[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
yes,仲有隻007
我都想有個會送009俾自己嘅女朋友
佢帶多條線好似冇咁方便咁, 仲有冇其他差唔多價錢水位既推介???
現產最強動圈比我簡都係 utopia
4070 聲音好focus 好有立體感,我聽佢仲多過009 不過隻野仲貴過009
可以約出嚟試吓,alpha dog 之前聽講過都想試聽吓
我叫Modhouse mod咗balance, 如果有平衡amp仲可以玩吓
有興趣呀,睇睇幾時。
不過t50要晌街推掂佢都真係要唸唸有咩機。。。

基本上我而家所有耳牛都改晒平衡+單端轉插。唔係話平衡就一定好,一隻隻,多過選擇咁解。

我嗰隻唔係正牌Alpha Dog,係Dan Clark唔再mod Fostex之後放個plan出黎,叫Open Alpha,同Alpha Dog一樣只少左可調節氣孔。
https://www.head-fi.org/threads/open-alpha-t50-3d-printed-headphone-project-from-mrspeakers.825868/
我都係mod嚟future proof 屋企都仲未有平衡amp
我叫pico power叫係夠力出街推對Argon嘅
T50呢隻driver雖然細細粒但其實好大食,特別係食電流,一般台式耳擴用平衡出只係叫做夠聽,可以再上。佢最大食到3w,直情當佢係k1000或he6咁谷就啱,比夠電佢會通透同立體,而且一d都唔粗聲反而好靈活輕盈。

我自己無乜portable野,得一隻baby stax咁大把。
所以出黎試聽既話都係要靠巴打你既架生。
試黎試去都搵唔到岩聽既DAC
想放咗隻dt1770佢
k701加只USB dac退燒
USB同軸同光纖嘅分別喺邊
USB 行嘅數據制式唔同,唔同DAC可以有唔同driver處理做自己要用嘅protocol

Coaxial 同 Optical 通常行單程 S/PDIF protocol
Coax 同 Optic 嘅分別係銅線同光纖,銅線直接傳電流信號,光纖要先將電流0, 1變成光線開閂,傳到過去變返0, 1
有錯請屌
小小補充,光纖係傳輸過程有轉換

電->光->電,好多人認為光纖入聲音較硬冇咁潤,冇咁厚

電視機我用光纖出比Accuphase,raspi2以usb入同一部機,然後出e600,再出stirling ls 3/5a,老老實實我唔覺得有分別,木耳
淨係知usb入可以播到dsd,其他只播到pcm。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞