[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
眾籌左兩隻耳牛都係新年左右收貨,準時既話。。。心大心細想drop埋部ESP95x。
本身對音色最睇重,聲夠真實,所以睇中呢對,但聽sound demo發覺950居然有幾重下既共鳴聲,但open back。。。
係唔係佢set個錄音出問題?但聽番佢錄hd800又好準下。巴打可唔可以幫手引証下950係咪真係咁聲底?

同一首歌。
950:
https://youtu.be/krA9y9rUwgE?t=617

800:
https://youtu.be/HL7MHgNVwls?t=515
esp950 tone colour 係幾暗,反而我覺得個錄音音染仲重。
我聽過實物無咩異樣,我諗你所講嘅共鳴 係嚟自支咪,如果你想試真啲dxa 有得試
都見有人講estat係好難就咁錄得準,因為聲波係線性平衡咁去。

自己聽過音色準既,都多數係dark底,可能我聽野少。
dmm就算喇,呢排去試鬼都知你係drop友。
我講既共嗚。。。首歌一開頭,左邊個結他明顯係推左去左下角,收埋床下底咁聲。
就類似close back做唔好,個cup反射back wave果種桶音。
其實都係dop
usb淨係可以dop right?
咁講法即係除非想要optical嘅聲, 一般唔會optical
coaxial有咩優點勁過usb?
睇裝置輸出,好似smart tv好多得光纖輸出,好唔好聲各人唔同

同軸有咩優勝過USB唔知了,我冇乜裝置有同軸輸出,所以冇乜用過
算啦咁
通常都唔會點upgrade dac
HiFi嚟,係Accuphase DP-410 CD機,不過有DAC嘅
金雞用呢部?賣headphone嘅舖小見

個樣一樣, 唔記得exact model
而家用緊USB解碼,source係raspberry pi嘅volumio, flac就自己ripped cd嘅,老實部機用咗5年幾我覺得CD播同USb出嚟冇分別嘅 木耳

主要聽喇叭
睇下邊部dac喇,可以係native。
聽唔出係正常架因為好多DSD都係流,CD轉出黎既。
又有人講其實所有DSD都係流,包括SACD轉出黎果批都係流,因為根本就無原生DSD錄製既歌,加上MIXING係一定係用PCM格式,根本就無機器或軟件可以直接處理DSD,所以所有DSD都係PCM轉出黎。
好似話windows要加段碼先可以用usb send到去dac
去到dac變返dsd再硬解已經算native
其實到而家都唔明dsd有咩咁勁
錄製質素嘅差異大過係咪dsd
SACD碟同File都聽過,空氣感好過CD咁,其他唔覺有幾優勝,十幾廿萬器材,archphile開發者講過好嘅系統係播好44.1khz/16bit,歌用嚟聽唔係睇說明書

我認同
同一首歌,我覺得有啲其實聽舊版本CD好聽過DSD,DSD重好多數碼味,舊歌重明顯
我對DSD既觀感係類似膽機定石樣、平衡定單端。
味道上既分別,但唔講得上係質素有分別。
聽感既野,啱自己即係好。
raspberry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞