[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
擺喺度變廢機或者零件機 ,得閑嘅就會recoat返震膜,不過好易fail
如果size唔係問題,大speaker好d
聽講genelec 8030會多bass過EVE SC203
講spec的話SC203氣動高音應該好過genelec 球體高音
不過genelec 8030要speaker amp而EVE SC203係active speaker
利申SC203用家
so sad...
巴打用L500?
冇得比代理整?
我果啲都係舊型號
新型號好少壞,由其係lambda 系列
Product Name dam1941-12
THD @ -1db <0.005%
THD @ -60dB <0.02%
Clock Jitter RMS 0.3 pS typical
Resistors Precision 27 bit, 0.01% / 0.02% Resistors 27 bit, 0.02% resistors
S/N Ratio 20 Khz Bandwith 132 dB unweighted
Frequency Range +0.1dB -1.0dB
Input SPDIF Up to 24 bit / 192 Khz
Input USB / I2S PCM Up to 24 bit / 384 Khz
Input USB / I2S DSD Up to DoP128 and DSD256
Digital volume control -90 dB to +10 dB
Output Line Bal 2.6V RMS, Zout 1250 Ohm SE 1.3V RMS, Zout 625 Ohm
Power +5V max 0.6A, -5V max 0.1A
Size 144 x 162 x 30 mm

嚟緊想砌呢隻r2r
同delta sigma 差好遠?
我求其攞個THD指標做例子,呢隻Soekris嘅THD@-1dBFS少過0.005%
link入面係一部AK4490 DAC:
https://audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-jds-labs-el-dac.4850/
實測THD+N都可以做到0.0005%,咁你話呢
Soekris dac1421都有畀同一個網站測過嘅,但係呢......
https://audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-soekris-dac1421-multibit-dac.3956/

只可以話,買R2R DAC真係唔好睇指標
007當年都有出bk,人地講到明係改色

hifi係年年出新品,改個名就當新清舊貨。
而且d QC差到爆,玩打手宣傳。
你想送錢比佢洗,無問題,好行唔送
magni到咗赤鱲角了
星期日係咪唔會派架
Stax當年財困係因為當年想同Senn記爭,不理成本研發T2,結果成為經典機
並非冇人買財困,只係管理不善
的確食老本唔可以過世,但足夠食一段時間,可能係幾年
你講得啱,競爭愈來愈激烈,所以其實大品牌出新野密左,不過亦可能係一個錯覺
例如以前一次幾個product line,而家可能分開每年只出其中一條line,又可能做下副產品,keep住暴光

真正旗艦產品先可以睇到個公司的能力
好似Sony平時出好多low end 野,但相差5、6年先出一次high end野又真係有吸引力
另一方面,講價格定位,現時黎講超high end 產品愈來愈多,下下過萬,市場都接受
靜電唔會真係好貴,我上經頁都講過
何況仲有其他平d的套餐
賣又呃錢嘅話睇你點睇,Stax早幾日先出隻80週年版SR-009
https://stax.co.jp/products/sr-009bk/

80週年版呢下野,Stax都算係咁,講到明只係改色,價錢不變
全個80週年版個重點係L300 limited,呢個真係全新野,抵到喊
L300 housing + L500 ear pad,最重要係用L700單元,而賣L300價錢
即係你用L300價錢就買到接近L700的質素,相差2級
仲唔係業界良心?
你唔係錯,不過太執着數據唔係好事
例如THD,其實0.0005%定0.005%,聽感唔會有分別
好多時參數一樣,d聲都唔同
大陸千幾蚊DAC同6、7千蚊DAC可以用同一粒chip,但點解一個可以賣貴d?
大家都係聽聲姐,唔係計數
唔係L700成個單元,只係前後果兩塊極板。
多謝更正
聲真係同原本L300差太遠,贏L500,同L700有得比
最近見到DENAFRIPS ARES同呢個同價位,DSD同PCM分開兩組resistor ladder,跟環牛,好似幾正
唔洗客氣。
想問下邊度買周年版L300價錢(ect價2980)?
真心問,因為只係知周年版既國外價,us799。
我見ect只係標左周年版套裝價,過萬。無單機價。
上個月有見到二手周年版標價4600。
L300 ltd 單元聽聲應該同L700 一模一樣,唔只極板,但條線同耳罩就係點解700同ltd 唔同聲嘅原因。L300 ltd 耳罩個seal 基本上唔存在,配戴感好差,聲音比起L700 有啲緊,唔夠寬鬆。我覺得買得L300ltd 不如加多少少上L700,L300感覺比上不足,比下有餘

利申:一早訂左,玩左唔夠三日就決定賣
同我五月淘寶差唔多
水貨l700幾錢?
利申已有l500同l300 limited
L700有水架咩
我係你就賣l500,l300 ltd 上 L700
l700行賣8000, l300ltd 4000左右
我買左l500之後就出左l300ltd
早之最初就l700
不過l300ltd配kgsshv我都滿意,儲幾年錢上009s好過
kgsshv 係咪carbon ?
no carbon
原版聽講音色好啲 ,好過carbon
竟然!
我聽講carbon個聲係係bhse的solid state版bor...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞