[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
新手lm學野
另外想問下各位巴打係點揀坐台嘅機
budget 7000想搞掂哂成set野有冇可能
(source 係電腦嘅話
Teac 嘅 dac耳放一體機+sennheiser hd600 /700 應該7000內 ok
鐵三角嘅木碗好似係特別保值,一來係限量,二來啲人買木碗似係買藝術品咁嘅心態,而唔係3C 產品
至於source 真係玩唔起全新 我依家aries LE 同 weiss dac2 都係二手
但有價無巿,未搵到人收
多謝巴手解答,呢啲一體機價錢好似都貴過隻耳機
我係咪應該將啲budget著重係個台擴到先?
budget 分配係入坑燒友一大難題,但係其實無乜所謂,最怕就係為左meet budget 去買啲唔適合自己嘅野。好多時平野會好過貴野 個人覺得hd600真係好聽所以先即使佢under budget 都推介一下,而印像中比600,700貴一個價位都無乜特別好野 至於除左teac 我仲諗到QLS , aune 呢兩個牌子嘅一體機都唔錯
咩版本既007

ect就算吧啦。
嘈,電屎,3.5 lo出,邊可能夠比到009。
多謝巴打解答
agger, 所以我靜電耳機系統都係夜晚聽多,因為啲人訓晒覺 用電量小,電乾淨啲

圖中係 Stax 007 MK1 特登diy 左部kgsshv carbon 去推佢,靜電都有平板嘅低頻
新手求教
用緊AKG K712PRO+電腦聽
上網睇完應該係買amp dac combo
我想問下要差幾多價位,啲聲先差好遠,例如$2000-$5000
上面有巴打話+個AMP已經好聲過貴多3000蚊嘅耳機
見上面有巴打up咗啲型號出嚟,想預定個budget出去試,但係非入耳式點試
唔該
有咩好推介
難講,例如2000$vs 4000$ 同10000$vs12000$ ,後者分別細啲。不過其實同價位都可以有大分別,因為調音啱唔啱口味未必同價錢有關,例如有人鍾意高清監聽聲,有人鍾意厚聲,有味道

K712勉強都可以係隨身,咪一路聽k712,一路行入去耳機舖頭
用緊鈺龍 金絲雀
人聲會拉番上黎
音場會窄左少少
聽小提琴好似有條友係你面前拉咁
笛聲好勁既穿透力
我諗入耳式要做到相同效果冇兩皮野走唔甩
in-ear 同on ear 都用過
最近轉左大陸aune amp推 Fostex t60rp
發現in-ear 真係好貴 d聲又唔太好
出街都係用true wireless算
誠推Modhouse Argon (T50 mod)
封閉式,但係soundstage闊,有hall feel
聲底唔係neutral, 不過係enjoyable同舒服
除咗依家要等成12week仲要喺美國運嚟香港之外 真係幾正
https://www.modhouseaudio.com/argon-mk3/zimu3wz0oyxlavnprki2jovso6c31v

平日我HD6xx同Argon輪流聽,聲底同soundstage我都鐘意Argon多啲,係有時嫌重戴返6xx
因為家下active speaker流行, 基本上唔洗AMP都可以自推, 只係加個DAC就夠

amp點都有成W輸出掛, 最難推果D耳牛都只係要0.003w輸入, 基本上有amp就實推到, 只係DAC靚唔靚姐, 純音樂AMP既推座地叭喇都200W輸出先講夠唔夠力, 日本果堆要有8 OMH 過150W既AMP係講8,9千左右, 如果只係單推耳牛真係好似好唔值

如果耳牛用既只係買部DAC就應該夠推, 不過家下純DAC仲貴過AMP
兩粒鼻屎幾皮野

始終in ear 因為有單元體積限制,做唔到耳筒嘅大結像同聲音規模,所以喺耳塞到追求耳筒嘅音質真係有啲浪費金錢
以前玩大耳牛(T1, HD700, 600, K702-65th, 880, 990)都先後玩過
空間問題... .轉玩出街/trip轉玩入耳(IE800), 返屋企聽書架喇叭仔算(definitive technology incline)
試下拉出些少對喇叭(即係加大喇叭離牆身距離)
有時我會用dap當dac (plenue 2)咁用, 直推incline...tune得好聽落唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞