【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
「我唔係想用架,但唔知點解就自己發動咗,你信我啦!」Gary急忙解釋。

「嘩你咁都講得出!」阿淵看Gary的神情又不像是在撒謊,便說:「好啦,睇你都唔似會呃我,信住你先,下次再用就直接淘汰你!」

「點解會咁架呢....」Gary自己都不明原因。

「好喇,咁事不宜遲,第三場比賽馬上展開!」阿淵回到主持台上:「呢次係楓對阿輝!!!」

楓緩緩步出場地,面對群眾,他額上的八字眉比平常來得更憂鬱,看到對手後,那眉毛彎曲得更誇張,他的對手就是剛剛在休息室揶揄過自己的那名男子,原來他名為阿輝。

「...........」阿輝問阿淵:「呢條友今日先開始連夢喎,真係要我同佢比?」

「比賽唔關連夢幾多日事嘅,比你就比啦。」阿淵回答。
「唉,咁我當熱下身啦。」阿輝活動身體。

「.......問你一個問題....」楓向阿輝搭話:「當兩個陌生人企埋一齊嗰陣應該講咩話題好?」

「吓,無啦啦講咩呢你。」阿輝回話。

「我就係唔知而家要講咩話題,先問你呢條問題。」楓說。

「你真係好九唔搭八....」阿輝感到奇怪。

「你兩個唔好掛住自己傾計啦!聽我講今場比賽內容。」阿淵宣佈:「你地要蒙住對眼,點著蠟燭行過去場對面插落個蛋糕到,枝蠟燭一熄咗就要重新嚟過,時間到之前插得最多嗰個就贏。」

「痴線架,咁高難度點玩呀,我仲要揀咗雙截棍!」阿輝不滿地向阿淵投訴。

「你唔好躁住,你睇下你對手揀咩武器先啦。」阿淵回話。
「呢把嘢真係好重....點用先好....連揀武器都失敗咗....」原來楓選擇了一把電鋸,但初次接觸此用具,連發動的方法也不知道。

「算啦!對手都戇居居咁,快啲蒙眼開始啦。」阿輝和楓雙雙蒙起了眼。

他們首先站到放滿了蠟燭的容器前,拿起把它燃點。

「咪住!咁我地點睇到枝蠟燭著咗未?」阿輝問。

「或者....你可以試下放隻手上去....睇下有冇熱力....」楓回答。

「我而家係問你咩?你懶醒咁答我做咩?好叻呀?」阿輝對楓甚是不滿,扔下蠟燭就用雙截棍擊向楓的方向。

碰—!

「......!」雙截棍亂揮,擊中了楓的背部。
「哈!係喎!規舉都冇講唔畀殺人,咁我殺咗你咪直接贏囉,仲點咩蠟燭!」阿輝繼續攻擊楓。

「唔好....」楓感到疼痛,心裡便急起上來,可是手上的電鋸怎樣也發動不到,在場的觀眾都對他大喝倒采,嘲笑他的愚笨行徑,令他的心跳越是加快。

「傻仔!呢度冇人歡迎你呀,新手仲想贏我?」阿輝不斷抽擊楓的身體。

「我.....我.....好大壓力.....唔好呀....」楓如熱鍋上的螞蟻,心急如焚,冷汗浸透了身體和蒙眼的布,噗、噗、噗、噗,緊張得連自己的心跳聲都聽得清清楚楚。

「你.....」阿輝話到一半。

嘭—!!

猛然一聲巨響,水點灑在了楓的身上,蒙眼中的他感到一陣涼快,阿輝的攻擊也停了下來。

「...邊個喺到淋水...?」楓問。

但場內鴉雀無聲,無人回他話。

「做咩咁靜......」楓問完仍然無人回話:「你地唔講嘢...咁我除咗塊布佢....」
結果眼布一脫,瞬間看到令人極度毛骨悚然的畫面,阿輝消失已經不見,取代他的是一攤血漿,觀眾席上也未能幸免,被灑遍了血點。

「點解....會咁....」楓被嚇得退後幾步,再看看自己身上也被染上的大量血液。

「你啱啱....身邊周圍出現咗啲黑氣.....跟住,黑氣範圍內嘅所有嘢都被壓扁哂。」阿淵首先開聲說話。

「吓...」楓看一看那個原本盛著蠟燭的容器的確是被壓扁了:「咁....咁算唔算係我贏...?」

「其實,正常嚟講....都算係嘅。」阿淵說。

「好....好嘢呀!我終於有樣嘢成功啦!!!」楓高興得手舞足蹈。
唔好係呢個位停 好想知點解
「唔係咁都計佢贏呀嘛!」

「佢似係出矛招喎!」

「呢條瘦骨仙都贏到?我唔信呀。」

「係囉,佢明明咁廢。」

觀眾明顯對這結果並不滿意,即時眾說紛紜。

楓聽到他們的說話,回頭便看上觀眾席:「點解....?點解你地要咁對我?點解要連我唯一一次嘅成功都想攞走呀?!」

此刻,楓想起阿輝曾說過這裡無人歡迎自己,他額上的八字眉彎得更是厲害,心跳再次變快。

「好.....你地冇人歡迎我.....」楓身邊出現一縷縷的黑氣,覆蓋範圍變得更廣。

「條友咩事呀....嗰啲黑氣...我係咪發緊夢。」

「係呀,你真係發緊夢呀。」

觀眾都被楓又再出現的黑氣嚇倒。

「咁你地就去死啦—!!!」楓衝向人群。

「大獲,唔好畀佢咁做呀!」Peter反應過來,跑出場想阻止楓。
「小心呀Peter,唔好行咁近,嗰啲黑氣好似好危險!」Marla把Peter叫停。

「放心,我有回力鏢!」Peter舉起武器,用力擲向楓。

楓的後背被擊中,回頭便對Peter怒目切齒,身上的黑氣亦變得漸濃,由最初灰黑色慢慢滲至深邃黑色。

「佢地好似叫你做Peter?」楓開始步近Peter:「我明明感受到你同我係同一種人,點解連你都要拒絕我?」

「唔知你想表達啲咩,我淨係知而家嘅你失去咗理智!」Peter回話。

楓越是接近Peter,Peter的腳步越是變得沉重,那些黑氣彷彿一道有形壓力,碾壓在楓的四周。

「死....!點解隻腳郁唔到,成個身都好重。」Peter被黑氣外圍壓著,使不出勁。

咻—!一雙搖搖套上Peter,在他身上繞了幾圈,想把無法動彈的Peter從黑氣外圍拉走。
「嘩,乜你咁重架咩?」阿藍用盡奶力扯走Peter,仍未能移動他半分。

「喺夢到畀我殺,又唔係現實,咪當畀我出氣囉!」楓的黑氣範圍漸漸吞噬Peter的身軀。

「大佬你估喺夢到畀人殺唔痛架咩?」進入範圍後,Peter被壓得連上半身都挺不能直,勉強和由上而來的壓力抗衡,腳下不斷傳出地磚碎裂的聲音。

與楓只剩下三、四個身位,Peter腦殼承受不住,痛得快要爆開。

阿淵登時跑了出來:「睇住—!金剛封魔罩!」說罷,一個由精鋼而制的籠從上空降下,正好蓋住楓。

「再嚟!鬼噬嘯天爪!」一隻機械臂從阿淵身後伸出,夾走了被壓住的Peter。

「嗄,嗄,嗄.....差啲就以為自己要死!」Peter從壓力中解脫後,身體即時放鬆許多。

「唔好意思,啱啱去準備啲裝備,時間耐咗少少。」阿淵抓抓頭道歉。

「唔緊要,你都救翻我啦.... 」Peter回話。
「呢條友,用嘅一定係想像能力,仲話自己第一日入夢!」阿淵盤問楓:「你肯定係啲九十幾lv扮新手嘅仆街!」

「想像能力....?我唔知你講緊咩。」楓回話。

「死仆街你仲扮嘢?」阿淵對楓怒吼:「經過上次Hugo嘅教訓,我唔會再咁易信人!」

「係囉,睇佢賊眉賊眼咁,唔慌好人啦。」

「快啲殺咗佢啦!」

「見佢一次殺佢一次!睇下佢仲夠唔夠膽入嚟搗亂!」

其他本來逃得遠遠的觀眾,見楓處於下風,紛紛走回來指責他。

「你地唔好再咁樣.....你地啲眼神....我唔想又係咁呀!!」楓抱著頭跪在地上,眼淚猶如泉湧:「你地眼神好恐怖.......」

楓的情緒越是激動,身上的黑氣越是濃厚,範圍也逐步擴大,困住他的籠也開始扭曲變形。

「佢....佢個腦....」Marla眉頭緊皺,看著楓說:「我淨係睇到好多令人心痛嘅畫面.....佢唔係咁簡單....」

「你見到啲...咩?」Peter問Marla。

「我唔想講,亦都...講唔出口。」Marla回答。
「咁而家點做好?啲人已經唔受控制。」Gary說。

「你食屎啦!」有人擺出猙獰面目說,參透了張學友的神髓。

「垃圾!」

「唔死都冇用!」

「男人老狗,喊苦喊忽!」

眾人的辱罵變本加厲,甚至對他吐起了口水,簡直不當他是人對待。

「唔好逼我呀呀呀!!!!!」楓猛然抬頭,仰天怒吼。

嘭—!嘭—!嘭—!嘭—!嘭—!嘭—!

圍在籠邊,對楓叫罵的人都被黑氣壓力給碾爆成血漿,楓身上染滿溫熱的鮮血,看見如此畫面後,場面變得更不受控制,眾人再次產生恐慌,有人尖叫跑走,有人被嚇得無法移動。

「你地全部散開!」一把男聲驀然出現。

Peter聽到這聲音後極度詫異,回頭一看:「哥哥.....」

「哥....哥哥?!Peter嘅哥哥?!」Marla和Gary都感到震驚。

「你冷靜啲先,我唔係嚟傷害你。」哥哥舉起雙手表示自己並無敵意。

「你係邊個...?」楓看見那張陌生的臉孔,也心生好奇。

「我係嚟幫你,我知你唔係想傷害人。」哥哥回話。

「咁....你叫咩名?」楓問。

「我叫Vincent。」
「嗰個係你哥哥?」阿淵問Peter。

「係.....我嗰次唔係幻覺...哥哥佢....真係翻咗嚟。」Peter仍然難以置信。

哥哥的名字叫做Vincent,身材高瘦,眼睛架著一副圓框金絲眼鏡,頭髮凌而不亂。

若要形容的話,就是在電視中看到的日本帥哥髮型,還有某G牌子髮泥的模特兒髮型,那種你以為使用了就能跟他一樣帥,但結果全然不是的東西。

「你....點解講嘢可以咁大聲?」楓又發起奇怪問題。

「做咩咁問?」Vincent未能理解。

「因為...你企咁遠我都好清楚聽到你講咩....」楓身邊的黑氣逐漸減退,接著說:「好多人都話我講嘢太細聲.....所以請教下你.....」

「好簡單,你畀啲信心自己就可以,我覺得你嘅想像能力好厲害,只係你唔夠自信去應用佢。」Vincent淺淺一笑,步近楓。

「真...真係?我真係厲害?」楓抹掉眼淚,表現出喜悅神情:「但係,咩叫做想像能力?」

「有冇聽過「夢的內容是由於意願的形成,其目的在於滿足意願」呢句說話?」Vincent問。

「呢句我喺書到睇過,好似係佛洛伊德嘅夢的解析?」Peter搭話。

「冇錯,喺夢入面,你想像到你想用嘅能力,咁嗰種能力就係屬於你,係你最想做、最擅長嘅嘢。」Vincent邊行近楓邊解釋:「所以實際上,夢係一種願望嘅達成。」

「我....我....我鍾意呢個夢.....」楓看著自己血跡斑斑的雙手:「好似喺呢度嘅話,我就唔使再失敗,唔使再咁痛苦...」

「歡迎嚟到夢世界。」Vincent伸出左手,與楓握了握。
加速
「哥....呢幾年你究竟去咗邊?點解唔翻屋企?你知唔知我地以為你死咗,燒到連屍體都冇埋。」Peter追問Vincent。

「Peter,你個身開始消失。」Vincent指著他正在抽離到現實的身體。

「呢個時候先嚟....!!」Peter繼續追問Vincent:「我仲可唔可以見到你?」

「聽晚,我地再喺呢度見...」

話音未落,Peter就從床上驚醒。

「哥哥....到底你仲有幾多謎團要去解開?我已經好攰....」Peter嘆了一口氣。

Peter的手機響起,來電顯示著渣男這名字。
「喂Gary?」Peter接了電話。

「喂,我地出發去調查啦!」

「吓,你做咩咁有熱情?」

「我諗諗下楓呢個名好似喺邊度聽過,先記起佢阿妹係我朋友!」

「個世界有冇咁細呀....」

「香港地可以有幾大,快啲換好衫我地就出去啦,我約佢阿妹先,陣間畀地點你,拜拜。」

「喂,我都未...」

Peter還未把話說完,Gary就掛了電話。

「算啦,我都有啲想知楓嘅事...」Peter想起昨晚目睹那場血腥風暴,不禁起了一身雞皮疙瘩。
地點來到某商場的天台—

「嗨..。」小秋跟Gary打招呼,但看到Peter後,又是把帽子拉下:「呢個係?」

「我叫Peter,係Gary朋友。」Peter回答。

「做咩你唔肯去炸雞店?要嚟呢啲地方?」Gary問小秋。

「我唔鍾意多人嘅地方...」小秋答。

「咁...係呢,頭先喺電話問你嘅嘢,你係咪會答我?」Gary再問。

「點解你地會想知哥哥嘅事?」小秋疑惑。

Gary和Peter把所有經歷都說一遍,解釋想了解楓的理由。

「哥哥佢....又搞出咁多嘢...」小秋眼神變得憂傷:「其實佢本來唔係咁...」

「佢本來係點?」Peter追問。

「呢啲事都已經係好多年前發生...嗰時我地仲讀緊小學....」小秋開始細說楓的身世。
若干年前—

某個屋苑的其中一個單位,晚上不時傳出吵鬧聲,淒厲的哭聲伴人入睡,街坊鄰里都已經習而為常。

旁人沒有生氣,也沒有責怪,皆因每天都能目睹傷痕累累的人進出該單位,而他們的唯一請求就是———不要報警。

「太太,我咁樣都係為你地好,再落去肯定會出事。」某名社工正在該單位調查。

「我明你好意,不過我地真係唔需要幫手,我地完全冇問題。」楓的母親回答。

「你唔好呃自己啦,你睇下呢度,再睇下你啲傷痕?」社工眉頭緊皺,觀察著家中環境。

在這單位內,到處骯髒淩亂,所有家器七歪八倒,那木制的椅子有明顯的破裂痕跡,就是當你發怒時,用力甩走椅子來出氣後的狀態。

再仔細一看,母親左眼眼角佈滿血絲,上下脣多處損傷,邊說話邊流出鮮血,手腳瘀痕更不用說,那似乎已經變成身上的固定胎記。

「點解唔肯報警?」社工再問。

「啲細路...唔可以冇爸爸...」
「喂衰婆,個女人喺邊撚個?」一個聲音沙啞的男性出現,一路開著鐵閘,一路死盯著他的妻子。

「你快啲走啦,佢翻嚟啦!」母親趕忙勸走社工。

「你地記住,有咩事都可以搵我幫手。」社工對母親說,也跟正躲在房間中,透過門隙偷看客廳的兩兄妹道別。

那兩兄妹—楓和小秋,眼神閃縮,尤其是父親出現後,情緒極度恐懼。

「嗱女人!」父親截下了社工:「我同你講,我地成~家都好幸福,就唔需要你多管閒事嘅!係咪呀衰婆?」碰的一聲,他用力踢在桌子,睽著母親。

「你唔好咁得戚!佢地遲早.....」社工話未說完,母親便摀著她的嘴把她請走。

社工離開後,家中一片死寂,誰都不敢作聲,父親從冰箱拿出啤酒,咕嚕咕嚕地喝下,然後打嗝的聲音都聽得清清楚楚。
「喂,乜你好需要社工幫手咩?」父親問母親。

「唔係呀,係佢自己......」

母親說到一半,父親就直接把啤酒瓶扔向她。

「我幾時叫你開聲答我呀?知唔知你把聲好撚煩呀?」父親突然怒吼。

扔完酒瓶後,他因酒精發揮,跌跌撞撞,拐著走到母親耳邊說話。

「知唔知,啲黑社會,會點罰啲二五仔?」父親露出一個令人心寒的笑容。
「唔好呀,唔好呀,你放過我啦!!!!」母親淚崩,用手護著自己身體,希望減輕被父親用啤酒不斷抽打的痛楚。

「放過你?好呀。」父親把頭扭後向,盯著躲在房間中的那對兄妹:「咁咪換下口味囉。」

「唔好.....嗚嗚.....你打我好啦....唔好搞佢地....」母親拉扯父親的衣袖。

「你講架咋,我冇逼你架。」

小秋看著母親被父親虐待的模樣,忍不住大哭起來,盡管楓全力摀著她的嘴巴,哭聲依然傳進了父親的耳中。

「邊個喊?」父親回頭看著房間:「我話過唔要聽到你地嘈。」

「唔好....求下你!呢個係我唯一請求....!」母親始終也拉不住父親。

「出嚟。」父親對兄妹說:「你地夠膽就唔好出嚟。」

兄妹極度害怕,身體顫抖走出房間。
「我問你地,你答啱就唔打你地。」父親微微一笑:「你地估下我鐘意海水味,定係落雨之前嗰陣雨水味?」

「雨....水味?」楓回答。

啪—!

父親給了他一記記狠狠的耳光:「唔啱,再答。」

「海....海水味....」

啪—!

再來了一記耳光:「錯,繼續答。」

就這麼抽打了楓一段時間,他的臉已經變得非常紅腫,鼻血接著流個不停。

「終於答啱啦!」父親高興地摸著他的頭。

楓不明其解,皺起八字眉,看著父親。

父親見狀,便問:「想知點解呀?」再把頭靠近楓的耳邊:「因為我鍾意新鮮嘅血腥味多啲。」

那一夜,又是淒厲的哭聲陪伴街坊入睡。
自推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞