[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
試過800s
感覺鐘意800多d
聽慣淡如水
調音變左好似層霧咁
細節少左d 野假左
邊度仲有l300 limited賣?
上次去hifi 展聽印象好深刻

主要聽古典
已經有660s
其實最尾都係睇下想要有幾準,譬如假設支diy咪1khz-2khz出力係其他頻率既8成,mod完機tune1khz-2khz+10db, 支mic只會顯示變化既8成,多個變數要考慮

當然如果只係想睇大約頻率個形狀既改變,同埋支咪唔係太唔準,如你所講唔客觀都冇咩所謂

有時自己都想有翻個testing setup,只係靠耳有時唔知係placebo定真係有變到,任何既visualization都好有幫助
咁有沒買過佢d 頭戴式耳機? 我朋友有用w860nb ,聽講noise cancelling不錯
以前買過嘅就係耳筒、唔係耳塞,型號唔記得,送晒比人都幾年了
我明你講乜,但mod機實際情況係唔會去到咁準。你講既1khz-2khz+10db,係完全做唔到既。
物理調音唔同eq,話邊個range加幾多db就幾db,舊棉花厚少少擺歪dd就多左幾db都唔定。
呢種mic無錯就係你講既咁,有個具體大方向,參照下可以信多少少自己隻耳,盡量淡化心理影響。
其實唔止mod機,鍾意玩線呀配amp呀咩牛肉粒都有用,無mic你只會係 “好似“ 暖聲左,有mic一measure就知係腦放定玄學。
不過當然喇,mic有好多sound nature都check唔到既,例如音場結像層次分析力之類。
linear response?
定係frequency response?Linearity?
工具既一種姐,正如斧頭就係用佢黎劈野,要揼釘就最好用返鎚仔。
L300 limited可以睇下淘寶仲有冇
冇就要二手
全球限度800對,可能售罄
二手都冇的話就L700啦
Mass drop 訂Dekoni Elite Hybrid Pads for Sennheiser HD 700終於送到
個聲明顯焗左,中伏
仲未訓
senn 記野不嬲原汁原味最好聽,改線,改耳罩,改綿易衰聲 不過dekoni 肯定舒服好多
L300 ltd 係得大陸仲有,因為大陸普遍差評l300 ltd ,同外國唔同
L300 ltd 上個月ect仲同緊我講有貨可即取,反而L300要訂兩個月。
耳機測試咪miniDSP隻EARS好似唔錯,鬼佬review都話抵玩,200USD

睇真啲發覺原來係香港本地公司
呢款知左好耐,唯一好處係個mic好入,可以計埋耳道,不過係佢隻膠耳既耳道。
對我黎講最大既問題係,唔值。。。
Stax係靜電,唔係平板
平板推介fostex, mrspeakers
唔推介個別型號,價錢啱就得
meze audio empyrean都掂,啱budget的話
audeze, hifiman, final就見人見至(3個我都唔鍾意)
AR同oppo都唔太掂
靜電的話入門一定係Stax lambda系列
SR009可以退燒
超有錢就senn記同hifiman
empyrean有左價喇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞