[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
咁多位大佬,1600蚊到你地會揀以下邊款
1. Bowers&Wilkins P7
2. Sony WH-1000XM3
新手想問下台擴有冇必要玩埋平衡?
同埋部fostex HP4-BL 係咪是但夾一隻耳機嘅效果都唔錯
有冇用呢部機嘅巴打可以講下你地夾緊邊隻耳機
講好聲一定係分開兩套系統,即係就咁一部dac for speaker 之後 headphone+dac 分開
不過講方便,有齊output 既dac amp一定方便,一部機過

介乎方便同好聲之間,我會選擇買有純dac有齊rca同xlr out,另外買headphone amp。
好處係易夾聲
一部機過可能部dac amp同speaker或headphone其中一樣唔夾。除非錢同時間唔係問題,否則好難揾到一部dac amp可以滿足所有音質要求
你個case好在諗active speaker,本身有amp,所以唔洗處理speaker amp問題
一般dac amp除非貴野,否則會有所偏重,一係amp好一係dac 好
純DAC個重點睇解碼個part。當然而家買親好多時都係dac amp,自帶的headphone out未必好好聲,反而line out出amp表現會好d。
所以你可以將用於買一部機過的價錢部份買個好DAC,餘下買headphone amp
P7冇聽過,答你唔到
有聽過同事對WH-1000XM3,如果你目標係要active noise canceling咁可以諗下呢對。
想要好聲就唔推薦。
分析力同音場都唔得,聽落d音係一pat野
不過,同事只係買左幾日,有可能未開聲
利申冇用fostex HP4-BL,係show配60rp做demo聽過唔錯,感覺好抵玩

關於台擴有冇必要玩埋平衡,我覺得係optional。
source同amp 都support平衡,而headphone都用到平衡的話,唔玩平衡就有d浪費
如果headphone冇平衡而source同amp都support平衡,咁source同amp用平衡接玩住先都OK,最少保證source同amp之間唔會受noise影響

如果好似我咁source, amp同headphone都唔support平衡,除非想upgrade,否則自己滿足現狀就無謂迫自己玩平衡
唔肯定係咪呢部,因為只係晌星際三樓試Mrspeakers Aeon時聽過,不過睇size同制位9成會係。
聲好唔好就唔講,每個人聽感同要求唔同,但呢部野好肯定係無力!台amp黎講係我聽過最無力既一部,當時係試單端口出既(check左,150mW@32 ohm)。https://www.fostexinternational.com/docs/products/HP-A4BL.shtml#content-3-tab-tab

我自己部台amp,單端出都有640mW@32 ohm,T60RP推唔開,要用平衡出先勉強ok,150mW推T60RP肯定殘廢,同樓上巴聽感明顯唔同。

巴打入之前要真係試聽過。
睇耳機先
你玩低阻高敏既耳機,唔通去玩平衡用盡力推到粗哂
你玩平板要大力既,唔玩平衡邊有力去推
1600買到XM3一定XM3啦
呢隻一定要藍牙LDAC聽,同aptX-HD比都明顯好啲
LDAC門檻唔高,近2年既android機多數都有
amiron聽咗個一個月仲變緊聲
純好奇,Beyerdynamic要煲好耐?
我xelento要煲580個鐘
啲評論話tesla係咁,唔知係咪真係咁,淨係知xelento出哂名有排煲
hd800停左產 一代經典都搞成咁

有無人會去月尾76搞個展,應該head-fi為主掛
hd820,850都取代唔到800,點解唔停600停800

76 展個品牌名單都ok,應有嘅都有 ,好過尖嘴富豪果個展,主要想睇吓有無jade ii 聽

jade2就勁囉,大陸方面話勁過007,連009都收收地皮
仲要賣咁既價錢,簡直開善堂
有冇巴打係audeze官網買過野係唔係一定要用美國信用卡
hifiman 有料真係收到stax皮嘅話大香小香神早收左啦
洗等jade ii
jade ii好,壞評價我都聽過,鳩估jade ii 應該喺L700水平
期待Jade2 demo
唔知Jade2用stax amp推會點?
唔想放棄KGSSHV但又冇位放新機

rip 800
可能有平貨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞