[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
越聽越唔明。。。

巴打前面講ltd 用500pad 700driver 300price,理應即係解ltd係平靚正,起碼正過500先喇字面睇。但而家又話買左l500之後就出左l300ltd??
出=上市
我都係見人講聽番黎。
300ltd初出時官網係wording講用左700個極樣(stator),但後來官網改左口,只係話相同技術。。。(即係更不如)

照咁睇ltd點都唔會係用成隻700 driver。
明晒。
我而家有3套機:
kgsshv + l300 ltd
353x + l500
PS audio sprout + HD 700/HD 600
DAC: HD-DAC1
You are right indeed:
https://staxaudio.com/earspeaker/sr-l300limited
The "MLER" (Multi-Layer Elect Rode) ellipse sound element is equivalent to Lambda series top model SR-L700.
我只係睇個方波delta sigma已經輸晒
r2r 最贏係方波
技術本質唔同
thd+n 太extreme 對音響性唔係咁大影響
noise 都係r2r 贏
不過亦唔係重點
唔係話delta sigma 無優勢
但r2r有d 優勢令人覺得好味d
又睇下holo dac 泉
真係技術指標都比老外拋離la
方波都係大勝delta sigma
技術本質唔同
現實係好多人都話泉超難聽(未mod的話)
好極端
唔知有幾多係打手
有D 信得過既用家MOD 完覺得OK
soekris 比較多trusted review
有冇人試過DENAFRIPS ARES?感覺如何?
我對要mod既野都

R2R定delta sigma好,真係無答案
如果你有錢會買MBS定dCS?
唔mod 有時要比貴幾倍
msb...我留意
但未聽過比唔到意見

DIY
各位DIY巴打,個case點搞?
上ebay見到有d pre made case,但係前後版面未必啱用
有冇得訂做case?
tb 有,我呢種size 嘅 300-500人仔就有,唔連運費,前後可以比圖紙佢打窿。平係平,不過成日打錯窿,有次間鋪連續漏打孔,第三次先做返啱,有時亦都會運輸時整花機箱,又係要補發

外國做嘅話千幾二千走唔甩 隨時都係同一間廠做
有無師兄有留意amiron wireless? 如果wired同home版聲差唔多應該可以考慮下 兩用
一個open一個closed
利申有home未聽過wireless
GS-X mini 電源唔大,電路亦都SMD 化,其實可以做細三分一甚至一半,不過好多人覺得amp 細唔會好聲
大家RCA to RCA用邊條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞