【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
係到道個歉先

呢排midterm太忙所以少咗時間打文同覆大家

劇情唔合理方面我都注意到呢個問題

係之後嘅故事發展都會再細心啲諗清楚先

細佬第一次po文 好多地方都有出錯

但咁多位巴絲打都支持同畀反應

仲發現到一啲我留意唔到嘅問題

呢種互動感覺其實都幾正

希望之後都可以有大家陪伴一齊進步

btw星期六應該會趕到有文出

mid term加油
加油聽日我都要test sociology
聽日我都要test
樓主加油呀
多數做臨床試藥或教授例子既都會免費醫
好睇好睇 加油啊樓主
test完 pish
Pish
首先,崔醫生正常地對我進行抽血,查問等等的簡單身體檢查程序。

「需要測試嘅藥物就係呢d,食完可能會出現副作用,不過唔會構成生命危險。」

他就從別處拿了不同的藥物進入房間。

「跟住落嚟嘅日子只要定時食藥同返嚟檢查身體變化就可以。」

「將呢d藥食哂佢就得?」我看著放滿一桌五顏六色的藥物。

「冇錯。」

「好....」儘管一試吧。

「咁你留係到觀察4個鐘,如果無大礙就可以離開。」

我坐在那房間中,等候時間過去。

軍師傳來一則新訊息,

對,我把Hugo的名字設定了做軍師,人如其名。

「今晚試唔試下測試關於想像力嘅能力? 下午4:53

「ok,今晚叫埋其他人連夢見 下午4:54

Hugo回應了ok手勢的表情符號。

測試想像力,正好我也想知道更多此能力的事,

還有Hugo這軍師一起,結果肯定事半功倍。
時間一分一秒流逝,

我感到腦袋開始模糊不清,雙眼漸濛,

只是維持坐姿也很吃力,意識變得越來越薄弱。

我馬上敲門找醫生幫助,

「崔醫生,我好似有d唔對路...」

「睇嚟副作用開始出現,你今日就留醫一晚繼續觀察啦。」

他帶了我去一間有病床的房間,把我攙扶到床上躺好。

我隨著副作用的影響下逐漸入睡......

………….

……………………..

我猛然把眼掙開,

「呼......入夢即刻變到唔暈真係有小小唔慣。」

我百無聊賴地打發著時間,

這次的夢境是個大型遊樂場,也算是宏偉得我可以慢慢觀賞一番。

我大字形躺在地上,

「咁早就瞓咗,等佢地入嚟都有排等.....」

一隻小手輕輕拍打我的額頭,還帶著熟悉橘子香味,

「原來你真係咁早就瞓咗~」Marla說。

「咁早入嚟就係到蛇王!」Gary也出現了。

「點解你地咁早入嚟嘅?」我有點驚喜。
lm
「本身諗住問你幾點連夢,但你whatsapp又唔覆,電話又唔聽,就估你係咪瞓咗先囉。」Hugo把他的推斷說出來。

「好彩你夠醒...唔係我就快喺到就悶死.....」我說。

「咁我地開始關於想像力嘅測試啦。」Hugo說。

我回想那時如何使出幻想力力量,把眼睛合上,

專注地幻想出樹藤在地面上伸出。

「點解完全冇反應....」我打開眼發現一切沒有變化。

「等我都試下。」Gary也開始嘗試。

他擺出一個紮馬的動作,再把手掩住右邊眼睛,

「係我體內沉睡緊嘅神秘力量,我而家以Gary大人嘅名義將你喚醒!」

他緩緩吸入一口氣,

「喝——!!」

完全沒有任何變化。

「你鬼殺咁嘈有咩用.....」我們異口同聲的說。

「咁你地有咩提議先.....」Gary問。

「一係我地試下自己比較擅長嘅嘢?」Hugo提議。

自己擅長的東西.......

應該就是投擲吧,試試想像自己能不能擲出火球!

我拿起地上一顆小石,

「喝——!!」

小石被擲出,再輕輕跌在地上,沒有變化。

「做咩學埋哂Gary d嘢....」

「到我試下啦。」Hugo說。

他撿起那顆小石,把它放在手心,

一言不發觀看著小石,

然後Hugo突然用力把小石丟回地上。

「Hugo做咩發脾氣呀?唔似佢喎。」我們都有點震驚。
笑咗 可能粒石好熱?
Lm
好有創意
小石.....小石竟然充滿彈力地回彈起來,

「嘩,Hugo你點做到架 ?成粒彈彈波咁嘅。」我被那顆小石嚇愣了。

「我只係想像住粒石嘅結構改變,就試下將佢扔落地。」

Hugo邊玩小石邊回答,

「我對科學方面嘅比較有興趣同認識,唔知係咪因為咁所以成功。」

「睇嚟真係要自己擅長同有興趣先做到.....」Gary說。

「但係我地都唔知咩先可以觸發到條件。」Marla皺著眉說。

「呢層唔緊要,我地仲可以慢慢試驗。」Hugo回答。

「好啦.....」
一段時間過去,

我們繼續不斷嘗試方法,但都沒有任何變化,

反而Hugo就開始掌握到幻想力的運用,

果然才子去到哪裡都是才子......

「話時話,Peter你今日做咩唔返學?」Gary問。

「係喎,冇同你地講我今日去咗睇醫生。」

「下,Peter你病咗咩?冇事吖嘛?」Marla有點驚訝。

「唔係病呀,我去做治療血友病嘅臨床實驗,不過有藥物產生副作用,而家係醫務所留醫緊。」我解釋。

「原來你有血友病?冇聽你講過。」Hugo也顯得有點意外。

「血友病?係咩病嚟架?」Gary和Marla似乎沒聽過這病。
lm

成段quote嘅見一個block一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞