【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
「終於都發動完成。」阿蓮連跑帶跳的趕回劇院。

「行得咁急去邊呀?」一隻手搭在了阿蓮的肩膀上。

「崔翼望!?」阿蓮瞬間後退幾步。

「你手上面嘅係....」

崔翼望瞧到他手上拿著些甚麼,

「呢朵就係毀滅之花?」

阿蓮手上的花散發著金黃色的光芒,是一朵正在盛放的向日葵。

「.....係咁又點...」阿蓮看到崔翼望在這裡出現,心中已知Hugo敗給了他,接下來每一步都要小心,不然就會全軍覆沒。

「交畀我,我頭先已經落咗記號係你到。」

崔翼望把左手舉高,

「見在你幫過我手,而家畀多次機會你,一係交畀我,一係受痛苦。」
「..........」阿蓮見狀,直接無視了他,二話不說高速跑走。

「係你自己揀架!」崔翼望把手拉下。

登、登、登。

阿蓮頭上出現3個方格,腹、紅心、5。

「哈!紅心,睇下仲跑唔跑得郁!」崔翼望發狂大笑。

「.....!」

阿蓮感到腹部猶如被刀剖開,他的把大腸小腸全給拉扯出來一樣,疼痛不已。

「喝!!!!」

「你...!點會咁架,我嘅能力應該冇可能出錯!」

崔翼望看著阿蓮中了自己的能力之後,大喝一聲後竟然可以繼續跑動,感到非常託異。
其實崔翼望的能力並沒有失效,只是阿蓮強忍著這陣劇烈痛楚,死命往Peter的方向跑去。

「唔可以係呢到敗陣,已經跑嚟到呢到就更唔應該倒下!」阿蓮距離劇院只剩下不遠的路程。

崔翼望緊緊跟上他的腳步,兩人都越來越接近,眼見劇院的入口就在面前。

「可以....救翻佢!」只差半步,崔翼望的能力也漸漸解除,阿蓮心中燃點起希望之火。

「我唔會畀你咁做!」崔翼望再發動能力,這次抽中的是,小腿、葵扇、5。

能力發動後阿蓮隨即倒下,抱住小腿痛得不能動彈。

「Marla!!!!!!」他用盡全身氣力呼喊Marla出來拿花。

「呢把聲!阿蓮!」Marla聽到後馬上來的門外。

Marla看見他們二人,還有掉在地上的清醒之花,她和崔翼望對視了一眼,兩人立即動身搶奪花朵。
「你咪使旨意!」阿蓮用還能動的上身擒抱住了崔翼望。

「放開我!!!!放手呀!!」崔翼望瘋狂掙扎,但始於掙脫不了阿蓮這壯漢的擒抱。

「你知唔知你當初邀請我已經係一個錯誤嘅決定,我嘅能力唔係毀滅之花,而係可以解除一切能力嘅清醒之花。」

阿蓮抱住他繼續說,

「我原本就已經決定咗事成之後就用能力趕走哂你地3個。」

「我話知你呀,放開我呀!!!」崔翼望氣得雙眼紅筋暴現,拼命扭動身體,已經失去理智。

Marla取到了清醒之花,及時跑到Peter的身旁。

「Peter你食咗佢啦,一切都可以完結啦。」Marla把花遞給了他。

「好。」Peter的痛楚已經解除,把花嚥下。
呀呀呀睇到咁緊張竟然 live 咗!!!!!

推呀
明天會更新 不好意思 太多project了
儲咗一星期冇睇 追哂好爽
Peter漂浮在一個異次空間中,他雙眸微張,帶著模糊意識過了好一段時間,過程中不斷思考著這兩天發生的事。

但記憶消逝猶如金魚腦袋,有多長時間已經不記得,只感到很累很累,彷彿失去自我。

直至意識開始徐徐清晰起來,Peter瞧向四周,再觀察自己身體,心中千百個疑問,

「呢度係邊到?我係呢度幾耐?點解想郁但係郁唔到....?我係咪死咗....呢種感覺好難受.... 」

他驟然想起,以前好像有人也形容過這感覺,再潛心一念,是「極樂」的植物人們,

「佢地都係一直忍受住呢種感覺....?」

思索途中,一道白光閃耀在Peter的眼前,強得連眼都張不開,白光逐漸減退,再次張開眼時,是熟悉的醫院天花。

「呼....呼......」Peter嘗試郁動身體,手腳的活動既熟悉又陌生。

「你終於都醒。」一把難而置信的聲音在他床邊發出。

Peter緩緩把頭轉過去,一張久違的臉映入眼簾,那個一直認為不可能的相逢畫面,如今竟然展現在自己面前。

「哥....」Peter縱使有千言萬語想說出口,但都只能有氣沒力的吐出一小撮字,溫熱的淚水不斷滑落在他冰冷的臉龐。
好耐冇見
原來用錯icon 笑咗
呢排sem尾大家都忙
文呀 最緊張嗰part度停
「你等我一陣,我去搵醫生。」說罷,那熟悉的高瘦背影便離開病房。

不久,哥哥和主診醫生同行來到病房,為Peter進行一番檢查觀察,交代一下狀況細節,沒大礙便繼續趕去別個病房。

「估唔到又係我送你嚟醫院。」哥哥說。

「你送我嚟醫院?」Peter經過一段時間後,稍為回復了狀態,聽到哥哥這句話,既疑惑又憶起一些往事,就是當年哥哥送頭破血流的他到醫院。

「你唔記得啦咩?」哥哥問。

「我.......係喎!」

Peter記憶開始泉湧出來,一段段畫面緊接浮現,

「我唔係畀崔翼望開緊腦架咩?」
「放心,你而家已經安全。」哥哥回答。

「同埋...你仲生存緊?」

「咁你覺得我係人定鬼?」

「.......」

Peter看著眼前的哥哥,始終有種難以置信的感覺,上百條問題想要詢問他,但當下最想要知道的是,

「哥...其實你係咪知道關於個夢嘅嘢?」

「你唔需要知道任何嘢,以後你回復翻正常生活就得。」哥哥說完,轉身便離去。

「阿哥!唔好走住!你唔去睇下阿爸阿媽咩?」Peter的話音未落,哥哥的身影已經不見。

哥哥離開後,Peter許久都未能沉澱下來,這幾天所發生的事已經逼爆了他的腦容量,再加上已經「死去」的哥哥突然現身,精神極度疲勞,目前只是想要好好的休息一下。

Peter打算下床去洗手間,但一段時間沒動的雙腿還是有點不便,摸著牆邊,勉強可以走出病房門外,突然一隻手把他扶起。

「你地....!」Peter看到了幾個親切的身影出現。
又要等啦
仲有排捱
我會一直等你架 但唔洗等最好
哥哥 文啊
lm
我仲同啲project搏鬥緊

過埋呢2個星期會出密啲㗎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞