【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
Lm
有文啦
G持
「Peter你其實就係構成呢個夢世界嘅伺服器。」Hugo覺得Peter需要知道此事:「崔翼望就係想培養住你個腦,等佢可以永遠掌握呢個世界,所以先用計捉你。」

「我....?點解會係我....」Peter聽到後大驚。

「呢層真係唔知,只係崔翼望咁講,佢唔係蠢人,佢自己一定有資訊確實到先會行動。」阿蓮說。

「睇嚟我又多一樣煩....」Peter看似迷團已逐步解開,但其實反之是越來越多不明其解的事繼續出現:「點都好,叫做告一段落。」
其後,時間過去,事件完結有一個星期,Peter也已經出院,回歸正常的校園生活。

父母嘮叨幾句,似乎對他的生死沒太大關心,同學們得息此事都寒暄半句,然後就像沒有發生過此事般,一切回到最初的模樣。

而校園中正在熱烈討論的話題,乍看是某款新興的遊戲?

「喂,今日連唔連線一齊玩?」

「好喎,琴晚都仲未玩夠!」

Peter聽見不禁好奇,是甚麼遊戲令同學們如此興奮難奈。

回頭便問問Hugo和Gary,二人都答覆不知,推斷應該是最新的連線遊戲罷了,他們都不以為然。
「Peter,你過一過嚟,我有啲嘢想搵你幫手。」Hugo在下課後把Peter拉到一旁暗角說話。

「咩事咁神秘?」Peter問。

「仲記唔記得上次約Stephy打排球....」

「啊....!係喎,冇問題,我搵Marla幫手約佢!你放心啦。」Peter拍拍心口保證。

「唔好咁大聲!」Hugo這個才子對情愛回事真是沒徹。

Peter回到家後,一通電話,把事情原委告知了Marla,二人在話音中為此事無所不談。

說說男女雙方的趣事,發現兩邊都是善男善女,就決心把Hugo和Stephy攝合成一對。
Live啦
大推!g持樓主
「咁我就約Stephy同Hugo一齊玩下排球喇!」Marla說。

「好,揀定個日子我就同Hugo講啦。」

「就咁話。」

接著Peter便把相約日期告知了Hugo,叫他如期到該地點與意中人會面。

「嗱,幫就幫你約咗喇!跟住睇你造化啦。」Peter和Hugo再次到暗角。

「唔該哂,我會把握好機會!」Hugo表示感謝。

過了約定當天,翌日回到學校。

「點呀?順唔順利呀?」Peter拍了拍Hugo肩膀。
「佢....冇出現到.....」Hugo雙目無神,雙手垂下頹然而坐。

「吓!冇理由架,約啱哂時間地點架。」

「我信你呀....佢可能...純粹唔想識我....」

「我諗唔會嘅,聽Marla講佢都係個好女仔嚟。」

「佢的確係。」Hugo嘆了一口長氣:「算啦,等我沉澱下先。」

一直到了放學,Hugo獨自前去書店閱讀散心,他不敢妄自揣測女孩的心思,只望自己對她的這份心意能夠在某日傳遞,現在受了挫折,唯有找找事做,把思緒淡忘。

「這個世界容許了太多自作多情,有人被女人斜著眼睛瞟了一眼,就覺得自己是萬人迷」Hugo手中正翻著一本由夏目漱石著作,名為《我是貓》的書。

他心中暗想,其實有時候就是一個眼神、一個笑容便足以令對方著迷,就好像自己當天初次遇見那個她這般。

而意想不到的是,Hugo在這地方重遇那個令他如痴如醉的眼神,Stephy正正就在前方閱讀書本。
推! 終於有文啦
btw 係得悉
講故台錯字王
Stephy看書看得入迷,她的烏黑髮絲扎成一把清爽的單馬尾,與社交平台上的照片有所差別。

照片上的她看起來像是陽光正面,有著健康體魄的運動少女,但現實中卻給人一種冰冷高傲的感覺,散發著不可隨便靠近的氣場。

Hugo手上的書本已沒有比這女孩更大的吸引力,已把所有注意力轉移到她身上,不過看見Stephy邊走邊看,快要步近書店的防盜器。

嗶—嗶—嗶—嗶—!

「喂小姐,你做咩?你知唔知偷嘢係犯法?」書店職員立刻上前截住Stephy。

「吓,唔好意思,我睇得太入神,而家會去畀翻錢。」Stephy解釋。

「唔使講咁多啦,你地班𡃁仔𡃁妹成日係到打書釘死都唔買,而家仲想偷書走?」職員似乎已對年輕人有很深成見。

「我真係一時唔記得,唔係想偷嘢呀。」Stephy有氣沒力地說。

「你唔好側側膊,有咩同警察講啦。」職員決意把事情鬧大。
「等一等。」Hugo看見意中人有危機,自然就想辦法幫忙解圍,跟著上前說話:「佢都未走出書店範圍。」

「我唔理,我懷疑有人偷嘢已經可以報警!」職員不聽勸告。

「既然佢未走出去,咁點解防盜器會響?會唔會係反應過敏,定抑或偷嘢嘅係另有其人?」Hugo把極具說服力的推理說出來。

「............. 」職員一時回駁不到:「最近防盜器就係佢!唔係佢仲有邊個。」

「啊,唔好意思,係我。」一名男子捧著六、七本書,書本疊起來幾乎擋住了他的臉:「我最近練緊偷嘢,點知都係失敗。」

在場的人都詫異這個陌生男子的出現,竟然偷走了一疊書而無人察覺,那男子披頭散髮,皮膚蒼白,卻又不是病態般的白,最令人印象深刻是他眼上那雙憂鬱的八字眉。
「上網睇啲人話道閘係裝飾,點知真係有用,唔知係咩原理呢。」那男子說。

職員頓時反應不來,看著這奇怪男子啞口無言,而Hugo就趁機叫Stephy放下書本,二人抽身離開店舖。

「本書....我真係想買架....」Stephy說。

「我知,我信你唔係啲咁嘅人。」Hugo回話。

「唔係呀,我話做咩唔畀我買埋先就拉我走。」

「吓...呃....咁翻去買?」

「咁又唔使,我諗件事應該搞到好大,翻去一定好麻煩,我最憎就係啲麻煩嘢。」Stephy看著Hugo:「不過點都好,頭先唔該哂你幫我。」

「唔好咁講,我只係講個事實出嚟。」

「而家已經好少人會肯出聲幫人,除咗你,個個都只會當睇唔到。」

咕嚕嚕嚕—

Stephy的肚子發出一些腸鳴音。

「你係咪肚餓...?雖然有啲突然,介唔介意同我一齊去食啲嘢?反正我都有啲餓。」Hugo相約她。

「.......」Stephy沉思了幾秒,回想Hugo剛剛的挺身而出:「....好啦,不過最好去近啲,唔想行咁遠。」她依然保持高傲的態度,但臉上卻因腸鳴音而害羞泛紅。

二人走到附近的一間茶餐廳,揀了個雙人卡位就坐了下來。

「乾炒牛河唔該。」Stephy爽快地點了食物。

「你呢靚仔,諗好食咩未呀。」店員問Hugo。

「呃....」在Hugo思考途中,他忽見餐廳櫥窗外有一張熟悉的臉孔。

是Gary…..他向Hugo打出ok手勢,拍拍心口,笑意淫淫地走進店內,坐在了Stephy後面的座位,正好只有Hugo能看見他。
Hugo看見Gary的出現,已心知不妙,但一方面就猜測著Gary有可能是個情場高手,或許能幫助自己一把。

「咖哩吉飯唔該。」Hugo點餐。

「吉飯?吉雞定吉豬呀?」店員再問。

「.....係呀吉飯呀。」Hugo一時分心,說錯了話,但想著不能在心儀女孩面前失威,只好硬著頭皮照點。

「吉飯?你食啲嘢咁奇怪嘅.....」Stephy疑惑。

「我....我唔係咁鍾意食肉。」Hugo找理由搪塞。

坐在Stephy後方的Gary噗嗤一笑,伏在了桌上顫著身體。
「咳咳,係呢,頭先見你睇關於排球嘅書,你好鍾意排球?」Hugo問。

「我係呀,平時都有玩開。」

Gary從後舉起一本白簿,上面寫著「答你都有留意開排球 我會幫你!」。

「我..我咁啱都有留意開排球。」Hugo說。

「咁巧合?你鍾意邊個排球選手?」一提起排球,Stephy明顯比剛才精神抖擻得多。

「上原亞衣」Gary舉起的白簿上寫著。

「..............」Hugo看到這答案後,為自己竟然對Gary抱有期望而感覺羞恥,大力拍了額頭一下。

「你做咩?」Stephy問。

「冇,有少少唔舒服。」
「咖哩吉......吉飯到。」店員遞上食物。

Hugo也好奇「吉飯」到底會是怎樣的食物,一看竟然是上了一碟舖滿麵包糠並淋上咖哩汁的白飯,他只好找來一瓶茄汁調調味,希望能易入口些。

拿上手後,發現茄汁瓶口擠不出來,倒轉看看有甚麼堵住了,結果誤把醬汁四周亂濺,駭人場面相當諷刺。

Hugo在Stephy面前屢出洋相,慌張得手忙腳亂,完全失去平日那個行事聰明、冷靜的自己。

看著這一切發生的Gary笑得不能自拔,捧著肚子,眼淚水也掉了幾滴下來。

「.........」Stephy及時遞上餐紙。

「.........唔該。」Hugo尷尬道謝。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞