【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
等緊文呀作者大人 呀哥又做乜走呀
三名彪形大漢衝進病房。較高的大喝:「樓主在那裏!!!」

「樓...樓主?」我雖然害怕這三人是崔翼望的手下,但心中是疑慮迫使我繼續追問:「甚麼樓主,你們是誰,和我阿哥有甚麼關係嗎?」

戴眼鏡較斯文的按着其餘兩名大漢緩緩說道:「他也許不知道。」他回頭對我說:「不好意思,可能嚇到你了。我地是連登裏的巴打,來這裏是為了找你阿哥。而你阿哥就是我們口中的樓主。」

「樓主?他死了一年,剛剛又突然出現,現實又說他是甚麼樓主?」我腦海混亂得像女生的房間。

「你先聽先說,他在一年前在講故台寫故,在中途突然潛水,我身邊兩位都是堅持等故的巴打,但過了數天也沒更新,我們忍不到了,所以決定起樓主底。」斯文大漢眼眶泛紅,看起來真的等了很久吧。

最後一位大漢也開聲了「我們調查後找到了他,他答應我們一星期後出故,但最後也是沒有更新。我們再次找他時發現他已死了,但多虧了你的入院,我們發現他只是因逃避寫故而決定假死。」

眼鏡大漢手機響了起來「喂,真的嗎?我立即過來!」,「弟弟,你阿哥已被巴打們找到並捉了起來,你就如他所言如以往段正常生活下去吧。」
阿哥視覺

「你們想怎樣?在連登寫故有甚麼大不了,要這樣嗎?」

這時一個戴眼鏡的大漢帶着其餘兩個大漢進來。「瑩哥!」把我綁起的一群人齊聲叫道。「原來你是他們的頭領?為甚麼要捉我?」

「你還好意思說,答應我們的文呢?」他一巴掌打在我臉上,之後他舉手向手後的手下示意,大漢們一個又一個慢慢脫下褲子。

「你們做想甚麼?我會報警的!」

瑩哥拿起一根煙,點起後便慢慢步出大門,在門外說了一句「這,就是連登,不更新要付出代價!」

之後,那是夢魘。

直至兩年後我也不敢回想,連看見連登那黄色哈哈笑也覺得害怕。每當聽見有朋友說想在連登寫故,我便會像瘋了一樣不斷大叫阻止他。

各位巴打,這就是我在連登寫故不更新的代價,千萬不要學我。
樓主上水未
再唔上水我就寫各大漢視覺 變hehe故
上啦上啦 聽日準時有文出!
我解放啦!!!
再唔更新就有幾個大漢幫你菊花解放
Hi
「你醒翻啦!」Hugo驚喜地說。

跟隨在後的還有Marla、Gary和阿蓮。

「係....原本我仲以為再見唔翻你地。」Peter終於能與友人聚首,頓時感到滿肚安心。

「睇下你而家行路都趷下趷下咁,就係床到休息啦!」Gary說。

「係啦,我地慢慢傾,同你講發生咩事啦。」Marla也催促回床休息。

「都好....但我其實係想去廁所...」Peter說。

眾人聽見,尷尬地互相對視,然後哄堂大笑起來。
「好!而家我準備好啦!」Peter經過一番舒暢後,回到病床繼續相談。

相信現在最想知道來龍去脈的就是Peter,畢竟他也躺了不知多久時間,其間所發生的事,終於不用苦惱,能夠有個完整的解答。

「嗰日我用我嘅清醒之花能力喺你身上,正常嚟講應該解除所有能力,立即從夢中翻到現實。」阿蓮首先發言,開始解釋:「但崔翼望畀你嘅特製麻醉藥仲未失效,所以我地推斷你被困住咗係夢與現實之間嘅抽離空間。」

「抽離空間?」Peter聽到陌生詞彙不禁生心疑惑,再回想那個不能動彈,記憶模糊的空間。

「因為你食咗清醒之花,本身應該要醒,但藥效未過,雖然已經抽離夢境,但都未係現實醒到。」Hugo把句子精要重新說明一遍:「而你精神停留嘅嗰個位置,我地稱為抽離空間。」
係文呀
「我覺得我好似喺嗰到過咗好耐...」Peter說。

「緊係耐啦,你過咗好幾日,即係今日先醒翻,擔心死我地啦。」Marla說。

「咁崔翼望呢?佢而家點?」Peter追問。

「非法禁錮,仲落藥強制令你昏迷,佢已經受到應有嘅法律制裁。」Hugo緊接解釋:「阿蓮同咗我講藏身地點,喺我一醒翻嘅時候就已經報警衝過去救你,但我趕到嘅時候,崔翼望已經被人綁起咗,你就被人送咗去醫院。」

「最奇怪嘅點就係呢到,呢啲事到底係邊個做?」阿蓮百思不得其解。

「.......」Peter腦中驟然想起哥哥的身影:「應該係我阿哥做....」
眾人聽見後驚詫,心中都疑惑Peter的說話,他哥哥不是已經死去了嗎?

「我啱啱就喺呢到見到佢....我都唔知點解會咁,可能係我醒翻冇耐有幻覺啦..」Peter眉頭緊皺,不想再為此事苦惱:「唔講佢住,咁「極樂」世界係咪瓦解咗?啲植物人點?」

「關於個世界,我會繼續維持,但唔係用崔翼望嗰啲想自立為王,極端嘅邪教秩序去維持。」阿蓮嘆一口氣:「我都想為啲植物人創造一個美好世界,佢地都好痛苦,可悲嘅係呢個世界仲未有安樂死可以畀佢地解脫。」

「其實我都有諗過崔翼望做嘅嘢究竟係好事定壞事...被蒙在鼓裡嘅幸福,可能比起清楚現實嘅幸福來得更開心....」Peter為此爭扎。

「呢啲我地遲啲再探討啦!同你講呀,我打低嗰個皮皮幾咁有型!我終於用到想像能力,係自我重新啟動,可以不斷回復狀態!」Gary見氣氛變得沉重,馬上轉一轉話題。

「係呀係呀,我都發現到能力,係心靈感應,可以知道你腦入面即時諗法同埋將說話直接傳去你腦到。」Marla跟著說:「係喎,咁崔翼望啲同伴點呀?」

「阿淵本性唔壞,我留咗佢係新「極樂」世界幫手,皮皮就係崔翼望奪取伺服器計劃失敗之後失去蹤影。」阿蓮再說:「本來我以為崔翼望唔會就咁心息,但唔知點解佢之後都冇再喺夢出現。」

「你地就好...我仲未發現到自己有咩想像能力,同埋奪取伺服器係咩一回事?」Peter問。
大量文 啲人走曬
文呀
只要有人支持 我都會堅持落去
等你呀
推 終於有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞