【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
透過Marla的能力,她、Hugo、阿蓮,三人成功聚頭。

「Marla,你過一過嚟先。」Hugo示意有話想跟Marla說。

「做咩事?」Marla和Hugo站在一個離阿蓮較遠的位置。

「嗰條友,真係信得過?」Hugo問。

「信得過呀,你都知我嘅想像能力係咩架啦,唔會呃到我嘅~」

「嗯....好。咁我就放心啦。」他們回到阿蓮身邊繼續討論。

「而家仲差Gary未嚟.....」Marla四處張望。

「我諗佢仲同皮皮戰鬥緊,嗰女人嘅能力係比較棘手。」阿蓮說。

「咁我地唔好浪費時間等佢,Marla你通知佢戰鬥一完就直接去劇院。」

Hugo提意,

「頭先同條IT毒撚戰鬥嗰時,係佢啲天眼見到Peter同崔翼望喺劇院。」

就這樣,三人快步前往劇院營救Peter。
「Peter!你而家投降現身嘅話刑罰仲可減輕,但等我親手捉到你嗰陣你就喊都冇用!」崔翼望一碰一跌地繼續接近Peter。

「條友真係痴線....畀佢捉到都唔知會點對付我。」Peter躲進了控制室裡的一個地下房間。

崔翼望的腳步聲逐漸變得清楚,他打開地下房間的門,想找尋Peter手臂上發光的記號。

嘭!

「唔係呢個。」

嘭!

「都唔係呢個。」

崔翼望摸黑把一個個在房間的儲物櫃打開,

「個訊號就停喺呢間房,你已經冇可能走得甩!」

「........」Peter躲進了其中一個儲物櫃中,汗流滿臉,屏住了呼吸。
「哼,呢個應該係最後一個。」崔翼望把櫃門打開。

「你食屎啦!」Peter向崔翼望揮出在舞台上撿到的長笛。

「!?」崔翼望的右肩中了重擊。

Peter確實感受到命中了他,心中回想剛剛定下的作戰計劃,

「呢個一係場賭博,以佢咁厲害嘅能力,根本唔使追住我,佢咁樣做只有兩個可能,一係佢發動能力有距離限制,另一個係佢需要見到目標先發動到能力!」

如果崔翼望的能力限制是前者,那麼現在擬定的計劃就會泡湯,幸好這場賭博的勝者是Peter,他更把手臂會發光的記號貼上黑布摭擋光線,在這漆黑環境更有優勢。

「你.....!」崔翼望掩著被打中的右肩。

Peter打算乘勝追擊,繼續攻擊他,再用長笛一棒揮下。

「咩話....!」Peter的一擊竟被崔翼望用手接住。

「你太天真,你唔知雙眼只要經過時間適應,就算係漆黑環境都可以睇到少少嘢咩?」

崔翼望把左手舉高,

「你已經冇棋!」

「嗄!」Peter拿起腳邊潛放好的滅火筒,向崔翼望直接噴灑!

「嗚!咳、咳!」崔翼望被Peter噴得滿身都是白色的二氧化碳,幾乎窒息。

Peter馬上奪門而出,跑回原本的劇院中庭。

「可惡!可惡!可惡呀!點解冇辦法打得低佢!」Peter在黑暗中跑跑跌跌,緊張得要哭出來。

「你仲有咩計?」

崔翼望一柺一柺的走出來,

「你好有頭腦,連我都幾乎畀你逼上絕路,但係呢一刻,所有反抗都要完結,我係「極樂」嘅話事人!」

他左手一揮,Peter頭頂再出現3個方格。頭、葵扇、15。

「哈哈哈哈!係葵扇嘅15分鐘!呢種痛,你會比死更難受!」
Peter一聲慘叫,抱著頭在地上一癲一癇,痛苦地抽搐,頭痛欲裂,像是被人用顆大石頭瘋狂猛烈敲打。

「好痛呢?你現實個腦仲有一陣就完成分解,你可以永遠都留係呢到。」

崔翼望輕藐著在地上抽搐的Peter,

「都唔知點解,偏偏你呢條契弟就係夢世界嘅伺服器。」

碰!牆身猛然破了一個大洞,一道光線穿透了原本黑暗的劇院中庭。

崔翼望用手摭擋刺眼的光芒,隱約看見幾個人影,其中一人身形龐大,心中猜想他是阿蓮。

「搞咁耐架!而家先搞掂啲細路,我講過除咗Peter,其他都可以隨便殺!」崔翼望一來就破口大罵。

「乜你以為我地已經畀人搞掂哂啦咩?」Hugo站在了Peter前面。

「竟然係你!?」

崔翼望突然瞄到了阿蓮,便問,

「阿淵同皮皮呢?佢地死哂去邊!點解你會同班細路一齊?」
「佢地已經全軍覆沒,我決定要幫呢幾個細路。」阿蓮回答。

「你個反骨仔!你唔記得係邊個幫你!邊個話畀你知有呢個夢?!」崔翼望氣急敗壞地斥訓阿蓮。

「我知係你,但去到呢一刻,你覺得自己仲係做得啱咩?」阿蓮用一個同情的眼神看著他。

「你老味!」崔翼望想衝上前對他下記號。

「停手!」Hugo把椅子改成可以拆下來的構造,擋住了他。

「走開,你地呢班二打六,我要收哂你地皮!」崔翼望充滿憤怒。

在計一再而三地被打亂,他已經失去平日的冷靜處事態度,失了控地追著他們。

Hugo、阿蓮、Marla,三人成功引崔翼望走出劇院。

「咁呢到就交畀你,我去準備我嘅能力。」阿蓮語畢就跑向另一頭無人的地方。

「又想走,你個仆街二五仔!」崔翼望想追上他。

「你對手而家係我!」Hugo把燈柱扔向了他。
就在剛剛三人趕路過來的時候,阿蓮就已經將自己和崔翼望的能力告知了Hugo。

阿蓮所擁有清醒之花的能力則需要時間發動,並不能受任何外界干擾,所以現在就交由Hugo和Marla兩人對付崔翼爭取時間。

「我記得個二五仔嘅能力係毀滅之花,食咗朵花就會戰鬥力大增,不過只要畀我掂到一下,落到記號,佢都係冇用!」

「咁係你以為啫,我地仲有大把時間同你慢慢玩。」Hugo當然心知毀滅之花是阿蓮欺騙崔翼望的能力。

「大把時間?哈,你地嘅好朋友Peter仲有唔夠1個鐘個腦就會永遠同身體分開!」

「你個衰人!」Marla讀取了他在入夢前安排人手去代替自己完成手術的畫面。

「Marla,唔好激動,幫我睇住Peter先!」Hugo擺出戰鬥姿勢。

「好!」Marla知道Hugo的意思,馬上奔去Peter的位置。

「你應該係佢地之中最聰明,只要打低你,其他人都唔會係我手腳。」語未,崔翼望快速跑近Hugo。

「邊有咁易打得低我.... 」Hugo把腳下的地改變成充滿彈性的結構,在跑動時利用彈跳力加快速度。

「你呢隻馬嬲,淨係識得走!」崔翼望只憑雙腿完全跟不上他。

「捉到我咪話你叻囉。」Hugo知道現在這樣爭取時間已經是唯一的辦法。
好文留名
一路追逐,他們兩人來到了樂園的範圍。

「我聽阿淵講,話你想將現實世界所有植物人變成居民,我聽完真係得淡笑,你覺得佢地嘅親屬同政府會同意你咁做咩?同埋佢地點會信你呀傻仔!」Hugo邊跑邊說。

「我有我嘅人脈幫手,你唔需要理!」

「你所講嘅人脈就係靠嗰個叫皮皮嘅女記者?」

「你點解會知....」

「阿蓮變咗我地嘅同伴,你覺得佢會咩都唔講畀我地知咩?」

Hugo繼續挑釁崔翼望,

「連你上新聞單嘢都係靠佢幫你吹出嚟,唔係皮皮呢啲屋企有權力人士嘅人幫你,你根本咩都唔係!」
「你收聲!我係實至名歸,好多醫學界舉足輕重嘅大人物都認同我嘅醫學實驗!」

「醫學實驗?唔會係嗰啲所謂嘅分解技術同特製培養液?」

「冇錯。」

「你真係吹得就吹,呢個世界根本就未有呢種技術!你只係一個冇實力,一味靠吹嘅痴線醫生!」

崔翼望察覺到Hugo是在用激將法誘導他把真相說出,便馬上沉默住口。
gchi 快啲出文
「講中咗?咁又係,你只不過係區區一個醫生仔,偶爾發現到呢個夢就以為自己大哂,可以做皇帝,而家畀幾個細路仔搞衰咗,緊係惱羞成怒啦。」

「如果唔係為咗永遠得到伺服器,我先唔會咁麻煩捉走個細路。」

「伺服器....?」

「反正都係,唔怕話畀你知,你個好朋友Peter個腦就係構成整個夢世界嘅伺服器!」

「原來件事真係咁,唔怪得你係都要捉走佢...」

「仲有,分解技術係真,我冇必要呃你。」崔翼望漸漸走近Hugo。

Hugo臉色沉了下來,希望阿蓮可以快點把能力發動完成。

「點呀?知道真相之後反而驚呀?」

崔翼望本來就已經籍著解釋慢慢接近Hugo,到了適當距離就以迅雷不及掩耳的速度碰到了他。

「弊!」被碰到的Hugo馬上拉開距離,但已經為時已晚。

「你知唔知我憤怒值越高,幸運值都會越高?」

崔翼望把左手拉下,拉出了7、7、7。

「呢個係最高嘅懲罰,只要拉到就會立即死亡,你玩完啦!」

「我一定會救到Peter...」

話音未落,Hugo的身影已消失在夢中。
在劇院中庭,Peter正受頭痛之苦折磨。

「Peter....我地盡緊力去救你喇...你要撐住呀!」Marla讀取到Peter的腦中只有痛楚。

Marla不知如何是好,便把他的頭安放在自己跪下的腿上,造了一個膝枕,用手溫柔輕掃Peter的頭,安撫被崔翼望能力弄得死去活來的他。

「Marla….?」Peter嗅到了熟悉的橘子香味,原本痛得要炸開的頭稍微緩和了一點點。

「係呀,你仲係好痛......我嘅能力可能感受到你有幾痛。」

Marla把頭貼上Peter的頭,

「而且,仲感受到你係呢到嘅孤獨感。」

「.....你嚟咗....實在太好....」Peter勉強說出。

「我知你慣咗自已面對所有嘢,但我地嚟咗,你唔使再自己一個...」

Peter在劇痛中,露出一個淺淺微笑。
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞