【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
「你有咩應對方法?」Vincent問Hugo。

「好簡單,就係我混入去掠奪團做臥底。」Hugo說。

「做臥底?要咁誇張咩?」Gary問。

「依加情況變到越嚟越不受控制,再咁落去只會更多人受害。」Hugo解釋:「如果要將掠奪團解體,我對佢地嚟講係新面口,混入去同你地裡應外合會更加有效。」

「唔係喎,我地班嗰個露仁夾都係掠奪團,佢實認得你。」Peter想到不可以的原因。

「呢方面我有辨法。」語未,Hugo把他那黑色粗框眼鏡脫下,用手把他那整齊的「蛋撻頭」抓亂,讓瀏海重現。

「你....你係邊個!交翻Hugo出嚟!」Gary衝過去搖他。

「我就係Hugo。」Hugo重新自我介紹:「同我平時嘅形象好唔同,所以佢唔會易認得出我。」

Peter仔細地觀察了一會,現在的Hugo確是與他平常截然不同,擺脫了庸俗的書呆子味,搖身一變成有壞壞感覺的少年。

「原來Hugo唔留蛋撻頭都幾有型架喎。」Marla都驚嘆著。

「.....」Peter聽了心裡很不是味兒,,再想想自己的外表,自卑的心又開始作祟。

「咁去掠奪團做臥底呢個重任就交畀你啦。」Vincent把手掌搭在Hugo肩膀上:「有咩事就同我地求救啦,不過我見你都係聰明人,應該可以放心。」

話音一落,Hugo便出發去找尋掠奪團的蹤影。
「原本以為終於多翻個聰明人幫手....結果佢去做臥底....」Peter失落地說。

「灰咩心呀,依加呢度仲我!」阿淵拍拍心口,自信地說。

「.....你地都好啲,我連自己有咩能力都未知....」Peter更是沮喪。

「唔好咁啦,你諗下你一直冇能力都撐到,證明你就算唔用能力都贏到其他人,唔係仲叻咩!」Marla為Peter打氣。

「......」Peter聽完後,淺淺一笑:「多謝你安慰我。」

Peter憶起一路以來發生的事,都是因為有這群同伴才順利渡過,方安心下來。

「哥,有樣嘢我醒起想問你。」但想到一半,忽地發現:「你知唔知藍火蟻呢樣嘢?」

「藍火蟻?」Vincent使用神通說明書,找尋牠的資料:「佢係夢世界其中一種生物.... 而且...具有毒素。」
「係呀,之前有人試過畀佢咬完,之後每次入夢都重覆畀佢地咬嘅畫面,走唔甩。」Peter解釋。

「........可以令人無限死亡....」Vincent想了想:「我知你想講咩,的確係一個對策,利用啲蟻唔係冇可能,但我地需要得到提煉藍火蟻毒素嘅方法。」

「提煉藍火蟻?」Peter問。

「冇錯,我睇神通說明書,應該有種能力係可以提煉佢嘅重覆死亡毒素出嚟,不過我地要搵嗰個人,仲要佢肯幫我地先得。」Vincent說。

「會唔會叫個蛋撻頭順便搵埋提煉師?」阿淵提議:「以佢智慧應該唔算太困難。」

「好,我會通知佢呢件事。」Peter回話。

「咁依加只要等待藍火蟻毒素得到手,再用嚟對付掠奪團頭目阿輝,咁呢場戰爭就可以完結。」Vincent總結。

「我地呢段時間可以做啲咩幫手?」Marla問。

「緊係四圍打擊啲掠奪團啦!」Gary興奮地說。

「呢樣都係我地可以做嘅事,仲要一齊搵提煉師。」Vincent回話。

然後,他們在這晚到不同區域解救被遭掠奪團毒手的人。
叮鈴鈴鈴—

鬧鐘響起,Peter在床上伸一伸懶腰。

「入完夢真係同冇瞓過一樣,都係咁攰。」

Peter照舊梳洗完畢便趕回學校。

一進入班房,便看見露仁夾準備出去,正好與Peter相撞。

「咪阻住哂,夢又係咁,而家又係咁。」露仁夾向Peter發出敵意。

「你講咩?唔正確嘅事緊係要阻止。」Peter反駁。

「你話唔正確?唔正確又會咁多人一齊做?會唔會係你問題呀?」露仁夾繼續挑釁。

「........」Peter一時無法回話。

「咁又未必,就算所有人就緊同一件錯事,都唔會令嗰樣嘢變成正確。」Hugo出現幫口。

「咪就係,你地最後一定會有應有嘅懲罰!」Gary也來到。

「好,你地最醒啦,唔似得Peter阿哥咁死蠢,將所有嘢傾囊相授,結果落得咁嘅下場。」露仁夾再補一句:「搞成咁真係抵死。」

Peter死盯著露仁夾,只是握緊拳頭,沒有反駁,只要露仁夾再說多一句,就會出手教訓他。

「你講乜撚嘢呀!」料不到,Gary竟然按捺不住,衝上前攻擊露仁夾。

「嘖!」但本來就有學武底子的露仁夾,躲開了Gary的拳擊。

「你夠膽就唔好避!冇膽鬼!淨係識利用個夢!」Gary想繼續攻擊,但被Peter和Hugo阻止。

「唔好衝動,你咁只會自己蝕底。」Hugo勸Gary。

「係囉,佢地聰明過你幾多,就算我喺夢到做啲咩都冇人捉我,但現實唔同,只要你郁我一條毛,我都可以置你於死地。」露仁夾恐嚇Gary。

「咩事咁嘈呀,堆哂喺門口搞咩?」陳老師剛好到達。

「冇,畀啲烏蠅嬲住啫。」話音一落,露仁夾前往洗手間。
自推
幫你推
接下來,Peter也把藍火蟻和尋找提煉師一事告訴Hugo。

「情況大致都了解,我會盡力搵佢。」Hugo點頭以示明白。

「好似成日都麻煩到你,會唔會影響你學業?」Peter對Hugo感到內疚。

「經歷咗咁多嘢,我地之間仲介意呢啲嘢咩?」Hugo反問。

「咪就係!我地之間點可以用學業嚟衡量。」Gary也參一嘴。

「.....多謝你地。」Peter安心地微笑。

「我都要諗下用咩方法去搵提煉師出嚟,今晚會有行動。」Hugo說。
入夜,Hugo在夢世界四處莽撞,希望能碰見掠奪團的人。

「又話佢地周圍恰人,行咁耐都唔見班人。」Hugo繼續找尋。

「細路,自己一個呀?」驀然背後出現一把陌生聲音。

「我....」

Hugo話未說完,那些陌生人已經開始動手。

對方人數佔優,有三人圍攻Hugo,各持武器向前衝。

Hugo也不甘示弱,把地上轉化為彈性結構,急忙躲開攻擊,同時利用靈活優勢,把三人耍得團團轉。

「喂,點解你會識想像能力!我又未見過你,你係咪跟Vincent嗰邊嘅人?」那些人疑惑,停下了攻勢。

「..........」Hugo想了數秒,然後擺出一副嫌棄表情:「Vincent?嗰條口水佬?點會呀,我依加搵緊掠奪團,想加入埋一份攞著數咋。」

「加入掠奪團?」那些人互相對視了一眼:「點解家陣先嚟話加入?」

「因為之前現實有啲事要良好嘅精神狀態去做,入翻嚟就聽到掠奪團嘅事,有著數仲唔狗衝咩?」Hugo嘻笑了一下。

「喂點呀。」

「畀唔畀佢加入好?」

「見佢能力都唔錯,應該會幫到手。」

那些人圍著屑屑私語,似乎在商量著要不要讓Hugo加入掠奪團。
「好啦,帶你翻去見下阿輝先再決定。」那些人帶著Hugo,前往某個地方。

步行了一段時間, 到了一個從未見過的新區域,這裡是黑夜之城,從遠處看去,周遭都有霓虹燈發出的燈光,有紅光、有綠光、有藍光、有紫光,把原來灰濛漆黑的城市襯托得五彩斑斕。

我們把這種景色稱之為「Cyberpunk」風格。

「呢度都幾靚。」Hugo說。

「唔好咁多廢話,行快啲去見阿輝。」那些人透露:「阿輝嘅能力係測謊機,一試就會試到你有冇講大話。」

「........」Hugo沒有回應,心想,幸好他們智商不高,隨隨便便就說出自己頭領的能力,要不然待會一口就要被識破。

「到喇,上去啦。」那些人走進了其中一棟大廈,乘搭升降機上樓。

到了目的樓層,一眼就看見那個奢華的大廳,具有氣派和高檔次的裝潢,阿輝正正坐在大廳中的沙發上。

「佢係邊個?」阿輝看著Hugo。
「佢係我地啱啱發現,識想像能力,話想加入掠奪團嘅人。」那些人說明來因。

「仲有識能力嘅人係未見過?」阿輝思疑:「你叫咩名?」

「.........」Hugo嚥下口水,心想,自己不能說慌,但說出真名肯定會招惹露仁夾懷疑。

「點?做咩唔講嘢?」阿輝追問。

「我叫雨仔。」Hugo猛然想起自己小時候因喜歡下雨天,家人給自己起的乳名。

「嗯......」阿輝仔細打量著Hugo:「咁你有咩能力?」

「自己嘅能力唔可以隨便透露,應該係呢個夢世界嘅基本知識?」Hugo反問阿輝。

「.......」阿輝沉默數秒,然後笑逐顏開:「你都幾醒,同呢度好多人都唔同。」

「唔敢當。」Hugo時刻提防測謊機能力,未知發動條件和功效,所以也不敢多話。

「歡迎你加入我地。」阿輝只是點頭以示友好。

Hugo也回敬點頭,沒有說話。
「咁你地同雨仔去講解我地團隊嘅構成啦。」阿輝指示那些帶Hugo上來的人。

「呢邊請。」那些人雖然這樣說,但從表情也看得出他們對於這決定有點不服。

然後,他們幾人乘搭升降機到下層。

「呢棟樓其實就係我地嘅據點,分咗二十層,頂樓係阿輝同露仁夾嘅房間,之後嘅九層就係先鋒部嘅房間。」那些人說明。

「先鋒部?」Hugo好奇這一詞。

「啊,唔記得講,我地掠奪團分咗兩部分,一部分係缺乏戰鬥力嘅侍候部,另一部分就係有戰鬥力嘅先鋒部。」

那些人接著說,

「侍候部負責服侍其他成員,而好處就係先鋒部會捉人翻嚟畀佢地殺,大家都互利互惠。」
「估唔到你地咁有組織同合作性....」Hugo回話。

「呢啲嘢都係靠阿輝諗出嚟,無可否認佢真係幾聰明,如果唔係都唔會認佢做頭領。」那些人說。

「阿輝.....」Hugo聽完後,雖然阿輝是敵人,但也不禁對他心生敬畏。

「睇你啱啱運用嘅能力,應該都係加入先鋒部架啦,跟我地出去捉人殺人啦。」那些人叫Hugo再次外出。

「我今晚...都係想留係到參觀多陣先!」Hugo連忙解釋:「始終第一次見到咁靚嘅區域,仲係好興奮!」

「.......嗯。」那些人便放下Hugo,徒然離開。

「呼.....」Hugo乏力地坐在上,心想,原來卧底也不好當,轉數要快不在話下,連演技都要有一定程度。

而不再跟那些人外出的原因,是Hugo知道提煉師的能力應該不足以成為先鋒部,所以索性收窄範圍,在下面九層找尋提煉師的蹤影。

「由頭搵到落去啦...」但今晚幾經波折後,所剩的時間應該也不多,要趕快行動。

就在轉角,一名用托盤提著多杯飲料的男生正匆忙地趕往升降機方向。

碰—!

二人第一次見面就相撞,飲料瀉在一地。

「死啦死啦,抽咗成晚先抽到呢幾杯嘢出嚟,今晚又冇人殺啦!」男生手忙腳亂地撿起地上的杯。

「你話....抽出嚟?係咩意思?」Hugo疑惑。

「....嗯?你係邊個,點解未見過你。」男生反問。
g持
多謝支持!
咁多位新年快樂
新年快樂
新年快樂
「我叫雨仔,係新加入掠奪團。」Hugo自我介紹。

「......」男生思疑數秒:「.....你好,我叫阿森。」

「係呢,你頭先話抽呢幾杯嘢出嚟,係咩意思?」Hugo繼續追問阿森。

「好話喇,見你係自己人就同你講。」阿森自信地說:「我嘅能力抽取液態物質,每晚我都會抽啲純果汁畀先鋒部啲人,因為好好飲,所以我次次都可以插隊殺人先。」

「同普通榨汁有咩分別....?」Hugo問。

「分別就大喇!我抽出嚟嘅汁係純好多,現實係冇可能飲到。」阿森看著地上的果汁,變得喪氣:「可惜,今晚畀唔到你試。」

「點解?再整過唔得咩?」Hugo不明其解。

「我抽液體嘅時間比較耐,而家最多抽到一杯半啦。」阿森臉色一變,笑淫淫地說:「一杯半,唔知夠唔夠換一個人呢?」

「嘩,你個樣做咩咁猥瑣。」Hugo驚訝。
「你都係男仔就唔怕同你講....」阿森靠近Hugo的耳邊說:「我會要求先鋒部捉女仔翻嚟畀我.....」

「.......!」Hugo聽到這句後,立即明白是怎一回事,可惜現時卧底身份不能出一口氣,只能咬牙切齒,握緊拳頭。

「做咩定哂格咁?聽完係咪你都想試下呢,最多讓你上先,人畀我殺喇。」阿森搭著Hugo肩膀。

「唔使客氣,我份人都係鍾意靠自己多啲。」Hugo假裝出一個友善笑容。

「咁奇怪嘅你,咁你能力係咩?」阿森再說:「不過喺得呢度,即係入唔到先鋒部啦,唔慌係咩好能力。」

「呃....係呀,渣到都唔好意思講出嚟。」Hugo接著說:「不如畀我見識下你嘅抽取能力?」

「見你咁誠懇,就畀你望下啦,跟我嚟。」說罷,阿森就帶Hugo去自己房間。

到了房間,裡面猶如一間科學實驗室,有一張長沙發和冰箱,房間中心放著一張大長方桌,上面擺滿了玻璃杯和托盤。

「雪櫃入面就係唔同水果,你睇下想飲咩水果汁。」阿森說。

「提子汁?」Hugo在冰箱拿出幾串白葡萄。
「無問題,等我一陣。」阿森把左手放在白葡萄上,右手就放上玻璃杯口。

然後,白葡萄汁液便一點一點地在阿森的右手手心流出。

「係呢,你係咪咩液體都抽到?」Hugo問。

「都唔算嘅,其他我唔知,我只係抽到啲我識嘅成份出嚟,即係你叫我抽提子嘅糖水我抽到,但你講啲化學成份我就抽唔到,因為根本就唔識。」阿森解釋。

「咁...人血呢?」

「哈,我當初發現到呢個能力就係因為抽到人血。」阿森突然變得灰心:「不過唯一缺點就係需要時間太耐,唔會吸得死人,如果唔係我就做到先鋒部啦。」

「你好似好想做先鋒部咁喎?」

「緊係啦,做到我就唔使係到等人畀女仔我,我可以出去大肆搜掠!」說到女生,阿森突然又興奮起來。

「........」Hugo雖然很不屑阿森的為人做事,但為了任務成功,只好硬著頭皮奉承他:「其實我就有個辨法,可以發揮你嘅能力,上位一定唔成問題。」

「咩辦法?」阿森停下動作,聆聽Hugo說話。
「我知道有種生物,叫做藍火蟻,佢體內有一種毒素可以人入夢無限死亡。」Hugo繼續說:「你可以抽佢嘅毒素出嚟利用,為掠奪團剷除眼中釘,到時阿輝仲唔重重有賞?」

「真係有啲咁嘅生物?!」阿森拉起Hugo:「快啲帶我去,我要攞啲毒翻嚟邀功!」

「唔好咁急,呢度過去都有少少遠,今晚已經時間無多,我約定你聽晚係呢度等,記得早啲。」Hugo說。

「好!一言為定。」阿森回話。

翌日,

Hugo如常回校,利用早上時間和Peter、Gary商量。

「我已經搵到提煉師。」Hugo說。

「咁快!只係一晚時間...」Peter、Gary都感到驚訝。

「唔好咁大聲,你知露仁夾係我地班....」Hugo說。

「係喎,佢認唔認到你?」Peter問。

「我暫時未見過露仁夾,不過我得到佢地團隊好多資料。」Hugo再把掠奪團的組織結構細說一遍,更說了阿森的可恥行徑。

「竟然有啲咁嘅事....」Gary握緊拳頭:「早知我都入掠奪團....」

「死仔!啲咁賤格嘅嘢都做得出咩?」Peter巴了Gary的頭一下。

「而且嗰個阿輝,有好棘手嘅測謊機能力,對住佢都要事事小心。」Hugo說。

「好彩係你去做卧底,如果係我地....應該已經畀人殺咗....」Peter說。

「我地各有所長啫。我已經同提煉師講好咗,今晚會同佢去抽取藍火蟻毒素。」Hugo說。

「太好,咁我地就可以好快打低掠奪團,唔好再畀佢地任意妄為。」Peter深呼吸了一下。
那夜入夢後,

Peter把Hugo的進度告知了Vincent。

「佢果然唔係得個樣,真係幾做得嘢。」Vincent讚賞Hugo。

「佢一向都係才子嚟。」Peter四處看了看:「楓呢?今晚都未見過佢。」

「佢應該去咗啲空曠區域修練想像能力。」Vincent再說:「以佢嘅能力,應該冇人可以威脅到佢。」

「佢仲要修練?仲唔夠勁咩?」Peter問。

「想像能力係有好大空間可以發揮,我發現到佢身上嘅氣係可以隨住心情而變色,每種顏色都有唔同效果。」

「痴線....邊可能仲夠佢玩....」

「冇話對付唔到嘅,如果佢真係發起癲上嚟,我地全部人去制服佢都唔係冇可能。」Vincent再說:「不過佢就好似定時炸彈咁,留喺身邊都有一定危險。」

「你喺到講咩呀,哥哥佢唔會隨便傷害人架!」在旁聽見的小秋反駁:「如果你繼續唔信任佢,佢好快會畀人唆擺走架!」

「你...用能力見到?」Vincent問。

「.......係.....我最唔想就係呢件事發生....」小秋低頭說。

怎料,這一切都被正在背後的楓聽見。

楓不敢相信自己如此祟拜的Vincent居然會這麼說,說自己是一顆危險的定時炸彈。

「唔會....佢唔係咁睇我....佢同其他人唔同架.....」楓一邊喃喃自語,一邊渡步離開。

直至走到一個從未見過的區域,楓靜靜的想著方才的事。

「做咩自己一個喺到呀?」

楓背後猛然出現一把熟悉的聲音。

回頭一看,是阿輝。
其實我唔係好明小秋嘅能力係咩
有冇巴打可以指點下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞