[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
beyer t1 有咩dacamp推介?
吹喇叭喺旺角德昌有條阿伯整膽機嗰間買,好似執咗笠了,女人街啲商業大廈上樓有,但冇幫襯過,JJ同Genalex我上華強買嘅,間舖有淘佬嘅,但我冇淘佬account,直接去門市買,有冇執笠唔知了

一般呢啲唔會假,假都假Mullard俗稱貓乸嘅膽啦,絕晒種,同假冒多數係KT88,EL34嗰啲大膽,呢啲膽仔做buffer機會微
唔該巴打 咁我喺𥌓光淘寶買
其實如果我會上beyer啲600ohm款, 買aune T1起手是否不智
我又唔覺得有乜不智喎,aune t1個dac係幾好,咁嘅價錢抵嘅,headfi.org個壇大把鬼用緊推唔同耳筒,最重要係有得玩換膽,木耳都分得出唔同聲嘅,hifi我玩過膽機,呢部嘢係有啲膽味嘅,當日第一代我行開新高登見到檔嘢有,試聽吓覺得可以,條友換咗粒genalex金腳再試,唔同晒,咁就買咗,耳筒唔記得係邊隻

後嚟覺得個amp差小小力水,入咗部m stage hpa 1 A類耳擴搭beyer dt880 pro 250ohm
其實pro唔pro有咩分別, 揀低ohm版又有咩concern
880 pro 對比880 淡啲,低ohm理論上易推啲,ohm數高冇咁易聽到amp底噪,不過現今嘅耳擴已經好少開盡volume有底噪,我有個fiio dac/amp olymplus e10最舊款第一代都開盡唔播歌,用32ohm Sony MDR 1會聽到
唔該巴打 咁我喺𥌓光淘寶買
其實如果我會上beyer啲600ohm款, 買aune T1起手是否不智
我又唔覺得有乜不智喎,aune t1個dac係幾好,咁嘅價錢抵嘅,headfi.org個壇大把鬼用緊推唔同耳筒,最重要係有得玩換膽,木耳都分得出唔同聲嘅,hifi我玩過膽機,呢部嘢係有啲膽味嘅,當日第一代我行開新高登見到檔嘢有,試聽吓覺得可以,條友換咗粒genalex金腳再試,唔同晒,咁就買咗,耳筒唔記得係邊隻

後嚟覺得個amp差小小力水,入咗部m stage hpa 1 A類耳擴搭beyer dt880 pro 250ohm
其實pro唔pro有咩分別, 揀低ohm版又有咩concern
880 pro 對比880 淡啲,低ohm理論上易推啲,ohm數高冇咁易聽到amp底噪,不過現今嘅耳擴已經好少開盡volume有底噪,我有個fiio dac/amp olymplus e10最舊款第一代都開盡volume唔播歌,用32ohm Sony MDR 1會聽到
即係如果鍾意暖聲,音樂感,家用DT會啱啲啦
原來T字頭嗰條line無250ohm
Beyer DT 770/880/990 Pro 屬監聽系列嘅

BBC又個節目叫live lounge,全部用beyer dt 770 pro嘅,咁我諗定位studio啩? 總之 dt880 pro我好滿意,密度高,配戴舒適,配合自己嘅填海級組合都聽得落去

留意吓耳筒
https://m.youtube.com/watch?v=zqoj_3r9oqg
啱啱無帶notebook就去試dt880 250 ohm
用ak 70 ii直推要較120, 聽落仲要好撚廢
都係後日先正正經經帶埋部腦去試過

btw喺啲鋪頭試半開放同開放式其實好嘈
我都想知
順便問如果純amp點揀好
有冇人有玩靜電, massdrop 有隻koss esp95x 賣緊, 好吸引
本身睇緊有冇真balanced dac, 見到呢隻好想買
呢隻野仲可以改插頭插stax amp,識渣辣雞就改到
之前首發嗰陣買咗部,聽咗大半年發覺有啲唔對路,點解會有distortion?

啱啱發覺冇耐,都未的起心肝send email問,MD出mass mail比buyer話佢gain setting錯咗,2V SDAC set 6.7x gain 俾嗰max volt 7V 嘅O2

之話話可以換機或者寄返去full refund。屌,我喺香港點寄 send email去問,MD覆話可以唔使寄俾full refund 我

結果而家就有部唔使錢嘅O2+SDAC
我冇玩開靜電呀
巴打你用咩amp搞到咁?
有冇~2000蚊入門DAC推介
應該用黎推massdrop 千幾蚊個堆 例如 akg k7xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞