【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
弱智仔嚟
時間來到下午的體育課,

我和Gary蹲在操場的一邊。

「就嚟放學喇...咩都未問到....」我低頭嘆息。

「我都冇預過竟然咁難令Hugo開口。」Gary也跟著嘆息。

「睇波呀!」

一個籃球直線衝來,在我和Gary的頭之間穿過。

「Gary….」

我們相視而笑,似乎有同一樣的想法。

數分鐘後,從用品室推了一車的籃球足球出來,

「Hugo睇波呀!!!」

我不顧一切把球擲向Hugo,

全數命中,

Hugo的眼鏡也被擲掉,落在地上,

他低頭看一看那副眼鏡,

抬頭就是瞋目切齒地瞪著我們,

那一刻感受到的憤怒.....令我畢生難忘。

Hugo撿起地上一個籃球,

仿佛把餘生的所有氣力都貫注在它身上,

颼——————

砰啪!

球並沒有擊中我們。
隨之而來的是玻璃碎裂的清脆聲和警報聲,

不敢回頭看,

完全不敢回頭看!!

我第一次知道Hugo也有這種驚恐的臉容....

我慢慢地把臉轉向後面,

「今次仆街了,係校長架林寶。」

在這危急處境之下,我和Gary馬上躲進車底。

Hugo仍然站在原地不知所向,

「快d搵地方匿埋啦,仲望!」Gary示意他一起躲進車底。

「今次點收科呀。」我說。

「邊個叫你諗埋d屎橋出嚟!」Gary埋怨我。

「明明你都..... 」

「收聲呀你地!」

Hugo令氣氛沉靜下來。

「我明明...我明明係個品學兼優嘅好學生,而家畀你地搞到咩都冇哂喇!」

「你...你冷靜d先,你成績咁好,校長實放過你啦。」我說。

「好?!我好你老味呀,如果唔係你係夢到殺咗我,我成績會變差?!」

「咁都係因為你想殺我先...」

「你呢d本來就咩都冇嘅人,根本就唔會明白我!」

「唔通讀書成績真係咁重要咩?!」
一雙腿逐漸步近,

「你地匿埋係車底以為冇人知?」

體育老師發現我們三人,被逼去見校長,

最後我們因蓄意破壞而每人記了一個大過。

「Peter,我地累到Hugo畀人記咗大過....」

放學時間,我和Gary在課室商量。

「不如搵佢道歉...?」

在他的言語間,也能感受到一股巨大壓力,

對讀書和成績就是一切的他而言,

記大過無疑是一種重創。

Hugo意志消沉地離開課室,

「我地跟住佢先。」

「好。」

Hugo往學校的上層走,

一直走到了頂層,打開連接天台的門。

「唔係啊嘛,佢唔會係...?」我說。

「唔好跳呀Hugo!!咁矮死唔去架!」Gary對他大叫。

我用力拍了Gary的頭一下。

「點解又係你地,仲要煩我幾多次先夠?」

「記個大過啫,唔使死掛?」

「如果只係咁簡單就好。」

「咁你仲有咩煩惱?」

我偷偷示意叫Gary去找老師上來。

「我錢又攞唔到,成績又變差,而家仲記埋大過,我想做嘅嘢已經好難做到。」

「你想做嘅嘢係...?」

「我想去外國留學,讀上大學,認識更加多呢個世界,學習更加多嘅知識....」

Hugo踏出了天台的圍欄,

「所以我先一直咁努力,一直咁畀心機讀書,但係我父母無經濟能力幫我去外國。」

「.........」

我開始了解Hugo的想法,

人生最憧憬的事...你明明可以辦到,

不過就因為現實這頭怪物制肘著而無法完成。

「係我最無助嘅時候,個黑衣人同我講係夢入面殺你呢個方法。」

Hugo苦笑,

「不過一切都完喇,只我怪自己太貪心。」

然後一躍而下。
殺咗主角就會有錢咩
Lm
跟住會解釋
歡迎
樓主個名
推到出文為止
「我點可以眼白白睇住一個人死係我面前..... !!」

我在千鈞一發之間把他拉住,

「又有學生跳樓呀?」

「有勇氣死冇勇氣生存?」

「佢想刷過靚首抽啫,咪由佢囉。」

「今年第幾個呀?又嚟。」

「快d跳啦!附近樓價跌咗上車就有望!」

樓下的人也開始聚集議論紛紛。

「你睇下呢班人,係咪好可笑?」

「人地點唔好理,而家最重要係你條命呀!」

「我嘅死,比起我生存做嘅任何嘢都更加有影響力,可以令到呢個扭曲世界顯現最醜陋嗰一面。」

「你醒下啦,你死咗只係多一個數字炸!你冇錢讀上去你都可以自己學習,靠自己賺錢去外國見識,但如果你冇咗條命,呢一切你都做唔到!」

我把他拉著,用最後一點力氣對他喊,

「只要一日仲生存,就有機會去改變,點解唔嘗試下去改變呢個世界?點解係要你去遷就呢個醜陋嘅世界?咁樣對你唔公平呀!」

「你....就係靠呢d諗法,生存到而家?」

Hugo慢慢回到圍欄內。

「咪講到我好似冇生存價值咁喎。」

我累得坐在地上。
橘子味
我會努力架
睇到起晒雞皮
砰!

天台門被打開,

「Peter,我搵咗陳sir解釋返架喇,上堂播av嗰個係我!你叫Hugo唔好跳啦!」

「後生仔睇呢d好正常啫,不過唔好上堂睇就得架啦,你過返嚟先啦。」

陳老師和Gary似乎都誤會了些甚麼。

「係囉係囉,咁大個人都正常嘅!哈哈!」

我也參一腳去和應。

「你過返嚟我就畀條av嘅番號你啦!」Gary說。

Hugo沉默了一會。

「屌你老母臭閪,你班仆街冚家剷到底識唔撚識點勸人唔好跳樓架?」

他在老師面前也放肆地罵著髒話,

也許是把一直以來對自己的枷鎖給解開了。
Live
屌你老母臭閪

好撚正
事後,我試著追問Hugo有關於黑衣人的事,

「其實我本來以為你就係個黑衣人。」

「我點會做呢d事,連入你個夢一次都覺得後悔。」

「咁你知唔知黑衣人嘅底細?」

「我其實都唔清楚佢係個咩人,但佢係特別強調要用原子筆插你左眼就可以係現實得到金錢,而且佢拎住本好奇怪嘅筆記簿。」

「又係指定嘅殺人方法....睇嚟唔同方法真係會有唔同效果。」

用束帶扯斷我的手會令我失去貨場的工作,

用原子筆插我左眼就可以獲得金錢....

這原理到底是甚麼....

算了,反正這個夢本來就是不合理。

我拿出了那本記下規則的筆記本,

再問問Hugo有甚麼是知道的。

「呢本筆記簿..... 同黑衣人用嘅係同一款!」他驚訝的指著。

「又會咁啱,本嘢我求其係屋企搵出嚟。」

「.... 其實你有冇諗過個黑衣人就係你嘅親人?」

「.........點解你會咁覺得?」我愣怔了。

「因為你散發住同一樣嘅氣場,講嘢方式都好接近,而且...都係想改變呢個唔公平嘅世界。」

「............」我陷入一陣沉思。

「哈,我都係假設下啫,唔使介意。」

「唔係....我諗緊會唔會係我呀哥...但冇可能呀,佢係5年前就已經過咗身。」

如果哥哥他真的還在世上,為甚麼不找回我們,

為甚麼要這樣陷害於我,我發的奇怪夢又是甚麼?

我對於真相的渴求越來越大。

「Hugo,可唔可以幫我手一齊搵個真相出嚟?如果有你嘅智慧,應該可以慳返唔少功夫。」

「可以,反正我最近都得閒。」
Push
樓主個名 發條係自己?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞