【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
多謝巴打嘅支持同意見

我會改善呢個問題
好睇
多謝巴打支持
臨瞓前輕輕一推
晏啲會有文出
打開眼,我馬上檢查雙手是否仍然健在,

幸好....

只是一場惡夢。

我看一看時鐘,凌晨5時正。

不知夢中的Marla最後有沒有事....

雖然是夢,但我也不想她受到傷害,

尤其是想起導友明那張口水直流的臉....

「係喎,仲要幫Gary做埋d卷,差小小就唔記得。」

我用1個多小時就完成了,雖然有一半是亂做的....

嗶嗶嗶嗶,嗶嗶嗶嗶...

剛好我的鬧鐘響起,

梳洗過後,我便回到客廳準備吃早餐,

「喂!你琴晚係咪又著住校服瞓教呀?叫咗你唔好咁懶架啦,讀書又係咁,做人又係咁!」

我馬上從書包拿出那份有86分的數學卷給老媽看,

她沉默了十多秒,然後語重心長地搭著我肩膀說,

「阿仔,雖然我地唔係咩名門貴族,但我由細到大都教你要誠實,點解你要出貓?」

「唉,你覺得係就係啦。」我推開了她的手。

我是沒有溫習,不過我也沒有作弊,想不到老媽會如此不信任我。

「Peter,呢幾年你嘅成績都未試過咁好,你呃到人呃唔到你呀媽架。」

我的數學成績的確是無緣無故變好,一時之間也想不到該如何回答。
推一推先

有冇人? 7點前會有文
此時我的電話響起,

「喂?」

「喂,係咪Peter呀?」

「係呀,咩事?」

「老細叫我通知你,你今晚唔使返工喇,正確d講應該係之後都唔使返。」

「吓,點解咁突.....」

話未說完,對方就已經掛了線,

那聲音好像是道友明的聲音....

可是為甚麼我會被裁員,明明沒遲到早退,對工作又認真負責。

反而道友明經常睡眼惺忪,又借故裝病請假,應該是他被裁員的呀。

最近奇怪的事情真多。

「唉,返完學先再算。」

我回到課室,Gary還在繼續他的罰抄,

「喂你仲未抄完咩?」

「緊係未啦,成本書咁厚,我抄咗成晚通宵都未抄完呀!」

「吓,有冇咁多呀,《論語》喎。」

「咩《論語》呀?唔係《三國誌》咩?孔明吖嘛?我差幾次就抄完架喇!」

「頂你呀!係孔子,唔係孔明呀!今次又畀你累死啦!」

信賴Gary是一個最弱智的選擇。
留名追故
係夢中殺左對方就可以係現實獲得對方嘅能力或者機會?
多謝支持

巴打繼續睇就會知
今晚仲有無文?
有 即出
「咁我個十份pastpaper呢?」Gary問。

「做好哂啦我......」不過有一半是亂做的,

幸好沒有認真做,要不然就便宜了這個弱智。

到了放中午飯的時間,

一如以往,我打算隨便在小食部解決就算,

但不幸地,剛好碰上了Gary。

「Peter哥,不如一齊出去食?冇人肯同我食炸雞呀!」

「我...我都唔想食喎。」

顯然我的拒絕是沒有用的,我仍然被Gary帶了出校外,

我們到了炸雞店的門外,正準備排隊點餐,

「Peter!!太好喇,你平安無事!!」

一名女孩飛樸過來抱著我,差點就失平衡倒下。

嗯....?這是橘子味....?
quote文正on9
Lm 幾好睇
「你係.....Marla?」

「係呀,你...記唔記得我地琴晚做過嘅事?」

在旁的Gary聽到這句之後像是中了邪,捉住我瘋狂追問,

「個女仔係邊個嚟?點解好似同你咁熟?你地琴晚到底做過d咩唔見得光嘅事!!!」

「你唔好咁大聲先,我地坐低一五一十講清楚,我而家都好迷惘。」我說。

選好了位置,我們三人便坐下來。

我們互相凝望,沉默好幾分鐘都沒有說話,

「係呢,Marla你係咪記得琴晚嗰個夢...?」我決定打開話題。

「係呀,我記得同你行到去鐘樓,之後比個怪人襲擊,你隻手仲.....嚇死我喇。」Marla一臉膽心。

「咁睇嚟我地嘅夢係相連。」

有可能甚至Hugo和導友明,還有哥哥,都是相連的。

不,哥哥已經死了.....

「咩夢呀?講緊咩呀?」Gary問。

「其實我會成日都會發比人追殺嘅惡夢。估唔到,呢個夢竟然會同其他人相連到。」

「我都係唔知會同你相連到....但一見到你就忍唔住同你講嘢.....」Marla說。

「我地要好好傾下呢件事。」我說。
歡迎巴打
我擺出了凝重表情模仿碇真嗣父親的招牌動作,雙手扣著放在嘴前,並瞇起眼睛。

「我地嘅夢係可以相連,呢個係目前可以確定。」

「哈哈,Peter,你呢個係咩姿勢嚟架?」Marla指著我來笑。

「我地嘅呀媽都係女人,呢個係目前可以確定。」Gary擺出和我同樣的姿勢。

「哈哈哈哈!你個人都幾搞笑!係喎,仲未問你叫咩名添?」Marla被Gary哄得合不攏嘴。

「在下叫Gary,小姐你好似係叫Marla?」Gary用故作斯文的語氣回答。

「係呀!哈哈!」Marla笑得更大聲。

「咳咳,我地講返正題先。」我變回正常坐姿繼續談話。

死Gary,想不到他哄女生也有一手,要趕快轉移話題。
「首先我講一講一開始會發呢d夢嘅來龍去脈。其實我由5年前開始,每一晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢,但最近呢個惡夢唔知點解會出現其他現實世界嘅人。」

「咁琴晚將你隻手......嗰個就係你呀哥?」Marla問。

「唔係,我呀哥先冇咁樣衰。」我想起我今早收到被解僱的消息,「佢係我返兼職嗰到嘅同事,道友明。」

「咁你會唔會返工問下佢呢件事?可能佢知道d咩呢?」Marla建議。

「但我今朝已經收到叫我之後都唔使返工嘅通知....本來應該係佢比人炒先啱...」我低頭說。

「咁即係而家Peter哥你會發比人追殺嘅惡夢,而且個夢係可以相連,仲會見到其他現實世界嘅人.....」Gary嘗試整合事件。

「咪住,會喺夢見到現實嘅人,唔通夢同現實有關連?」Marla靈機一觸。

「!!係!Hugo,道友明,我同佢地廝殺完之後,現實都會有明顯嘅變化。」

「吓,連嗰個尖子Hugo都有份?佢數學測驗會唔合格就係因為咁?」Gary追問。

「咩Hugo呀?你地d同學呀?」Marla疑惑地看著我們。

「係呀,應該係因為我喺夢入面殺咗佢,所以佢成績變差,反而我變好。」

「我都估到你架喇,你個死仔邊可能突然成績咁好!」Gary露出一個輕蔑我的表情。

「咁你會比人炒呢件事都可以解通,就係你同事殺咗你,所以佢冇比人炒,反而你做咗佢替死鬼!」Marla聲量開始加大。

「所以喺夢入面殺咗人,殺人嗰個就可以得到一d嘢,相反比人殺嗰個就會失去一d嘢!」Gary興奮地拍著餐桌。

「原來就係咁!!!」我們異口同聲地說。

在聲浪達到最高點時,其他餐桌的食客用奇怪的視線看著我們。

「而家d學生哥壓力真係大。」

「呀囡,唔好望呢d奇怪嘅哥哥姐姐,會發惡夢架。」

「佢地咪好似係隔離班嘅人....唔好同佢地對到眼呀。」

旁邊的人開始竊竊私語。

「我地都係繼續食嘢算啦....」我放低聲量說。
發春夢呢
遲d會有感情線 可以期待下
橙味香水
好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞