[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
成套系統音量太低就較hi ,夠gain 就 lo
咁平 邊度
易唔易有伏
個人有限經驗,好大機會錯:
感覺low gain 高音收儉d、分析好力d、bass出d,mid gain就平均d,high gain就高音多d出d,聽感好睇部機高頻控制力,有機會過亮
咁夠音量就唔使較gain啦 咁都無乜幾可會用hi gain喎
你係咪當咗佢treble boost, reference同bass boost
唔係,當然唔係EQ
呢個只係憑結部機性格得出的經驗,可能係錯覺
ATH M50X 抵玩
你嗰部咩嚟
我見啲人話屎牌嘢應該用hi,因為原本係hi,減弱變lo,同主流掉轉
乜可以咁設計架咩 咁仲叫gain?
試過DPx1,DX90、HD-DAC1都係咁
我覺得同部機火數有關
細火數機冇咁linear ,所以改gain之後個output signal 入左non-linear region,所以個音色改變左
咪買WA22
On9 layout&wiring,垃圾代理保養有=冇

利申:幫人整過
如果新手想入門
會建議幾多筆直咁上下
關唔關voltage feedback amp同current feedback amp事
利申唔記得曬電子野,純9估
feedback個目的都係想控制個gain唔會變,設計上應該可以限到個output 唔出linear region。
常然都好取決於個feedback circuit做到幾多控制。如果個output係超過左個控制範圍,始終都會走出個linear region。而個feedback circuit做到幾多控制,又同個feedback circuit有幾linear有關,最後都係睇火數。
如果係以IEM人門,1000蚊夠買唔錯的IEM
headphone入門的話就貴少少,預千幾,2千有找
Denon AH-D1200, sennheiser HD6xx(其實即係HD650不過賣$1700),Fostex T50RP MK3值得一試
個人建議錢永遠用係headphone多,之後先慢慢玩amp、dac、線、電等等
換headphone個改變/改善永遠最明顯,冇好headphone就算你有幾好amp就係show唔到個amp 有幾好
出街嘅大耳同IEM都係2000內

台式...K712簡單玩就4000樓下呱,唔識太多
最大問題係,佢有幾支電阻藏埋喺啲機內線入邊用二叔公包埋咗,嗰啲位會暗斷
出事要整就追線追餐飽
二叔公
FYI

如果唔出linear region, hi gain同lo gain sound signature就唔會有分別?
淘寶diy手工都好過佢…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞