【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
Marla
多謝巴打支持
輕輕一推
支持!
放學後,我打開一個名為「只要相信夢定能飛」的whatsapp群組。

群組內有三個人,包括Marla,Gary和我。

群組名是我想的,他們建議改甚麼多啦a夢,超夢夢,春秋大夢。

統統都是垃圾,一群沒文化的人,

只有聽方皓玟的歌才是有品味的。

此時群組第一個發言彈出,

「可唔可以改group名?有陣柒味.....Σ( ° △ °|||)︴下午 5:23」Gary問。

「品味嘅嘢你識條鐵咩.... 下午 5:23」我對他的意見不屑一顧。

「其實都個名都幾有意思吖  下午 5:24」Marla試著說些好話。

「唉,你就好啦Peter哥,有Marla撑你  下午 5:25」Gary說。

「話時話,我地要點先可以係夢入面相連? 下午 5:26」Marla問。

「呢層我都唔知,不過有句說話係日有所思,夜有所夢,可能我地試下今晚不斷諗住對方個樣,睇下相唔相連到  下午 5:28」我建議。

他們都回覆了ok手勢的表情符號。
起身就有文睇
既然不用打工,就回家好好休息一下吧。

我淋一個熱水浴,把身心都徹底洗淨,準備應對今晚夢中有可能發生的任何情況,

吹乾頭就躺在了床上,拿起電話查看。

「um...仲未set好佢地個名添。」

我沒多想就直接把Gary的名字設定做「渣男」。

然後我小心翼翼按進Marla的通訊欄,以免按錯不必要的東西,

我第一時間就輸入「女神」,不過內心作崇,馬上就刪去二字。

「都係set你做 阿橙 啦。」因為她身上總帶著橘子香味。

為了今晚可以和Marla相連,我打開了她的大頭照,好好觀摩一番,

嗯,絕對是為了正經事!
多謝支持
今晚仲會更新
大頭照中,

Marla是森系女孩的穿著風格,

棕色的連身蓬裙,一件淡色的長外衣,

頭上頂著帶有蝴蝶結的草帽,充滿簡單清新的感覺。

她穿便服的樣子更令人心動。

仔細一看,

照片是在迪士尼拍的,

她手上緊緊抱著《怪獸公司》裡主角毛毛的布偶,似乎很喜歡毛毛這個角色,

....這點要記錄在案。

「唔知有冇一日可以約到佢出嚟玩呢....」

和Marla兩小無猜在那條美國小鎮大街一起欣賞璀璨的煙花,

旁邊了無人煙,在煙花最燦爛的瞬間,

我吻下了她的嘴唇。

渣男傳來一則訊息,

「喂,你瞓未呀衰鬼<3? 下午 11:18

我美好的幻想就給Gary這則訊息毀滅掉了。

「得,而家瞓 下午 11:19」我回答。

我開始進入睡眠...

...........

.................

進入夢鄉後,整理了一下自己的衣服,

不知他們能不能和我的夢相連。

還有就是,希望哥哥今晚不要出現。

「你等咗好耐喇?」

有一隻手拍拍我的肩。

「我都係啱啱先到姐。」我對Marla微笑。

「今晚個地方,又唔同咗嘅。」Marla東張西望。

「呢到變咗做一個巨型森林。」我說。

到處都是異常巨型的樹,眼看也有2,30層樓高,

四周樹影婆娑,瀰漫著迷幻的氣氛,

樹上掛著些寶石形狀的巨型果實,有尖有圓,盡是奇形怪狀。

陽光照射穿透寶石,折射出來的光線色彩形成美倫美奐的景象。

不知Marla會否對寶石有興趣。

在不遠處傳出了陣陣歌聲,

Marla被這歌聲吸引了過去,對寶石不屑一眼。

「哇,你睇下,d青蛙好得意呀!」Marla興奮地說。

那裡有一群迷你青蛙,穿著西裝進行大合唱,場面好不熱烈。

看著Marla看得入迷的身影,教我更覺得這女孩天真無邪。
迪士尼好似冇咗煙花啦啵
我地要同主角等到下一年
臨瞓前輕輕一推
旁邊的草叢出現窸窸窣窣的聲音,

「哇!!!!」Gary在草叢出冒出來;「呢個地方真係嚇死人!!」

迷你青蛙被Gary的叫聲嚇得到處四散。

「衰人,d青蛙仔比你嚇走哂喇!」Marla作勢要打Gary。

看到他們這畫面,我內心泛起了一點點的對Gary的妒忌。

「對唔住囉,咁我驚嘛....估唔到真係入到呢個世界,我今日仲以為你地係到作緊連登故....原來件事係真。」Gary說。

「其實我冇乜點諗過你架喎,你條蛋散點入到嚟?」我故意挑釁Gary。

「咁我有諗住你架嘛~」Gary說。

也即是說,Marla那天有想著我睡覺,

我內心萌起了一絲暖意。
「雖然試連夢方法呢個實驗完咗,但根據我嘅經驗,喺夢入面應該冇咁快醒到,不如我地四圍睇下先?」我提議。

「我贊成!」Marla舉高手和議。

我們開始逛這個奇幻地方,

Marla走在我和Gary的前方,像是帶領著我們前行。

「你要小心呢到d蟻洞呀,跌咗落去就大獲架喇!」我叮囑她。

「放心啦,我點會......」

Marla突然向下墜,

在身體本能反應下馬上抓著了她,

但是地下的泥面非常濕滑,

我不由自主地緩緩向前移動,只剩下部份腳踝在邊緣支撐著。

跟在身後的Gary見狀也立刻抓著我的衣領,

「喂....唔好咁大力,我抖唔到氣呀。」我的喉嚨被衣領勒著。

「咁呀,咁我放手囉?」Gary得意洋洋地說。

「咁又唔好....」為了Marla的安危就沒辦法。

「喂呀,你兩個唔好玩啦,拉返我上嚟先,我好驚啊!」Marla快要哭出來。

經過一番努力掙扎,我們終於脫離險境。

「對唔住呀,我會聽你話,唔會亂行架喇....」Marla低頭說。

「最緊要你安全姐,嗰個洞就係藍火蟻嘅蟻洞,畀藍火蟻咬完我都唔知會發生咩事....」我摸著Marla的頭安慰她。

藍火蟻這個名稱是我改的,因為牠的顏色很像煤氣爐的藍色火光。
第一次睇呢類故 樓主加油
十卜
好好睇呀
多謝支持 希望你鍾意睇啦
又見面 我會比心機寫落去
躂躂躂躂躂躂,

突然一大群麋鹿迎面奔跑而來,

我們躲在一棵巨樹後避開麋鹿群的衝擊,

在麋鹿群奔跑帶來的沙塵後出現了一個身影,

看那萎靡的身軀,我已經大慨猜到是誰。

「Peter仔,今次帶多兩個人嚟比我殺呀?」

道友明邊流口水邊揮動他手上的貨物束帶。

「唔通佢就係道友明?真係幾樣衰下喎....」Gary直接說了出來。

「你咁嘅樣都有資格話人咩?!」道友明對Gary使出了鞭擊。

啪刷!

地面被鞭出了一道坑紋。

「嗚哇!你條友咁狼死!」Gary在千鈞一發之間躲開了攻擊。

「嘖,要對付三個人淨係靠鞭都係唔夠。」

道友明用鞭卷起樹上的巨型果實,還刻意選用尖形的果實,

在空中轉幾圈儲力,再用力擲向我們。

轟!!

他擲偏了方向,果實撞上了樹幹,樹幹被果實破壞了大部份,

樹上的果實也隨撞擊像流星雨般向下墜落,

砰! 砰! 砰! 砰! 砰!

「小心呀!」我帶著他們跑出果實掉落的範圍。

只要走錯一步也可能會喪命,難道又要讓道友明得逞嗎?

「呢個情況,到底要點做好!」
啫係道友明都成日諗住peter仔
係咪有感情線
Peter仔先係最識玩
我們嘗試找地方躲藏起來,

道友明繼續窮追不捨,逐步接近我們的方向。

「匿埋咗喺邊呀?你地走唔甩架,我會好好咁折磨死你地。」

道友明呲牙咧嘴,笑得異常猙獰。

「畀佢發現只係時間問題。」我說。

「咁我地仲可以點做呀,佢咁好打!」Gary變得激動。

Marla選擇沉默,一臉擔憂。

「我地一定要諗方法反擊,唔可以係到等死。」

我觀察周圍有甚麼物資可以利用,

看到地上有很多果實的碎片.....

對!

還可以這樣做!

我把作戰計劃告訢了他們。
「道友明!你可以傷害我,但唔可以傷害佢地!」Marla站了出來。

「呀?竟然係你呀小妹妹?我都未試過學生妹係咩味!」

道友明把舌頭申出舔了嘴邊一圈,並向著她的方向前進。

「喂!死白粉佬,你係夢入面就威姐?現實你都係一個死道友炸!」

Gary在另一邊對他進行挑釁。

「哈,你地以為分開兩邊就得喇咩?我兩邊一次過追!」

道友明左手一鞭,右手一鞭,向他們攻擊。

一顆果實碎片從上空劃過,形成剛好的拋物線割中連接樹與果實的蒂部,

砰!

這顆果實擊中了下方的道友明。

「今次仲唔搞掂你?」我走到被壓著的道友明面前。

「你到底係點做到...」道友明咬牙切齒地問。

「呢6年嚟我一直係中文堂修練嘅投射功夫,喺今日終於大派用場。」

我得意地拋著手上的果實碎片。

「太好喇,我地今晚唔使死呀!」Marla跑過來抱著我。

「估唔到你真係有d計仔喎。」Gary對我稱讚。

「都係多得你地肯信我,做利誘引開佢。」我說。

「哈,你地即管開心下先,睇下邊個笑到最後。」

說罷,道友明手上出現一些不明的白色粉末,

平均地灑在了食指上,

他把鼻尖放在正上方,從左至右橫掃用力一吸。

道友明吸完粉未後,靜止了數秒,

突然渾身顫抖。
看著他吸下粉未的過程,令我們不寒而慄,不斷地向後方退去。

「啊哈....啊哈哈哈.....!」

道友明把身體撐起,背後壓著他的果實仿如無物,

站起來便是對我們展露一個詭異的笑容。

「點....點解會咁架....」Gary看著他呆了地說。

「無喇今次....咁都殺佢唔死...」Marla已經感到絕望。

我一言不發,思考著下一步該怎麼辦。

可是道友明已經以驚人的速度接近我們,

危急之下,我把第二顆果實割下,

但速度得到提昇的道友明能夠完美躲避果實,

「捉 到 你 喇 !」

道友明的束帶纏上了Marla,

嗖!

一下就把她綁上樹,在半空懸掛著。

「仲有你呢個賤嘴!」

Gary被他用同樣手法綁在樹上。

我一直嘗試把果實不斷地割下來,

1顆,2顆,3顆,4顆、

沒有一顆能擲中道友明,

「點呀?唔係好有計架咩你?而家企係到比你打都打唔中?」

道友明慢慢地向我走來。

我被迫到走投無路,只能孤注一擲,拋出手中最後的一塊碎片,

碰!

最後一顆果實也擲了下來,

結果也是落空,沒能命中他。

「你而家知邊個可以笑到最後啦?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞