[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
edifier如何? 國產野但cp值高? ....有沒巴打用過?
咩嚟 講緊啲真無線?
http://mail.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=92225

google 大把「見證」
可能曲得濟,我原意想話,「好聽」唔係人地講,係自己聽
犀鳩利 年資淺, 見識少

雖然有啲老套, 不過最高級, 最珍貴嘅equipment一定係自已對耳
唔撚用對耳去聽, 盲追幾十萬音響都係流嘅

都係嗰句
HE400i,M1060,T50rpMk3。呢3隻本來唸住平平地玩下就放左佢,點知掉返轉放晒d 中上價既圈牛。。。
出街聽xelento
返屋企聽amiron, 有種空虛感 是咪要上T1
bose...除左noise cancaling headphone之外就冇headphone
其實唔算headfi
大學個時個professor 讚bose聲學技術第一

Sony 同senn記先係headfi廠
係唔係最好就睇你鍾意咩聲
T50rp mod?
Mod 左兩隻。
mk3其實唔mod都聽得下,mk2除左中頻其他野就真係垃圾。
話時話,有無人有經驗diy過inear mic做measurment kit?
呢個可以measure啲乜先?
就算係買平嗰隻measurement mic點都有份特定情況下測量出嚟再比mic用嘅calibration file,咁樣DIY法出嚟嘅咪信唔信得過先?
同埋平嗰隻都可以一千蚊內埋單啦
Genelec冇出headphone
淘寶有現成,唔貴
淘寶搵過,都係d比iem用既,入耳mic比大耳用既唔見有,可否指下路。

calibration file唔太知係講緊咩,我講呢類直接入Room EQ Wizard就測到,準唔準就要睇你set up係點例如載得好唔好、有無漏聲、外部環境聲etc。
可以參考下呢度:
https://www.head-fi.org/threads/fostex-t50rp-incremental-mods-and-measurements.618659/
我有支淘返黎比入耳用既mic,之前diy入耳用,而家冇用
入耳用既mic,同入耳mic,好易搞錯。
入耳mic係將個mic塞入耳(好細粒),再載大耳筒去測。因為每個人隻耳殼形狀唔同,入耳mic可以計埋耳殼折射/反射,準好多。
如果可以塞入去耳道越入就更準。
咁就無得好講lu~~
咩野都可以話佢唔夠準,但既然好多人都係用佢擺個chart出黎做參照,咁應該都係某程度上認同佢係足夠準既我估。。。

最唔準既肯定係人耳,因為幾時開左頭補連自己都唔知。
腦補。
你唔calibrate的話要測好多耳機先有用,因為你得到既只會係用同一支咪測左既耳機互相之間既相對差別

https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/

通常DIY咪要測成百隻耳機慢慢調整,但都好多時同官方既frequency graph有好有差別,除非好有興趣同有好多耳機想測,一般都唔值得自己DIY咪,得到既數據就算setup幾完美都唔會好有意思因為冇得cross reference,最好都係用支pre calibrate左既咪黎測
以前買過2嚿幾水嘅H85(?),好過AKG K420,都係2嚿幾水,2對都送咗比人

印象中edifier中高好得多,冇咁肥,低音冇咁濁

而家嘅唔知道
呢度無beyer死忠
其實diy呢類mic,主要唔係要黎measure隻耳機既真正頻響,呢d你上幾個主流數據網站什至原廠都有。
diy mic主要用途係用黎mod機,你改左某樣野,跟住measure邊忽唔同左,知道搞邊樣會郁左咩聲、郁左幾多級,作為具體參照再去fine tune。
所以就算無cal,客觀上唔中正,都無所謂,只要個體變化check得準就ok。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞