[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
關咩事
咪又係睇SNR
仲有咩要考慮
部amp input impedance同個source嘅line out match唔match之類
仲有grounding/earth-ing之類
新手LM
有副Alessandro M1
有副鐵三角 A900X A900TI A2000Z
有隻Fostex HP-A4
就咁
買左hd6xx ,等收貨
點夾line out? amp Input Impedance: 25k ohms, dap output impedance 1.5ohm
portable嘅嘢插住電用係咪就當佢earth咗
仲有咩收藏
KK,R10,HE6?
有啲機個line out係要50kohm up,插去25kohm input嘅機有機會變聲
Portable機啲叉機好多都isolated,冇落earth
如果係金屬機身,放喺啲金屬機身嘅檯機上邊有機會ground loop
即係line out impedance低過amp嘅input impedance就可以用?
無讀過呢啲嘢
最好就係咁
但out-of-spec唔代表唔用得嘅,都有聲出,可能有人會覺得好聽啲添
道聽途說:通常amp input impedance 大過source output impedance 100倍就實冇問題
最低限度都要大過10倍
Damping Factor以我理解,簡單講就係食住個單元要佢跟足訊號運動,唔比佢有多餘既彈簧式餘震。
親測,有部Damping Factor 200既後級,唔好話推大徑喇叭,就算推planar headphone個bass 都聽得出身手好左同聽話好多。
有冇人睇過HMV有冇咩真係平?
damping factor係指headphone/amp定係amp/dac?
除咗nano silver eclipse之外, budget 2000仲有咩再好啲嘅3.5 to rca
想駁ak70 mkii
sorry, nano silver eclipse係3.5去3.5
兩邊都適用
搵到有to rca
問題係部player無獨立line out係咪多數會衰聲
買轉接頭
聽落有啲伏 呢啲唔係全部都係雜嘜咩
想請教下各位巴打
用緊focal elear
同fostex hpa4 bl
想升級UD505係咪好既選擇?
上過大昌試 但我無6.3雙平衡線 試唔到平衡
同埋唔知係咪歌既問題 有少少刺耳
有其他好介紹 定係UD505已經同價位無咩對手
講左,係後級,聽headphone要用後面香蕉出。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞