[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
咁我明白了
自己做
有冇興趣玩純amp唔係dac amp?即係用fostex hpa4 bl line out 出headphone amp
咁樣好似易d夾聲
我覺得1萬蚊dac amp好似兩頭唔到岸,單dac或amp都可以賣1萬,質素肯定好d
巴打用fostex hpa4 bl有冇刺耳感?
分開dac同amp仲有個好處,可能平d就揾到你想要個聲
在product design角度,可能廠做一體機時amp同dac各用5000
實際上upgrade DAC通常改變比upgrade amp少
即係如果唔玩一體機,可能你比5000買amp就可以做到同UD505相同質素

另外兩部機獨立電源,dac同amp電源更少機會互相污染
用hpa4無刺耳感呀

因為我只會用PC 做Source 所以先諗UD505 而且聽講都唔錯 佢既定位應該係DAC多過AMP?

但其實elear 都唔算難推 有冇需要另外買amp?

巴打會唔會有另外組合推薦? 我呢家都係部機放係PC 機箱上面 所以唔敢話好多位 如果再大D 就要買個架放係mon下面
抱歉我都冇好推介,唔熟focal,可能你要google下
我個setup 都幾兩極
HD-DAC1聲濛但肯定唔刺耳
PS audio Sprout個聲就清純,我推HD700的話就齒音比較出,差d就刺耳,唔敢講夾唔夾clear
我仍然覺得fostex hpa4 bl可以唔換住,出去試下amp
有唔少desktop amp都細部,放機箱頂都冇問題
想玩膽又得,好多選擇
甚至portable amp都可以諗下
我冇位到電腦出mojo接speaker...
用mojo 駁喇叭不如買隻dragonfly red 算...如果中意chord 聲底的話,2Qute 都唔錯呀,起碼有個正常嘅line out 先
唔該哂巴打先
出面有冇話邊度多啲headphones amp 試 等我可以比較下
轉接頭嘅話唔買國產貨,唔買細廠嘢,基本上唔會影響音質。
例如neutrik , amphenol, switchcraft同furutech嘅頭都係靚嘢。
插頭嚟講有時間廠嘅生產規模對音質嘅影響仲重要過間廠用咩料去做。插頭嘅鍍層要間廠嘅生產量大先靚。買細廠嘅插頭好多時其實鍍層好污糟。

jaben算多amp, 等睇其他人推介
我自己會google左個budget內有咩amp可以揀然後先睇邊度有得試
金雞金聲比較齊,或者去友誠洗樓
唔該哂兩位巴打 琴日試過部teac 認真幾正
但無雙6.3mm線試個平衡
想問有冇巴打知邊度有 4pin 轉雙6.3mm既插買 行哂成個星際都唔多見到
問間間都話好common
但就係唔多見有賣
我見淘寶有 都唔平 要幾百
但我見係強國野都有少少卻步
上官網唔見有
但都唔該哂巴打先
雙6.3真係未見過
有咩headphone 用?

我呢條雙6.3轉4.4
可以用幾百淘隻線性電源佢隻amp, 原裝牛效果唔太好
而家高級石機有咩選擇。
我就係想買呢個系列
巴打你呢條邊度買架 想睇下會唔會有4pin 轉插
發覺入門既平板耳牛幾好聽
有冇同好?
淘寶野黎
呢條線出面舖頭搵過晒都唔見有
最後可能真係要淘寶
sennihester係咪最好既耳機brand? 好過bose sony?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞