[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
Ud-503用家,有冇人用ud-505?覺得提升感大嗎?
我未棄坑, 但空間問題都好少拎出嚟玩
講講下好懷念T1
聽D小型樂團演出直情好似係你面對開live咁
另外可以試下放幾個銀仔墊一墊個喇叭
聲音會有D唔同
我隻T1仲響度, 不過仲少開過隻W3000
lauming
U05搭HD700用家,多樂器,古典就會用HD700聽
喇叭同細房既焗限好難玩得好多樂器所以要有隻大耳牛
可能木枱有共震 所以低音多
已經唔想再洗錢落inear,洗多左除左調音分別,質素真係冇乜點提升
lm,難得有討論耳牛post
話說香港有冇舖頭有得聽schiit yggdrasil?
想換dac好耐,最近睇中左佢
ECT 好似有代理schiit,,而且ect有showroom,不過唔知有無ygg
Sennheiser 業界龍頭 其實耳機新手唔識簡,恰埋眼買sennheiser 無死錯人

當年hd700比800搶晒風頭,但其實hd800高頻係會聽到頭痛 理得佢聲場幾大,定位幾好,都係隻失敗嘅耳機,只能聽交響同mono recording
嘩竟然遇到同好
我都係只聽classic 用緊hd600 同 akg, 加隻usb dac, 同埋其實我退左燒好耐
.. 原來你都係audiogd... 我用緊好舊既nfb12.1
三木Grado, ATH同Denon都少咗人講
已經變左底階產品, 日系野係音響界越做越差係事實, 睇what hifi 一年都無幾多年日本牌子可以上榜
罪大迷失緊, 老鐵淨係玩木同皮, 得返Fostex仲有少少驚喜
聽古典HD800都好過700,特別交響
當年700個問題係定位

800最大缺點係低頻屎,800S同820都針對低頻作改善。高頻既話後期版同S都改善左,外國興玩mod去平返個peak。

不過都係小修小補,有得必有失,S同820都做唔返800果種聲音。另外調音風格都唔同左。
喇叭返而好難換得密, 空間係咁多, 個amp 輸出係咁多, 同一個watts數輸出都係得果幾對, 好難跳級, 一換喇叭要換埋AMP先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞