【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
點解無啦啦peter會識左控制夢?
btw今次寫得唔錯 但折磨位可以再加強啲
Push
push
Live咗 留名
好睇呀巴打,皮已正,加油
跟手peter做埋大佬,連條強姦罪都過埋落佢到
Lm
得到力量的我,

在上學途中昂首闊步,一改本來的毒男氣場。

路上一切彷彿也為我這新身軀慶祝,

行人的吵鬧聲,汽車的行駛聲,店舖的買賣聲,

就像是一場華麗的交響樂送我上學。

「你今日做咩?」Hugo打斷了我的沉醉。

「我做咩?」

「感覺你....同平時有d唔同。」

「哈,咁應該係好嗰方面。」我感覺良好。

小息時,

我向Hugo透露關於Stephy的情報。

「我幫你同Stephy約咗要切磋排球。」

「吓,咁我咪要學打排球?」Hugo驚訝地說。

「係架,但你為咗佢就諗下啦。」

Hugo打開Instagram,看著Stephy的照片沉思。

「喂!你要追女仔咩?睇過~」Gary一手奪去Hugo的電話。

「畀返我啦!唔關你事!」Hugo欲搶回電話。

「嘩~人地又玩運動又多朋友。」

Gary一邊閃避一邊查看Stephy的Instagram,

「你呢d書蟲點同人襯呀?哈哈!」

「咁都係嘅....我地係兩個世界嘅人...」Hugo喪氣地說。

那Gary又是不顧及別人感受........
多謝支持
Peter仔
歡迎
「點同人襯?你又知人地有幾鍾意佢?」

我扯起的Gary的衣領,

「人地溝女唔關你事呀!!」

「做咩呀,我講下笑啫,又唔係講你同Marla!」

這刻,

我的理智線已經斷掉。

我向Gary揮拳,他臉部中拳並倒在地上。

「你係咪痴撚咗線呀!?」

他掩著自己的左臉。

「你夠膽就講多次!」

我準備上前再揍他一頓,

但旁邊的同學把我拉住了。

「Peter!你同我停手!」

陳老師趕到現場,直接下令把我立即停課。

我沒有錯,我沒有錯,我沒有錯!

我只是在用我自己的力量去伸張正義,

現實就是這樣,制裁不了那些該被制裁的人。

我回到家中,

發現Gary退出了whatsapp群組,

看來他是選擇和我決裂,

這樣就更好,代表我今晚不用留手。

我要繼續,用我的方法去懲戒這些人!
我把這股氣敝著,靜靜等待夜幕降臨。

...................

.................................

「今次到你啦,Gary。」

我進入了Gary的門。

「你喺夢入面見我做咩,我同你冇嘢好講。」Gary說。

「唔係嚟同你傾計。」

我再次把那些樹藤召喚出來,

「我係嚟制裁你。」

「你到底發完神經未呀?」Gary煩躁地問。

「錯嗰個係你.....」

我控制樹藤爬上Gary身上。

「呢啲係咩嚟?你幾時學識呢啲嘢?」Gary問。

何時學會?

我也不知道,感覺就像是天生擁有,

只要我保持這心情,能力就會變強。

「!?」樹藤纏著Gary的口。

「我唔想再聽到你講埋哂d廢話。」

我一腳踹在他的腹部。

「唔知今次會喺你身上得到d咩呢。」

「你知唔知一個人最痛苦係咩?」

我抬頭望向天空。

「係發生咗一d令你後悔一世嘅事,但你咩都挽救唔到。根本錯嘅就唔係我!錯嘅係你地呢d人!」

我一拳一拳的打在Gary身上,

那些拳擊卻始終填不滿我內心的空缺。

「Peter,收手啦。」

出現的人是Hugo和Marla。

「你地....點解會係到?」

我微微露出笑容,再想像出一支棒球棍,準備對Gary來一記致命攻擊,

「不過你地係到就啱,可以親眼睇住我制裁佢。」

伏——!

「唔好呀!」

Marla從後抱著我,

「唔好一錯再錯,咁樣嘅你唔係Peter….」

「醒下啦!Peter!」

Hugo用身體替Gary擋住了攻擊。

「點解....」

我拼命掙扎,向四周進行無差別攻擊,

「點解你地要阻住我!!點解你地唔明白我!!!」
走火入魔
Hugo和Marla都被我打傷,倒在地上。

「唔明嗰係你呀....」

Marla發出虛弱的聲線。

「唔通咁樣就係你想要嘅結果咩?!」

Hugo嘶聲大喊。

「咁樣....嘅結果....」

我回過神來,看著眼前這景象,向後退了幾步,

我的朋友,我傾慕的對象,

通通帶著痛苦的表情,受傷倒地。

他們明明是我最要好的朋友,為甚麼都變成這樣.....遍體鱗傷...

為甚麼要因我而受這種苦.....

這樣我豈不是成為了我最厭惡的那種人了嗎?

成為那種恃強凌弱,自說自話的壞人.....

「我知架,發生咗咁嘅事大家都唔好受,我地一齊面對啦!」

Marla眼泛淚光。
「今日都已經察覺到你好唔妥,又搵唔到Gary,同Marla量完就決定入夢搵你。」

Hugo看著遍體鱗傷的Gary,

「唔好一個人獨自承受哂.....錯咗就錯咗,我地一齊去彌補返件事!」

我無言以對....乏力地跪在了地上,

纏著Gary的樹藤也漸漸消失。

「對唔住...冇諗你會咁嬲,我只係講下笑...」

Gary向著我和Hugo罕有地認真道歉。

「其實我都冇咩點嬲...你唔使介意。」Hugo說。

「........」

我不敢看著他們,

「應該....係我講對唔住先啱.....對唔住....對唔住大家....」

「你起返身先啦。」Marla溫柔地扶我起來。

「.....你仲痛唔痛...?」我問。

「我地都只係夢入面痛啫,我知你嘅為人係點,你係現實心裡面自責嘅痛,絕對比我地來得更加痛。」

Marla直直看著我的雙眼,伸出她的尾指,

「今次真係要應承我,唔好再喺夢入面殺人。」

「好,我應承你...絕對唔會。」

我們把尾指勾著。
Gary 臭屄口抵死啦
成個三五成群呀雞咁
翌日,

我提出在午飯時間一起商量要如何把牙俊繩之於法,

地點又回到那間初次會面的炸雞店。

最先到達的是我,選了一張四人桌坐下,

接著Marla和Hugo都陸續到達,

最後Gary才到出現。

「我仲以為你會唔嚟....」我說。

說完氣氛明顯變得僵硬起來,

Marla和Hugo都沒有作聲。

「你估我好似你咁小器咩!」

Gary擺出得意洋洋的表情,

「唔理呀,今餐係入你數架啦!」

「咪講呢d住,入返個whatsapp群先啦!」

是這種熟悉的對話....

總有種破鏡重圓的感覺。

在這張四人桌中,

有一位是無論發生任何爭執,都能很快原諒彼此的人;

有一位是無論有甚麼誤會,都能瞬間明白理解因由的人;

還有一位是無論有甚麼事,都是最溫柔,最善解人意的人。

如果沒有他們一路上的扶持,

我很可能會成為一個無法饒恕的罪人,

步入一條通往成魔的不歸路。
咁講又有啲似
自推
留名+正皮了
Live左
好撚正 pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞