[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
聽過唔覺有咩特別,不過比想像中平
我覺得有d貴,但聽感自然過lcd4
不過其實去到呢個價位,冇咩特別先係正確
因為分別在細節同平衡
小弟玩開入耳, 最近想買套大耳牛玩下。
想問下女毒有無好介紹。。。
目前想買隻二手w1000, 但唔知搵乜推好。。
近排興果部aeron c101 得唔得??
或者有無其他新d 既女毒耳罩可以介紹下
女毒不如直接上靜電,STAX L300+252S 新既都係5、6千,性價比無得輸,好過你撞一輪動圈同平板。
5~6千已經係包曬成套野??
依家d 靜電咁平既咩!?
252S is just an amp, where's the source? cd player? dac? interconnect cable could cost a fortune too
耳筒+靜電專用amp。
source既話你聽開iem都應該有,可直接用返。
其實可以上ect先試聽下,有人先天唔接受靜電聲,話佢又膠又簿、鐘意既就會覺得佢好過晒所有動圈同平板旗艦,特別係人聲。
其實兩睇,一丁巴打最初諗個方案係headphone加amp
Stax套餐的確係一次解決兩件事,除左bass之外冇得輸
當然,STAX個bass唔係話差,鍾唔鍾意好睇人同用靜電headphone+amp
同動圈、平板比,STAX bass量較少,但bass的質素、細節、速度完勝兩者
我覺得係STAX調音取向,唔係靜電問題,STAX配KG系amp即時多左bass,KSE1200個bass質同量亦剛剛好
不過唔知ECT有冇L300+252S,冇就水貨仲平
L300 limited 仲好,bass量都多d
L300+252S我上個月問過,要訂,兩個月。
早排見肥花有套盒裝2170,2500。
話說回來,單講女毒動圈,除左鐵三角,AKG702都可以試下
啱就去massdrop買AKG 7xx

靜電個毒唔同上述兩廠,係全頻都好毒(啱口味的話)
人聲同高音,用啱setup 的話試完返唔到轉頭…
底頻細節同速度嚇死人,乾淨利落(當然下潛唔夠係缺點,但可以用amp去改善)

試過比兩個friend用KSE1200聽張學友《偷閑加油站II》,毒到一個set KSE1200做下一目標,另一個要重新諗下做唔做第二對CM
L300+252s 又好,2170又好,呢兩套都唔係幾掂。唔係耳機差,而係耳放好雞。用252s 推會無左靜電嘅質感,音色會變得動圈化。入門最好都係207/404/407/507+006t/323/353x,雖然無2170咁抵玩但係唔會貴得過L300+252s

唔想搞到咁複雜嘅就koss esp95x啦
95x要考慮既係究竟同950係咪一樣聲,而且講到電味圈味,原裝950圈味肯定重過2170。
其實除左Stax, senn記, hifiman, king sound, mr speaker同shure,仲有邊個廠出靜電headphone?
唔計混合
ViVA 845
咁平一半既ViVA 2A3
Sonoma Acoustics?
sonoma is good
聽開歌劇既男高音,流行曲就聽開女中、高音,想請教各位下面呢2個耳機點
另外藍牙黎講,APTX同APTX HD差得實際聽落有冇分別?
Bowers&Wilkins PX $2800
Bowers&Wilkins P7 $1800
sonoma 音色有啲似007或者 shangli ra,偏中低頻 ,但係音場好細,有焗促感
aptx 同aptx hd聽感分別唔大
都係lossy,不用分得那樣細
aptx hd不同在可以encode hi res audio,都係出lossy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞