【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
「你...好特別,明明幫我嗰陣係個好聰明嘅人,但另一面又咁笨手笨腳。」Stephy俊忍不住,對著Hugo笑了一口:「我叫Stephy呀,傾咗咁耐,都未知你叫名?」

Stephy的笑容非常燦爛,滿滿的陽光氣息,與平日冷漠孤傲的她大相徑庭,彷彿就是從冰雪中融化的太陽一樣,而吸引Hugo的正正是這個笑容,令他一見傾心,但誰又料到,聰明伶俐的他會因愛情又淪得這副模樣?

「我叫Hugo。」Hugo回答。

「你就係.....Marla同我講嘅嗰個男仔?」Stephy既驚又喜。

「係呀....嗰日你冇嚟到...」

「哈,我講過我係好怕麻煩嘅人,即係懶,嗰日只係我瞓晏咗,本身都想嚟架,不過又廢事出門口....」Stephy接著說:「講你講翻聲對唔住先,今次請你食飯當無數好冇?」

「都好!哈哈!」他們打破尷尬,繼續飯局。

Gary見狀,知道Hugo已經漸入佳境,豎起手指公便轉身離開。

二人一直聊個不停,並說好下次再約,與Marla、Peter一起外出遊玩。
推! 幾時再返主線呀
舖排緊架喇
Gary步出茶餐廳,心中正為朋友的愛情進展順利而感到喜悅,但走到半路時,驟然聽到巷子裡傳出爭執聲。

「點解你要去書店偷嘢?」一把女聲說:「咁做係唔啱架。」

「你唔使理我,我想做自己鍾意嘅嘢。」另一把男聲說。

「你同我翻屋企,重新.....」話音未落,那女生就被推倒在地,另一位男生就揮袖而去。

Gary在後偷偷八掛發生何事,只看見那女生穿著運動外套,頭戴上外套帽子,把自己包得密實,坐在地上發了瘋般抓著自己身體。
唯獨看見的半臉和雙手都血跡斑斑,亂抓過後便是一場痛哭,目睹一切的Gary不忍這女生如此可憐,也好奇她的身體為何留下血跡,就上前關心。

「你冇事嘛?」Gary拍了拍她的肩膀。

「嗄!」那女生明顯異常驚慌,馬上就向後移動,和Gary拉開距離。

「使唔使咁驚.....我睇下你有冇嘢要幫手啫。」

「我....冇....」女生把帽子拉得更低,想要遮擋自己的臉。

「但你成身都係血喎?真係冇受傷?」

「呢啲....呢啲係......」女生結結巴巴說不出話:「你唔好望啦....」
「呢啲係濕疹...?」Gary凝視著她:「我好似係電視見過。」

「嗯....我好醜樣....你唔會想見到....」她用雙手擋住自己的臉。

「講咩呀你,你點睇都似有問題喎。」

「你唔好理我啦,如果你睇清楚我個樣,一定唔會咁講....」

「你又會咁自卑嘅....我覺得幫一個人唔需要理佢係咩樣。」

「個個把口都係咁講架啦,當見到我真面目嗰陣,結果咪又係走夾唔抖,掂都唔想掂到我,你唔使再扮好人啦!」女生激動地說,露出了一直遮擋著的臉。

驟眼看下去,果然是充滿著一道道由濕疹造成的疤痕,有些還是鮮血淋漓,說真的是有點令人驚駭。
駭人場面相當諷刺 你及時遞上餐紙
支線? 等睇樓主兜返去主線
去為我清洗襯衣
算係一啲舖排
「嚟,唔好坐喺呢到,好污糟架。」但Gary絲毫不介意,二話不說捉住她雙手,把她拉起身。

「吓,我...我地去邊呀?」女生被他拉到了大街上。

「我送你翻屋企啦。」Gary再望望女生:「順便,同你傾下心事啦,我做樹洞好叻架。」

Gary自己沒有想,也想不明白,為何要去幫助一個素未某面的濕疹女生,可能最近幫人的經歷多了,自自然然就成了一種習慣,他卻不知自己已變得好人好事,只是單純的做想做的事。

「點解.....你唔驚我傳染你咩?」女生問。

「唔好玩啦,濕疹點會傳染架,雖然我唔係話十分聰明,但呢啲常識都係有嘅。」

「如果其他人都好似你咁就好喇.....可惜呢個世界....每人都只係偽善,內心都係醜陋無比。」說罷,女生又把帽子拉低,擋著半張臉。

「嗯......」Gary思考數秒:「我叫Gary,你叫咩名呀?」

「我叫小秋...」

「想唔想去一個好好玩嘅世界?」Gary突發奇想。

「好好玩嘅世界...?」小秋疑惑地看著Gary。
gary啲對白咁似啲變態阿叔呃小妹妹
好好玩嘅世界
一座規模龐大的遊樂園,中間夾雜著一些色彩豐富的房屋,每人都忙著自己的工作,雖然辛勞,但臉上都是掛著真實而又幸福的表情。

這裡不再是昔日的「極樂」,不再是那種機械式的規律,而是一個精彩的新樂土。

「原來人係可以一齊發夢架.....」小秋驚喜地看著四周:「呢度好靚.....」

「唔只靚,呢度仲可以免費任玩,而且仲冇啲大陸人逼住哂同打尖添!」Gary拉起小秋的手:「行啦,我地快啲去玩。」

「我都未試過去樂園玩......平時根本唔敢去多人嘅地方。」小秋淺淺一笑:「而家....好開心。」

二人興奮地同行出發,小秋嘗遍了以往想要遊玩的機動遊戲,跳樓機、過山車、海盜船,每種都會令人腎上腺素飆升。

Gary雖然有些沒膽去玩,但為了哄小秋,只好硬著頭皮上,有想嘔吐的感覺就被想像能力重新啟動自己。
最後,他們去乘坐摩天輪,在高處觀賞這世界的壯麗景色。

「我都未試過係咁高睇呢個世界。」Gary也驚嘆這絕色。

「如果係夜晚,可能會更加靚。」小秋雖然盡興,但臉上始終抹不掉跟隨自己已久的悲傷神情。

「話時話,今日同你嘈嗰個男人係邊個嚟?」Gary問。

「嗰個....係我哥哥,佢叫楓。」小秋臉色明顯變得黯然:「佢成日都試好多嘢,想搵一個鍾意嘅嗜好,但次次都半途而廢,最近佢試嘅嘢仲越嚟越奇怪,好似今日咁,就去書店偷書。」

「......竟然有啲咁奇怪嘅人?」Gary追問:「你地關係好差?」
「咁又唔算好差,只係我唔想佢再咁落去。」小秋接著說:「佢咁大個人都冇穩定工作,又成日搞啲麻煩出嚟,咁樣遲早出事。」

「咁你都幾為佢著想喎.....」Gary看著小秋。

小秋被眼前這個待她如此親切的男生吸引住,平常戴著整身濕疹的她莫說是男生,根本連任何人都不願靠近一點。

「Gary。」小秋叫Gary。

「做咩?」

「你真係唔介意我.....咁樣?」

「點樣?我唔覺你有咩問題喎。」

此時,摩天輪來到了最高點,在半空中,視平線中再看不見其他建築物,眼內剩下對方,彷彿這世界只容得下他們兩人。
「不如去湖嗰邊坐下?反正未醒。」在摩天輪轉動時,小秋看到不遠處有遍淨湖。

「好呀,我無所謂。」

二人來到了湖岸。

「呢晚,真係過得好開心,多謝你。」小秋邊走邊說,漸漸靠近湖邊。

「唔使,我都係受人感染,無啦啦變到想幫下人。」

就在Gary說話的時刻,湖面上映照出令小秋極為震撼的畫面,她馬上摸一摸自己的臉,再蹲下看清楚湖面。

「點解會咁....」小秋驚訝地說。

「咩點解會咁?」Gary問。

「我啲濕疹冇哂。」

「係呀,咁又點?呢個夢係咁神奇架啦。」

身上濕疹已消失了的小秋,皮膚變得光滑潔白,輪廓也比以前突出美麗,本來就應該是擁有花容月貌的她,在夢裡回復了那種嫵媚,那種健康的姿色。

小秋心中大受感動,Gary在看見她變漂亮後態度也沒有半點改變,就如他在現實中對待自己般,一視同仁。

「原來你....真係唔介意我個樣變成點.....」
Pish
翌日Gary如常回到學校。

路上,Gary回想起經過昨晚與小秋的痛快遊玩,驀然發覺上次Hugo說過曾嘗試和Stephy單獨連夢是不成功,需要連Peter同想方可,自己是怎麼單獨連夢成的呢?

想著想著,就憑自己的石頭腦袋是想不通,直到回去班房,看見Hugo的臉,更為大驚,馬上把事情拋諸腦後。

「嘩,你咩事呀?」Gary問Hugo。

「吓,我會有咩事呀?」Hugo春風滿臉,嘴角不禁上揚,和平日的文靜模樣迥然不同。

「睇佢個樣都係十月芥菜啦!」Peter知道Hugo的愛情路現正一帆風順,雖然嘴上嘲弄他,但內心也是替他高興的。
在三人討論之際,旁邊的男同學們都討論得興高彩烈,聲勢更是蓋過其他人,令人不禁仔細八掛他們的話語內容。

「琴晚又畀「七色極光」打贏!佢地七個夾埋真係好奸!」

「佢地搶咗七把神器,每人揸住一把,根本冇得輸!」

「今晚我地再睇準機會,同佢地搏過!」

原來話題也依然循環在之前的熱門遊戲,是甚麼新穎的玩法,同學們都如痴如醉,教這遊戲勢頭一時無兩?於是Peter便試試向他們提問。

「你地講緊嗰隻....係咩遊戲嚟架?」Peter搭話。

「咩遊戲?」男同學們聽到遊戲二字愣了愣,便相視而笑,眼神頗有小覷之意:「好~複雜,好~難玩架啵個遊戲,你唔識架啦。」

「咩遊戲咁巴屎閉呀,連你地都玩到,我地更加冇理由唔識啦,講啲玩法嚟聽下?」Gary見他們態度惡劣,便率先挑釁對方。
「哈,首先呢,你就要畀人抽中先玩得嘅,同其他人連線玩都好講技巧,生存系統都非常真實,冇咁上下技術嘅人就可以收皮先。」那位男同學再補一句反擊:「呀,你地應該都冇抽中隻遊戲啦,如果唔係就唔使求我地講啦~」

聽到他們的話如此無禮,Peter和Gary都感到不滿,打算再說話駁回對方,但卻被Hugo制止了他們。

「喺到同佢地嘈都冇用,蝕底只會係我地,翻去搵下個遊戲仲好啦。」Hugo阻止他們,不想他們在班上惹起事端。

二人都聽Hugo的勸告,當下忍氣吞聲,開始上課。

入夜,Peter回到家中,對今早說的那款遊戲念念不忘,不時上網搜尋資料,可惜都一無所獲,只覺自己猶如廢物,想知道的事都查探不到,越憶起各種迷團,越是氣憤,於是蓋起被舖,倒頭睡了就算。

...............

..............................
「呢度,我仲未見過,唔通又有新區域?」Peter再次連進了夢,看到一個陌生的新地方。

這裡天空一片灰濛濛,到處都是中世紀的英式建築,大街小巷,建築不時貫串著大草地,不遠處還有些巨型古堡,恰似設定於中古時期的RPG遊戲世界。

「琴晚殺得超爽,起身又得到啲著數,發現到呢個遊戲真係好彩。」一個男子說。

「啍,每晚都有啲傻仔不知好歹走嚟挑戰我地,明知我地執到武器架啦,係要送死。」另一名男子回話。

隨行的人有七個,他們衣裝奇特,每個人都明顯有不同的所屬顏色,彷似一道彩虹活現在眼前,Peter想起了今早同學們的討論,其中有提及過「七色極光」這奇怪稱呼,所有線索頓時連接在一起。

「點解佢地都會連到入夢.....?」Peter驚訝著這新消息。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞