【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
話音未落,七色極光便與Peter迎頭碰上。

「你咁生面口嘅,新嚟架?」其中一名男生搶先開口。

「我.....」Peter吐不出半隻字。

那七人走路每步都趾高氣揚,這區域就像是他們管轄範圍,每個人都對Peter來勢兇兇,Peter未知對方底蘊,只見他們有七人,不敢輕舉妄動。

「你地...都係玩緊呢個遊戲?」Peter試著融入他們的說話方式。
「好話喇,我地都算係第一批發現呢個地方嘅人。」他們覺得Peter對此世界一無所知,便放下戒心:「你應該第一次入嚟啦,等我地講你知規矩!」

「吓,呢度都有規矩架咩。」Peter回話。

「點會冇!呢度係弱肉強食嘅世界!打到人地死就係贏家!」

「打到人死....呢啲算係咩規矩。」Peter接著說:「咁你地發現呢度已經有幾耐?」

「已經有成1個月咁耐!」七人都帶著自負的神情。
「嘩....成1個月咁耐呀......」Peter心想,他已經被哥哥在這裡追殺了足足五年,七人卻為到來一個來月而沾沾自喜,實在令自己哭笑不得,再想,距離崔翼望事件也是一個來月,兩者會否有關連?

「喂!你咁嘅語氣似係串緊我地喎!」其中一人勃然大怒。

「我地喺呢度算係話哂事,夠膽串我地?」另一人再補上句子。

七人一擁而上,手中各持武器,款式各有不同,有太刀、流星錘、長劍長矛等等,Peter見狀心知不妙,馬上拔腿就跑,向其他地方逃去。
「咪走呀!」七人異口同聲。

Peter聽見心想,那有人在逃跑時能叫得停,這句廢話到底是受誰影響?

跑得氣喘呼呼,就覺得場面似曾相識,倒是疑惑自己怎麼總是被人追殺,一個追殺了我五年,一個禁錮起我玩困獸鬥,是有多坎坷,不過比起在應付崔翼望那難纏的能力時,現在更來得輕鬆。

「個死仔,又會咁跑得....」七人都已經開始疲乏,有氣沒力地跟上Peter。

眼前就是一座巨型的深灰色城堡,Peter只想跑進去也許能借助地形優勢解決他們,便馬上穿入城堡,跑上樓梯,怎料這一跑卻是不得了,發現城堡中的一間武器庫。

「都係用翻啲自己擅長嘅嘢啦。」說罷,Peter便拿起一把弓箭,再背上箭桶。

眼見七人就在樓梯之下,Peter就繼續奔往更高處,拉起弓對準他們,但在此刻驟然憶起答應了Marla不能在夢中殺人的約定。

「算啦,咁我就試下一樣想試好耐嘅嘢啦。」Peter一反手,換在背後拉弓,這是Peter在復仇者聯盟中看到鷹眼的花式射箭姿勢。
咻—!

「哎呀呀呀呀!!!」結果依然有人中箭,一名男性的膝蓋中了一箭。

「唔撚係呀,咁都射得中.....」Peter也對自己射擊技術佩服萬分。

「你地好似玩得好開心喎。」一隻手拍了拍Peter的肩膀。

Peter受到驚嚇,點頭一看:「你咪係之前同崔翼望一齊捉我嗰班人?!」

「你咪係之前崔翼望想捉嘅細路!?」阿淵同樣驚訝。
樓主勤啲出文 一日得一兩篇唔夠睇
無問題
加速
之前咁耐冇出,仲唔加速
「點解你又會喺呢度?」Peter疑惑。

「呢度係我整出嚟,點解我唔可以喺度?」阿淵回話。

「呢度係你整出嚟?!」

「係呀,之前完成咗極樂,無聊就整多個RPG世界出嚟,我仲整埋啲武器喺度,力盡完善,見你地玩得咁開心,我都老懷安慰。」

「咁即係呢啲人都係你放入嚟?」

「吓,佢地唔係你朋友咩?」

「緊係唔係啦,佢地追殺緊我喎。」

「竟然係咁?!好啦,你放心交畀我。」說罷,阿淵便從口袋拿出了一條短柄。
「呢舊嘢....有咩用....」Peter不明其用。

「睇我表演啦。」阿淵按了短柄上的按鈕,柄口就伸出一道激光,猶如星球大戰的現實版。

七人看見阿淵的激光劍,都甚是詫異,更多的是驚恐,何等人物方能使用這種寶物,對阿淵不敢小覷。

一劍揮去,把七人手上的長柄武器都砍去一半,他們立即嚇得屁滾尿流,逃之夭夭。

「唔該哂你....」Peter向阿淵道謝。

「嗰班人係咩事,無啦啦會走嚟呢度。」阿淵看著逃跑中的七人。

「我都唔知,聽啲同學講佢地好似叫「七色極光」。」

「「七色極光」?!個名又幾有型喎。」阿淵接著說:「咪住先,你啲同學?咁多人都開始連夢咩?」

「我都好驚訝,如果唔係誤打誤撞入咗嚟,我諗有排都唔知呢件事。」Peter回話。

「如果越嚟越多人連夢,件事唔知會發展成點,有少少擔心......」

「要唔要叫埋其他人一齊商量下?」

「都好,人多好辦事,搞清楚咩事先再決定點做。」

然後,他們便相約大家在Peter學校附近的那間炸雞店見面。
「人齊未?」阿淵問。

總共四人,坐在以往熟悉的卡位。

「um…..應該就齊啦。」Peter回答:「阿蓮要翻工嚟唔到,Hugo因為就快考試所以想專心溫書唔過嚟。」

「所以呢度就有我、Marla、Peter同埋呢位仁兄係?」Gary說。

「我叫史蒂夫‧淵,叫我阿淵就得。」阿淵穿起一身潮牌,上身以Supreme為主,下身就是一條EVISU牛仔褲。

「第一次喺現實見到你,感覺好微妙....」Peter說。

「啊!我記得你好似喺崔翼望嗰班人其中一個!」Marla驚訝的說。

「係呀....不過我已經冇幫佢做嘢,而家喺新極樂幫手。」阿淵看了看其他人,然後問:「唔見上次嗰個蛋撻頭嘅?」

「喔,佢就係Hugo,佢要專心溫書,所以唔會參加今次討論。」Peter回話。

「咁可惜,佢咁聰明應該幫到我地唔少.... 」阿淵明顯有些失落。
「唔緊要啦,我例哂啲問題出嚟先,真係解答唔到嗰啲先再搵佢幫手。」說罷,Peter便拿出他那本陳舊的筆記本:「首先,點解最近會有咁多陌生人連到入夢?」

「係呀,呢個我都想問,之前Hugo唔係講過要諗埋Peter先可以成功連夢架咩?」Gary問:「佢地話Peter係構成呢個夢嘅伺服器,咁Peter有冇察覺到啲咩?」

「我其實冇咩特別感覺,如果要講感覺最強嘅話,應該喺我入夢殺牙俊嗰次,嗰時真係好似要乜有乜,隨心所欲,夢世界根本就喺為自己而設嘅感覺。」Peter接著說:「但自從畀崔翼望捉完之後,嗰種感覺已經接近消失。」

「講起呢件事,究竟幫我地捉住崔翼望嘅人喺邊個?Peter你上次好似講過喺你嘅.....哥哥?」Marla小心地在Peter面前提起哥哥二字。

「嗯...我醒翻之後第一眼見到嘅人就喺哥哥,佢話佢送我嚟醫院,不過我唔知係咪瞓得太耐所以有幻覺....」Peter一想起哥哥眉頭便緊皺:「冇理由嗰個已經死咗嘅哥哥....」

「其實你係咪確定佢死咗架?」Gary繼續問:「之前嘅黑衣人,同埋喺夢入面追殺你五年,點諗都有可疑,個夢如果係死人又點會連到入去?」
push
「其實你係咪確定佢死咗架?」Gary繼續問:「之前嘅黑衣人,同埋喺夢入面追殺你五年,點諗都有可疑,個夢如果係死人又點會連到入去?」

「咁假設佢冇死嘅話,點解佢要追殺我?以我識嘅哥哥,唔會喺一個壞人,佢冇理由唔搵翻屋企人,仲要不斷殺我奪取我嘅嘢。」Peter說。

「佢想奪取嘅,會唔會係某一樣對你唔好嘅嘢?如果佢唔係壞人,不斷殺你一定有佢嘅原因。」Marla說。

「某一樣對我唔好嘅嘢....?」Peter苦苦思索,想到了一個解釋:「佢可能想幫我攞走血友病!呢個病由細纏到我大。」

「咁所以佢追殺你就想攞走你血友病,但可能因為某啲未知原因而要暫時假死?」Gary說。

「唯有係咁解讀.....」Peter回話。

「關於呢件事...崔翼望都係畀過Peter嘅相我地睇,我地先可以成功入夢,雖然唔知佢點知,但可以推斷新一批入夢嘅人係睇過Peter嘅相,或者透過某種媒介連入夢。」阿淵推論。

「我可以肯定佢地冇見過我,如果唔係琴晚嗰七個人都唔會唔識我,所以後者說法會更合理。」Peter說。

「其實我聽過班上同學講,佢地曾經喺街見到一個奇怪標誌,嗰晚就發咗個怪夢。」Marla再說:「而家我嗰班都流傳緊,話要唔知經過咩特別儀式先會發到怪夢,但最後都要見翻個標誌先得。」

「吓!連你地學校都開始有人入到夢?到底有幾多人知道呢件事....」Peter感到詫異:「咁佢地有冇講過個標誌係點?」

「佢地好似講過」Marla回答。

「咁奇怪?我地可能要去搵下個標誌,我始終覺得咁多人知,大家係夢入面互相廝殺搶奪都唔係好事,盡量都要移除。」Peter再提意:「我地都要搵出邊個整呢啲標誌出嚟。」

「好,咁呢件事就有待調查。」阿淵說。

Peter把這次會議的重點記錄在筆記本上,看著這本筆記,也想起Hugo曾說過黑衣人也是用同一款,在商討過後,發現哥哥仍生存的機會很大,心裡便更渴望調查一切,得到真相。

「吓!連你地學校都開始有人入到夢?到底有幾多人知道呢件事....」Peter感到詫異:「咁佢地有冇講過個標誌係點?」

「佢地好似講過喺係逃生牌上面。」Marla回答。

「咁奇怪?我地可能要去搵下個標誌,我始終覺得咁多人知,大家係夢入面互相廝殺搶奪都唔係好事,盡量都要移除。」Peter再提意:「我地都要搵出邊個整呢啲標誌出嚟。」
四人會議解散後,阿淵和Gary都另走別路,剩下Peter和Marla一同回家。

「估唔到哥哥佢有機會仲生存緊....」在路上,Peter和Marla開始聊天。

「係囉!我諗佢唔露面嘅原因都有可能係為你好。」Marla說。

「.......希望佢真係平安啦。」Peter看一看哥哥當年送給他的手錶,倏然想起:「啊,係喎。」

「咩事?」Marla側頭疑問。

「呢個,我送畀你啦,多謝你上次救我,呢件嘢整得太多時間,所以而家先畀你,希望你鍾意啦。」Peter從書包拿出一件木雕公仔。

那木雕是一個小吊飾,形象是怪獸公司中的毛毛。
「嘩,你自己整架?」Marla對這件木雕甚是詫異:「好靚呀,唔講仲以為出面買。」

「你好誇張呀!我覺得整得唔係咁好架咋....」

「即係你覺得唔好都照送畀我嘅~」

「咁....咁又唔係....諗住擺咗咁多心機....你又鍾意呢個角色....」

「係喎,你又知我鍾意毛毛?」

「um…..之前見到你whatsapp張icon係抱住毛毛公仔,咁咪估你鍾意,啱唔啱先?」

「都算你估得啱啦~嘻。」Marla對著這木雕報以一個甜美笑容。
Peter看見Marla喜歡自己送的手工,心裡非常滿足,經歷過不可勝數的冒險和相處時間,他對Marla早已牽上了萬縷愛意,只可惜仍是覺得自己襯不起這種優異女生,那一絲絲的自卑感湧上心頭,把原本高興的情緒沖淡。

「其實你知唔知我第一次係夢見到你嗰陣,係覺得你好似毛毛架?」Marla停下來對著Peter說。

「吓....唔知呀.....點解會似?」

「因為你都好似毛毛喺怪獸公司套電影咁,由道門出嚟,而且仲搏哂命咁保護我...」

「我記得,畀道友明追殺嗰次....」

「所以.....你知我鍾意毛毛架係咪?」Marla雙眼柔情似水,臉頰微紅的看著Peter。
「我知呀!件木雕我用咗好多心機整架!」Peter接著說:「仲有Hugo同Gary份禮物都未諗好,不如你幫手一齊諗?」

「哼。」Marla對於Peter的遲鈍,感到有點生氣的快步往前走。

「做咩呀?你唔想幫手諗都可以架。」Peter伸出手拉住了Marla。

Marla注意到Peter的雙手貼滿了膠布,應該是為了自己的禮物而破損,瞬間就氣意全消。

「好啦好啦,咁你有冇咩想送畀佢地?」Marla問。

「我諗住都係送手工嘢畀佢地...但男仔可能唔鍾意呢啲...」

「點會呀,你整得咁靚,收到實會好開心。」

「真係?不過我都仲未諗到整咩好。」

「我幫你手一齊諗啦~趁得閒而去買埋料~」

於是,他們二人便前往美術用品舖購買材料。
「終於都買好哂~」Marla說。

「係囉,估唔到咁快就搞掂。」Peter回話。

「時間仲早,不如搭多幾個站去海旁行下先?」Marla提議。

「又好啫,我都好耐冇行過海旁。」

地點轉移到了一條長長的海旁,時間正值黃昏,金澄澄的光輝映照在走過的每個人身上。

「呢度真係好靚。」Peter看著夕陽說。

「我都覺。」Marla想起一個疑問:「話時話,點解你會鍾意做手工嘢嘅?」

「um…..」Peter又看一看手腕上的手錶:「我諗都係關哥哥送畀我嘅呢隻錶事。」

「呢隻錶?」

「每次見到佢,我都覺得一件咁細嘅嘢都可以蘊藏住無數咁多心思,而且佢地仲可以由人手親自做出嚟,明明有啲零件直頭同人嘅手大細相差幾十倍。」Peter繼續解釋:「每次一諗到呢點就覺得好神奇,所以好想試下做出嚟係咩感覺,呢件都係我一直想做嘅事。」
「喔.....原來係咁....」Marla看著Peter認真解釋的樣子,心中不禁泛起一點點漣漪:「之前見你投擲咁叻,仲以為你係打開籃球。」

「嗰個原因其實都幾搞笑,係因為我平時上中文堂太無聊,玩射垃圾桶而練成。」

說到為甚麼不選擇自己擅長的東西去發展,Peter自己也不太清楚,也許投擲這玩意到底只是因無聊而練成的技能,做手工才是自己真正想做的事,堅持自己的想法就是Peter嘗試的原因。

「哈哈,咁你上堂都真係幾無聊喎!」Marla笑得開懷。

「喂!喂!喂!喂!喂!咁多位觀眾埋嚟睇下!」一位披頭散髮,皮膚蒼白,眼上掛著憂鬱八字眉的男子正在海旁表演魔術,人群也漸漸開始聚集。

「咦,好似有表演睇啵。」Marla拉著Peter走過去八掛。
「睇住唔好眨眼啦!」那男子右手上拿著一個鐵籠,鐵籠中放著白鴿,以白布蓋著,用來遮住那隻鳥。

啪—!

他左手大力一拍,鐵籠被他壓扁了,一滴滴鮮血從白布上流下來,圍觀的群眾都嘩然起哄,指責他借魔術名義公然殺害動物,有與家長同行的小孩更被嚇哭。

「啊啊啊,又失敗咗,連魔術都衰埋添。」咻的一聲,他用左手把白布扯開。

看見鐵籠中的真相後,群眾起哄聲變得更誇張,因為原來被壓破的不是白鴿,而是那男子的手掌,他把自己的右手手掌放進了籠中,場面瞬間變得血肉模糊,純白的布被他的血染得鮮紅。

「喔,原來隻雀係到。」男子在衣服中拔出一隻白鴿,他喜悅並望看人群時,卻發現他們早已因為被這個看似病態的人嚇怕而散去:「唉,最後都係大失敗。」

「呢個人好奇怪....」Marla在Peter耳邊悄悄說話:「我地都係快啲走啦。」

「你地鍾意海旁陣海水味,定係落雨之前嗰陣雨水味?」那男子突然向二人搭話。

「.......海水味?」Peter回了他的話。

「我問過好多人,好多人都答我落雨之嗰陣雨水味。」男子坐在地上,右手依然夾在籠中,鮮血如泉湧:「你係第一個答我海水味。」

「.........」Peter心想,現正在海旁,剛好嗅著便不自覺回答了海水味,被他用一種不懷好意的眼神打量全身,雞皮疙瘩都起來。

「我叫楓。」男子問Peter:「你叫咩名?」

「呃.....」Peter越想Peter不對勁,沒有回答便拉著Marla急步離開。

楓見狀便舉起右手,滿臉笑容的揮著:「拜拜,我地下次再見啦!」鮮血被他甩至四周。
快啲食Marla啦蠢仔
抵屌!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞