[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
大香小香個價同009差好遠bor,009+t8000都唔洗10萬
小香都要十幾萬,好少人可以用佢同009比
可能想出新野,廢事比舊野頂死

jade2就勁囉,大陸方面話勁過007,連009都收收地皮
仲要賣咁既價錢,簡直開善堂

真係開善堂就正喇
期待Jade2 demo
唔知Jade2用stax amp推會點?
唔想放棄KGSSHV但又冇位放新機

rip 800
可能有平貨?

800冇咗一排啦
應該冇平貨執
hifiman 好似唔係幾識做靜電amp 好好地靜電技術都會變左hifiman 調音 ,所以聽人講hifiman 靜電 配stax amp 會好左

而家一套jade ii萬六rmb, 之後如果售價插水+耳機耳放分開賣單耳機幾千蚊就有
今日行過鴨寮街見到全新嘅007mk1 ,17900........心動左一秒
咁貴 009都買到。
同埋咩號碼先,71頭?
小香好似五皮人仔

不過009識玩緊係玩diy
想攞落嚟睇下編號,發覺比包裝掩住咗 ,不過唔睇都知九成係sz1,70同71邊嘅貨keep到咁耐
7字頭先最靚聲
搵二手好過啦,都廿年前既耳機
我手上果對編號 702xx , 唔計大奧007mk1係我聽過最好嘅靜電bass,有impact有質感,前提係有部好amp
一體headphone dac amp而家有咩好推介
而家setup: PC>usb>da250>w1000x/hd820

雜食咩都聽
推w1000x收貨
主要係推hd820有啲美中不足
好似柔咗少少唔夠力
009點DIY?
kg耳擴

wifiman果種調音好取巧去隱藏自己做到取悅耳朵
有無Akg k612 pro 用家
想問大家用乜野推開
以前用佛山佬啲DIY機,依家用UDP-2
點取巧?
6XX+A4BL新手lm
覺得賣點就係小小暖聲,細部(土地問題 )同真正入門(唔係個堆貴到嚇死人既入門,學生哥無咁多錢 )
插6xx平衡出表現會好好多
當然有更好選擇啦(e.g.mojo,屎牌etc),不過價位就唔係同一tier
shit stack仲平喎
hifiman音染,黃昏味太重,中頻臃腫,聲場擠擁,初聽會覺得悅耳,但其實扭曲左音樂本身。不過其實audeze, mr speaker 等好多平板廠都有呢個取向,係平板耳機嘅特色,但hifiman 連靜電都可以整到平板咁真係叻仔

個人覺得 玩靜電又識diy 嘅話都幾慳錢,動圈耳放旗艦基本以萬計,上網又無好嘅動圈耳放電路圖,比你搵到的話自己做又要堆料。反而靜電耳放電路圖比kg 爆晒出黎,膽石都有,又唔洗堆料,整出黎未聽過有人衰聲,不過靜電味唔係個個鐘意咁解
迷你分體真係好靚仔

屎牌成日都自抽,美式幽默
香港邊到有屎stack實機試? 之前淨係見到貴價野 無機試唔敢入

你對hihiman個分析好有趣
一體放大黎講KG系真係最好
T8000真係失望
不過聽聞T8000用direct mode當純後級再配好pre amp會好正,點睇?
同問,外國評屎係平靚正
可惜ECT只係代理貴機
hifiman的確係有以上聽感,但其實,點定義 "音樂本身"?
相信多數人都係以自己聽感取向定義,所以應該係無所謂既 "音樂本身",就算有(例如樂手),都什少人可以準確地記憶同套用到呢個 "本身"。
我睇過一d關於感觀心理既研究,聽覺心理應該係人類五感中最難準確地成為記憶既一種。
應該無
我盲狙咗magni配t1se(吹喇叭)
諗住遲啲狙多隻modi
So why would I buy any of your other amps?
Class A. Tubes. You like larger things. Lots of reasons, really. But we’re dead serious—this is really all you need.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞