【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
多謝支持
Peter能力係主角光環

講下笑 遲啲會揭曉
RPG城內,阿淵派出了二十多名分身去應付人數眾多的掠奪團。

掠奪團內多半數人當初只是覺醒了能力,沒有聽Vincent建議去訓練能力,所以對能力都是一知半解。

面對阿淵分身的強硬武力攻擊,只是防禦已經很是吃力。

「班人真係好食懶飛,咁多人都唔夠佢打。」阿輝對露仁夾說:「你應該應付到呢個軍火佬啦?」

「咁當然啦。」露仁夾回話,再看看身邊的嗜血獸幼體。

「露仁夾出手,我地就可以輕鬆贏啦!」其他人開始歡呼。

「唔好咁講,都要你地幫手。」露仁夾對他們微笑,然後一刀刺進身旁的人:「都要靠你地啲血嚟進化嗜血獸。」

一個接一個的掠奪團成員,隨著露仁夾的笑聲之下陣亡。

此刻Hugo把地轉化為彈性結構,衝向Peter。
由於Hugo速度極快,Peter走避不及,硬生生吃了一記重拳。

「嗚!」Peter被擊中,向後急步卸去衝擊力。

Hugo沒有留手,繼續追擊Peter。

「Hugo!唔好咁重手啦!」Marla把聲音傳送到Hugo腦中。

但Hugo仍然不為所動,運用能力一次又一次地攻擊Peter。

「點解佢完全唔留手,唔通佢真係背叛咗我地?」阿淵說。

「冇可能,Hugo唔係啲咁嘅人。」Gary說:「佢咁做實有原因,雖然我唔知點解呀,但配合下佢啦。」

「咁你地帶埋呢把嘢畀Peter用啦,係我為佢度身訂造。」阿淵交了一把狙擊槍給他們。

說罷,Gary和Marla便去幫Peter抵抗Hugo。

Gary一下從旁撞擊Hugo,當然,Hugo反應敏捷,馬上跳起避開。

「你想玩?我地一齊嚟陪你玩!」Gary說。

「..........」Marla嘗試對Hugo用讀心能力,但只是看到他滿腦子都是攻擊Peter的畫面。

Peter本來被Hugo按在地上瘋狂猛打,現在他被Gary使開了,二人站在Peter前方,與Hugo對峙著。
「Peter,阿淵叫我畀呢把嘢你。」Marla把狙擊槍交給了Peter。

Peter一拿上手,手型恰到好處,重量也不多不少,就好像為自己度身訂造一樣。

Gary也從褲袋拿出一把短柄,按下開關,變成一把激光劍。

「呢把咪係阿淵把激光劍?」Peter問。

「係呀,我終於攞到嚟用!」Gary興奮地說。

咻—!

就在三人對話其間,Hugo向他們擲了一記長矛,正好刺在了Gary的大腿上。

原來Hugo利用能力,把RPG城隨處可見的騎士雕像手持的長矛拆下來,對他們展開攻擊。

「死仔,都未講開始!陰我?」Gary忍痛把長矛拔了出來,他的被動能力很快就治癒了傷口。

「小心,佢仲有第二把長矛!」Marla用能力讀取到Hugo的下一步行動。
「佢應該睇穿咗我能力嘅弱點....」Marla說:「雖然傳遞訊息可以遠距離,但就算對方喺附近,我都要見到人先至讀到心...」

三人聽到後都不禁用力嚥下口水,Hugo原本應該只是純粹推測,卻漂亮地利用了敵人的能力去引出自己的弱點,把自己的優勢最大化。

Hugo已經不是當初那個初次入夢,被Peter胡亂打死的文弱書生,靠著自己的智慧成長和戰鬥。

「你地借開少少,我要開槍。」Peter準備扣下板機:「我地睇唔到佢,佢一樣睇唔到我地,佢亂拮,我就亂開槍,睇下邊個死先!」

砰—!

子彈極速穿過,濃霧也跟著散開。
Hugo把地板結構瞬間轉變兩次,一次與泥土脫離並拿上手,另一次把地板變得堅硬,防禦槍擊。

子彈正好命中變硬後的地板,原本子彈威力足以貫穿地板,Hugo也不得不佩服Peter及時的應變能力和射擊準繩度。

「咁就解開咗佢呢招。」Peter說。

「我以為你投擲叻啫,射嘢都咁叻架咩!」Gary驚訝地說。

「我都係第一次用槍,只係搏一搏,睇嚟我天生就有啲射嘢才能...」Peter回話。

「唔好傾計,佢又想嚟喇!」Marla提醒二人。

Hugo把幾塊地板連接起來遮擋自己,一來當成盾牌,二來防止Marla讀心,其間不斷接近三人。

「Gary,諗辨法令佢喺空中,咁樣佢就冇得擋。」Peter悄悄地說。
「吓,無啦啦點整到佢喺空中呀。」Gary回話。

「呢樣我有發現,頭先我讀取Hugo心嘅時候,佢遇到攻擊好多時第一想法都係跳起避開,你想撞佢嗰時,佢都係用彈跳避開。」Marla說。

「而且Hugo仲有個致命弱點,佢唔知有咩物質係防禦到激光劍,如果唔係啲矛你就唔會砍得開。」Peter繼續推理。

「咁我就有計啦!」Gary說。

話音一落,Gary一馬當先,拿起激光劍,砍向Hugo的盾牌,如三人所料,Hugo無法防禦激光劍,於是棄掉盾牌。

這次輪到Gary乘勝追擊,馬上用劍揮向Hugo,無處可逃之下,只好利用彈力跳起,避開攻勢。

「估中哂呀!」Peter趁Hugo跳在空中時,對準Hugo的腿扣下板機:「我唔會殺你,只要令你失去活動能力就得。」

砰—!
peter: 你會輸嘅原因只有一個,就係激嬲左我
Peter講呢句都幾型
一口氣追到live

呀藍
多謝支持
混亂的戰場中,能夠吸引小秋注意力的只有楓。

楓無助地站在阿輝的身旁,沒有動靜。

只是看見人們互相廝殺,他那八字眉彎得更是厲害。

小秋把今晚進夢的唯一預知能力,用在了唆使楓離開守護軍的阿輝身上。

預知的內容和時間是無法控制,原本只想看看那阿輝有甚麼弱點,好便對付,但卻看到了一個令人震撼的畫面。

RPG城中,將會一片死寂。

「楓,你真係唔去大顯下身手?」阿輝問。

「我....我唔想傷害佢地....」楓回答。

「....好。」阿輝淡淡地回應。

本來以為楓能成為掠奪團的一大戰鬥力,沒想到居然如廢物般地呆站,不過也算撇除了對方能夠使用的棋子,對自己方不算損失。

「搞咁耐,都唔見Vincent出現。」阿輝笑說:「可能驚得濟,扔低哂啲朋友就走咗。」

「...... 」楓沒有回話。

「喂!畀翻哥哥我呀!」小秋衝到阿輝那邊。

「畀翻你?我都冇攞過,你地對佢唔好,佢自自然就願意跟我啦。」阿輝再補一句:「講到佢成件貨咁,你又好冇意思呀?」

「你...!」小秋終於知道阿輝的鼓舌有多狠辣:「我用能力見到,呢度將會變死城,肯定係你搞出嚟!」

「你話係就係?有咩證據?」阿輝說。

「哥呀,你跟我走啦,唔好痴住呢啲衰人!」小秋想拉走楓。

阿輝見狀,想出手制止小秋,但又生怕傷害到她,楓會發起飆,到時自己也會受到牽連。

原本在指揮戰場,又要監視Hugo的阿輝,被小秋過來打擾,一心未能三用。

於是三人就在這個場面僵持不下。
轟隆—!

「餵血都餵到差唔多,應該可以打得。」露仁夾說。

露仁夾的嗜血獸成長到極大程度,猶如電影中的巨大怪獸那般,驟眼看也有至少十層樓高。

用牠那強而有力的掌爪一掃便破壞掉一棟建築物,瓦礫散在一地。

RPG城內煙火瀰漫,各人吃盡塵灰,廝殺與嗜血獸的吼叫聲成為了這場戰爭的背景音樂。

「Shit…..」坐在工作室的阿淵真身脫下耳機,向上看著那巨型怪獸。

就在被破壞的那棟建築物,底下就是阿淵發動能力的基地,想不到嗜血獸隨意一掃就把收藏中的工作室揭露。

「呵,原來收埋喺地底,你而加冇得匿啦!」露仁夾使喚嗜血獸攻擊基地。

阿淵當然另有一手準備,馬上開啟防護罩抵禦猛擊。

但嗜血獸也不是省油的燈,一掌一腳暴烈地猛攻半圓的防護罩。

「損毀10%、損毀27%、損毀42%......」警報系統發出防護罩損毀提示。
9成Peter搞到一片死城
阿淵要繼續控制分身就要留在工作室,要不然就得放棄大量戰鬥力,基地更會被破壞,同樣死路一條。

鍵盤上噠噠作響聲未曾間斷,阿淵心裡著急,不停發出指令用武器攻擊嗜血獸,但牠皮厚肉硬,受到多重攻擊都未能傷到分毫。

一陣影子瞬間飛過,啪噠一聲,嗜血獸的雙眼被割開,發狂地痛苦吼叫。

「唔好意思,嚟遲咗,但應該時間啱啱好?」阿藍站在半圓的防護罩上。

「如果可以早啲就仲好。」阿淵急忙地說:「我而家諗緊辨法解決隻騎呢怪,你幫我一齊搵下,佢實有啲地方係致命弱點!」

「好,交畀我。」話音一落,阿藍合上眼,對嗜血獸猛攻。
但一打之下,卻發現怪獸的外皮異常厚硬,即使用極鋒利的鐮刀都做不到太大傷害,利用加速能力又看不見位置。

就在阿淵和阿藍雙管齊下,合力攻擊嗜血獸的時候,露仁夾一刀砍在防護罩上。

「你條友又嚟搞住哂?」阿淵對露仁夾說。

「你放棄啦。」露仁夾繼續破壞防護罩:「我地咁多人,打消耗戰,會輸嘅都係你地。」

「收撚皮啦,人多蝦人少,仲要打唔贏,想我投降?好難呀!」阿淵回話。

「其實我地有咩分別?你今晚殺咗幾多人?仲想扮清高。」露仁夾說。

「我地唔係為咗利益而殺人,同你地班自私撚唔同。」阿淵雙手手指極速敲打鍵盤,幾名分身趕來解決露仁夾。

「到底有咩值得你地咁樣堅持?」露仁夾問。

「唔知呀........良心掛。」

阿淵心想,自己要應付露仁夾,同時要兼顧找出嗜血獸弱點,是極困難的事,只好把希望放在阿藍身上。
peter條廢物快手啲做下野好冇
快啲用無敵嘅白金之星諗下辦法
會唔會主角未覺醒就死晒啲人
死晒d人先會覺醒
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞