[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
另外我考慮緊hd800s / stax
好似兩種聲嚟
唔知揀邊好
有無他他佢睇下咩錯
最常用係原廠跟機線
用過QED最cheap $200左右1.5m米線
用緊inakustik 3.5轉RCA Premium ,壞過2條
仲有oyaide HPSC-35R同onso 3.5轉RCA,oyaide HPSC-35R好聽d
對上音響展用$200執到條Nano-Silver Eclipse Mini Jack(原價過千),最正係呢條
結論都係平野冇好…線要改善到system最少過千…
DIY 有平既
http://www.cynicalaudio.com/2010/12/blog-post.html?m=1
技術唔講太多
呢個可以一試
台灣嘢MPS
好得意,等我試下
有冇人有massdrop 隻 Fostex Th/TR-x00
有咩睇法?
申利我未試
但技術層面make sense
買散線加個rca頭 或者 買單芯線再自己套銅網
另一部 “耳箱“?
https://youtu.be/c8-1gdL4ALo?t=459
舊酒新瓶
Jecklin float 80年代就有
結果求其執咗條
都想試下玩,我有d銅箔膠紙,有底膠既可以貼去d實淨既線基,不過唔知d銅係咩質量。。。玩下無防。
新舊無所謂喇聽過係好聲就得。
唔掂先買返coil整
我買咗QED二百零嗰條
dac+amp都係二千幾,唔使咁重皮啦
無知一問
宜加hd 800 s 同stax 邊到有得試
我重停留係亦軒年代
800S -->星際
stax 009(壞)、L300.L500 -->ect
Soekris 1541跟機隻head amp 得唔得?
想玩返平衡800s/t1
QED都幾好㗎。平得嚟叫OK

Android TV Box Aux to RCA我都用緊駁edifier 喇叭仔

呢條線唔記得咩嘢原因買,好似2嚿水唔使,起碼5年,啲鍍金位都冇甩
用住先啦
有地方畀我升級先算
DMA都有L500+353x,不過睇你好唔好運見到
店員話經常一返貨就賣曬,連display都擺唔到(其實入貨唔多)
ECT用T8000配所有Stax,其實唔夾 L500同L300(不是L300 limited)
ECT試009真係一般(雖然都好聽),好大機會係試機用得太粗
又可能同ECT用T8000 配009有關
聽講t8000個pre amp一般,反而power amp部份就好,好多reviewer都係用t8000個bypass mode(唔用 t8000 pre amp直接用t8000 power amp個部份)
而ECT就DAC出t8000,中間冇獨立pre amp
aroma a100好呀好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞