【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
自推
「終於搞掂呢條麻煩友,你最好呢世都唔會再入翻夢。」

皮皮唔係一直好堅持呢度係現實咩
「皮皮話呢到係現實

係想用能力令佢混淆 放棄
今日有文?
lm
今日會有
「仇....?」

「我曾經畀Peter殺過一次,我仲未拎翻畀佢奪走嘅嘢。」

「咁你都唔會有機會報到仇,醫生今晚就會將佢分解,將佢意識留喺呢個世界,你殺佢嘅話佢就會永遠死亡,醫生唔會畀你咁做。」

「.........!咁...唔殺佢,都可以折磨佢出氣,你咁叻創造嘢,可以幫我整啲刑具出嚟對付佢。」

「咁你想要中式定西式嘅刑具?唔同時代都有唔同刑具,用法都層出不窮。」

「估唔到你連刑具都咁一絲不苟,不愧係呢個區域嘅creator。」

「哈,呢個區域算得啲咩,你都未去過「極樂」嗰邊睇。」

「「極樂」係咪一開始嗰座大樂園?全部都係你整?真係好厲害。」

「都唔係啫,用我嘅能力,花多啲時間就整到。」

「我都想見識下你嘅創造能力到底係點發揮.....」

「.........」

阿淵沉默數秒,

「好,識英雄重英雄,我地交流下想像能力啦。」
另外一提

我開始喺紙言更新啦

紙言版本排版會好啲 同埋會補完翻小小資料

改翻之前一啲Bug位 逢星期六更新一章

多謝大家一直以嚟不離不棄

link:
https://www.shikoto.com/articles/170971.html
說罷,地上便浮現一個個的油漆箭咀,指示一條路給Hugo,他沿著指示一直走到遠處的一座大樓。

啪嚓一聲,大樓門外便出現一條通往地下的階梯,Hugo也探進這個空間,通過重重關口之後,終於看到期待而久的真身。

「歡迎嚟到我嘅工作室,封神.千劫!」阿淵坐他的電腦椅上。

他面前有為數不少的掛牆式電子螢幕,桌面上擺放著五、六塊鍵盤,暗淡的房間靠著螢幕散發光線,地上佈滿雜亂無章的電線,牆上有不同的按鈕。

「你好....今次你係真人?」Hugo伸出友誼之手。

「冇錯,我一直都係呢到做嘢。」

阿淵也同樣伸出手,讓Hugo確實的感受到他的體溫,

「雖然我好鍾意匿埋做嘢,但呢個係我能力嘅限制,我只可以透過喺到打code創造嘢出嚟。」

「限制?」Hugo用手一掃螢幕,想看看映著甚麼。

「唉,係呀,我整啲嘢越複雜,創造時間就越耐,真係好煩,就好似頭先啲分身咁,整一個就要用我幾日時間。」

阿淵再嘆一口長氣,

「我都冇諗過你可以咁快解決哂我兩個分身。」

「原來係咁....」Hugo拿起地上亂放的電線,嘗試整理。
大膽推測 阿哥係比醫生分解留左係夢度 之後知道醫生將會捉peter 所以一直殺、派人殺peter等佢覺醒能力?
推測得幾好 不過件事冇咁簡單
啲能力開始有種jojo既視感
超能力故事定律 一定有個白痴角色做肉盾
我都有睇 最鐘意第四代 吉良吉影
我即刻諗起Gray
你有聽說過蒙羅麗莎嗎
啲能力開始有種jojo既視感
超能力故事定律 一定有個白痴角色做肉盾
我即刻諗起Gary
「而家距離我實現夢想嘅路又接近一大步,仲有埋你幫手,簡直如虎添翼。」

「你嘅夢想....係咩?」Hugo把手扶在桌子上。

「我夢想係做一個成功嘅youtuber,我最鍾意就係實況玩minecraft,係入面起好多宏偉建築,但無論點努力都好,始終都冇人賞識我,冇人like我啲片,但嚟到呢到,我就可以大展拳腳,所有「極樂」居民都會好崇拜我!」

「聽落....你夢想都幾偉大....,但我頭先就咁睇,「極樂」居民都唔係好多咋喎?」

「呢方面唔使擔心,醫生有妙計,事成之後佢會將呢個世界推廣畀所有植物人嘅親屬,既然都係醒唔到,點解唔係夢入面過得更快活?」

「咁同現實有咩分別?一樣都係會死。」

「呢個世界同現實最大分別就係,我地係唔會老死,醫生可以將佢地個腦同身體分開,放喺醫生特制培養液入面,意識就永遠保存,你個朋友都一樣係咁。」

「有可能做到咩?我記得醫學上未有咁高技術....」Hugo摸一摸桌面上的鍵盤。

「哈!呢個世界仲有大把嘢你唔知,99%人類都只係知道表層嘅事,深層嘅事只有極少數人知道。」

「我仲有一個疑問,點解搵搵下植物人,要捉走Peter?我明明記得佢只係有血友病。」

「呢點我都唔知,淨係知道醫生講過佢係呢個世界嘅關鍵。」

「嗯,我明白哂喇,唔該你。」

Hugo一把抓住他的電腦椅,推他到牆邊,

「你可以功成身退!」

說罷,房間內所有的物件,不論螢幕、電線、鍵盤,甚至那張大桌子,都像有磁力般被吸向阿淵的椅上,瞬間他就被夾在椅子和不同物件中間,動彈不得。
劉明
lm
劉明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞