[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
幾廿蚊有隻入耳式 佢鑲金都唔洗升百倍價錢 開發貴 同cpu一樣 開發成本貴 最後消費者食返個開發成本

我以前好buy ath 雖然退燒 佢啲ltd都會入一隻 放咗堆平 留返啲貴ltd
senb記啲聲唔錯 akg我以前淨j佢產地 但聽完冇隻想入手 個人感覺聽pop好拖泥帶水
beyer佢啲雖幾好 但要靚聲 雖然洗錢係佢身上小 但個頭要大呢

退唔燒 只係想搵個靚聲真無線算(到今日冇隻合格) 旦求方便
sennheiser二戰後就做耳機,仲要係德國佬黎
除左sony,無咩邊間既聲學研究比得上。

睇見某間所謂hi-end耳機廠,改下名就出新,年年出新品,講到咩黑科技。
最難頂係入耳
塞下單元改下調音
質素根本冇提升
價錢就幾倍幾倍升
我同巴打有點似,都係聽開ATH
不過無留到舊LTD,玩到W3000就開始無意欲追
都係半退了
非常同意,in ear中細廠多數sell調音同單元數
大廠先會處理d技術野,例如單元技術、腔內反射同filter
實際上多數廠都係買OEM單元同filter,所以我地會見到淘寶$1000有7單元
另外IEM水份太多例如ie800s改少少塗層再加平均就賣貴幾千,但音質唔係提升好多
根本一開始ie800就應該要出平衡…
目前買得過的iem真係唔多,我覺得KSE-1200係最抵
有無巴打覺得trrs平衡不堪入耳
有得揀應該揀用大推力推phone
耳機技術喺8,90年代已經到左登峰造極嘅境界,而家headfi 入面有啲歷史嘅廠以前都總有一兩隻到而家都被譽為極品嘅耳機(akg~K1000,sennheiser~大奧,sony~r10,stax~omega)。所以而家廠家唔缺技術,而係設計果個點樣運用技術同埋佢地自己想整對咩聲嘅耳機出黎。hifiman
ie800s 係好野黎,亦都好聲,奈何sennheiser 跟著以家IEM 市場mark 價 如果唔係我覺得3000就差唔多 不過ie800s 有個好大嘅問題,就係聽耐左就會發覺首首歌嘅味道同texture 都一樣,好悶

shure 嘅kse 好易壞,首先係斷導管,然後係有低噪,跟著係爆殼 同一樣野發生喺se215 都合理,但係上萬嘅耳機都咁化學
應該係動圈技術登峰,當年有唔少另類野因技術同成本所限發展唔到
黎緊似係文藝復興時代,舊概念得到現今技術實現
平版同r2r就係好例子,靜電可能都係
kse原來咁大獲...開始擔心過唔過到補養...
平板耳機的確係,雖然以前yamaha ,fostax有整平板,但去到頂級真係audeze 同 he-6 係第一個
而r2r 一早已經有PCM63,TDA1541,PCM1704,之後又係玩停產 ,如果唔係嘅話而家根本無soekris 嘅位置。而靜電耳機都仲食緊老本
復興。。。衰落就有
平版我無意見,靜電嘅話QC係難題
之前上ECT showroom試009+T8000有兩邊大細聲嘅問題,原來head-fi都好多同類災情,甚至有ptt網友都喺sr-l500身上瀨嘢

我覺得R2R現階段都係懷舊多過文藝復興,新一代R2R嘅技術指標都係比Delta-Sigma差太遠
反而DSD升頻好似仲有睇頭
我部PCM63 delta sigma 已經屌打緊我部weiss 嘅dac
不過解唔到hi res 喺2018 年仲解唔到hi res 嘅dac 已經係半部垃圾 所以唯一解到嘅delta sigma 芯片pcm1704 已經炒到上天
PCM63唔係R2R/NOS DAC晶片咩?PCM1704好似都係R2R,不過有廠商用咗啲唔知咩黑魔法令到佢都可以食到24bit/384kHz訊號

不過對我呢啲睇指標睇得好重嘅人嚟講,如果你鍾意舊到無論嘅DAC多過新嘅DAC,好多時唔係新嘅DAC嘅指標唔好,而係你純粹鍾意舊嘅DAC比你嘅音色,尤其如果你部舊嘅DAC係NOS嘅話
靜電偏聲同平日保養有關
睇過大陸forum解釋係其中一邊charge多左
可以放置一排自然discharge,又可以每次聽完之後用手掂下個插頭,人手做discharge
其實stax amp個volume 有得校左右平衡
靜電真係算吧,龍頭得Stax.
聲學黎係最勁,目前頂級耳機都係靜電,但成本降低唔到。
咁點搵錢,唔通學呀差同大陸咁,年年改下名當新黎呃錢,日本仔有尊嚴唔會咁做,而家只係吊命。

平板耳機都算復興,但兩間廠太無恥,改名當新,勁小小就賣勁貴。 仲要本身設計差到爆,求加有個架掛兩塊鐵塊就算。
Stax 我又唔覺得吊緊命,只係冇對手所以唔需要太進取
Senn記先係龍頭,只係唔做入門靜電
睇下Shure,真係做的話萬6蚊做到出得街的靜電,已經頂級
動圈動鐵IEM頂級係講緊過2萬…
Stax都預告出左D10同D50就好快有新headphone(可能係IEM)
所以靜電真係睇下有冇心做

另一方面,Hi Fi介唔同手機電視,一個成功product可以食老本好多年,舊野都有市場,加上研發時間長,所以d廠唔需要成日出新野

一切都係音質行先,話知你幾新,技術有幾奇,只要唔好聲都冇得留低

平板耳機都算復興,但兩間廠太無恥,改名當新,勁小小就賣勁貴。 仲要本身設計差到爆,求加有個架掛兩塊鐵塊就算。

完全同意
可以無視hihi man同or得屎
fostex,mr speaker,meze 仲好聽
改下名當新嘢賣又呃錢嘅話睇你點睇,Stax早幾日先出隻80週年版SR-009
https://stax.co.jp/products/sr-009bk/

Stax唔係吊緊命嘅話就唔會破完一次產之後畀漫步者收購啦
佢唔係冇對手所以唔需要太進取,而係做得靜電耳機嘅,個價唔夠平、保養又麻煩、成本又控制得唔好同埋銷量差嘅話,就間間耳機廠商同品牌都可以攞咗你條命
Stax嘅D10同D50喺中國生產,D50直頭唔會喺日本賣,比著係以前冇被收購嘅Stax,呢種賣平貨謀求擴大市場佔有率嘅動作真係好難想像
Shure嘅出街靜電組合都要坐底萬幾銀,FitEar EST嘅靜電單元唔係全頻,有錢如Senn記到而家都唔同你做入門靜電,咁唔係某程度上證明靜電難做好難普及?

你估Hi-Fi界真係仲可以靠成功product食老本咩?各種牌子林立,競爭激烈,而家音響嘢仲要同電腦數碼技術發展密不可分,市場重要愈嚟愈萎縮,你唔推陳出新就唯有瘋狂控制成本、推高毛利,呢啲嘢你都唔想做就真係靠口碑坐食山崩
Sonus Faber同McIntosh位於美國佬財團旗下,AKG經過兩次收購後冇埋原有班底,安橋同先鋒合併完之後直頭fail埋索性轉型唔做家用音響,唔係話唔需要成日出新野,但係食老本過世?你想燒你背後金主嘅錢定係你真係唔憂做?
自然discharge 係假嘅

利申:試過,唔work
how about Adam x5 and EVE SC203?
你最後點解決?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞