[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
t8000聽上去唔hifi,但係配009聽真係好舒服。音樂感,同埋音樂嘅線條美都充分表現出黎,聲音密度亦都甩727幾條街。t8000係美系機器力大聲粗嘅另一個極端,類似日系機器纖廋,細膩果種感覺。如果用一般hifi 嘅指標去評價佢t8k 係係個失敗作,但我諗t8k 都係果類賣調音嘅耳放,t8k 果種聲音密度高又唔粗聲嘅音色唔係咁易整出黎。我諗有啲人加前級係比返啲動態同力度佢掛
其實咩係音樂感?
好複雜
音樂本身我都唔知係咩黎 不過”扭曲音樂本身“就應該某聲部或某頻段太突出或太靠後,或者有啲具體啲嘅情況就係首歌唱果個後生左或者老左十年,有時聽人形容啲音染重嘅器材都會咁講
音樂感我比較理解到,應該係關乎節奏、動態、樂器演奏張弛,反映出某樂種既 "風味"。應該係關於速度多於音色。
咩hd650,dt880,k712果堆大廠野周街都有得試,慢慢簡,耳筒唔好買細牌同埋走潮流路線果啲(marshall,b&o)就得
任何一隻開放式, 未喺靜嘅環境試過, 唔好妄下定論
咁只可以講係頻響唔夠中性、或者加埋失真。
我誤會左你講既係 "現場彈出黎係咩聲",實際上呢個係極少人知既,因為多數歌都係分track錄跟住混音合成,根本就無存在過 "音樂本身"。
就算講one take live,知係咩聲既都未必記得好準,但就成日聽d 老燒講到好似真係知首歌 "本身" 係點,根住就用呢把尺去度呢樣度嗰樣,實際上把尺只係佢自己整出黎,根本就唔係 "本身" 。
所以成日聽d評論話係邊個音響展,邊隻open back聽幾秒就放低話唔掂。。。唔掂既係佢自己先真。
海膽明太子巴打正正係講緊「聽覺心理應該係人類五感中最難準確地成為記憶既一種。」
「音樂本身」其實都係來自記憶中對個首歌的印象,而呢個印象好可能係有錯覺係當中。畢竟人腦太唔可靠。
另外,「音樂本身」亦講緊個人對音樂的理解。正如海膽明太子巴所講:「某聲部或某頻段太突出或太靠後,或者有啲具體啲嘅情況就係首歌唱果個後生左或者老左十年」,呢d就係對音樂應該係點的理解
就算唔講hifi,樂手對住份譜,唔聽其他人示範,都會對首歌應該點彈有所理解。古典音樂黎講樂譜理解係客觀的,漸大就要彈到漸大,好客觀。有趣係每一個人彈出黎都唔同。
去除技巧分別,每個人對同一個要求的印象都會唔同

「音樂本身」雖然冇客觀標準,不過音染可以經過比較而歸納
講到底,大腦好難量化去表達印象
Close back 入門的話Denon低價型號都好聽
鐵三角同sen記 close back都掂
唔好拺有noise cancelling 個d,音場好差,d聲好怪
就算係sen記我都咁講
比起記住個聲,我係記低當時我比果個聲嘅文字評價同感受。個聲除非好印像深刻否則根本記唔到入腦
玩咗成年head fi嘢, 而家仲係成日上網j review, 學人地點形容啲聲 完全唔識
利申只係聽過鐵三角IEM同ATH-ADX5000
close black ATH-M50x 好多正評
Denon你覺得差咩所以買唔落手?
我聽左好多年到最近先知咩叫bass快
形容詞好難形容到聲音
BTW, 講漏左Fostex T50RP MK3,一定要試下
即係點 收得快?
仲有隻人妻MSR7
聲厚可以諗下sen記 momentum系,不過可能out budget
鐵三角同AKG出名女毒
open back的話sen記HD 6xx、AKG 7xx、Beyerdynamic DT990 Premium Limited-Edition Black好抵玩,上Massdrop買

Fostex T50RP MK3係聽得過又平的平板,又可以自己MOD
https://www.price.com.hk/product.php?p=215535&gp=16
呢個好似叫瞬態,指聲音,特別係個bass 唔拖泥帶水,餘韻好快消失
我理解係bass出得爽朗同準時
有d IEM好似64 audio tia fourte個bass好似慢半拍咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞