[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
Macbook Air 差電果陣 金屬面都好似有靜電咁
你地係咪咁?
依家買imac 5k會唔會好on9 定係等2017版 但係又唔知等幾耐

5k應該唔會有更新 我估
想問microsoft powerpoint、word嗰啲支唔支援到touch bar?
12號去凶宅拎Air 13吋
有啲驚256GB唔夠用,
但通常都唔會有media喺機,
聽歌同相都係用streaming同google photos,
Documents應該唔會太多,
係咪夠使有突
依家買imac 5k會唔會好on9 定係等2017版 但係又唔知等幾耐

5k應該唔會有更新 我估

衣家吹到恆一恆話2017Q1出新iMac,分分鐘會插多d勁parts叫撚埋做iMac Pro,順手摺Mac Pro同Mini兩條line
仲未諗掂買13488既翻新2015 mbp (i7+16gb ram+512ssd)定2016 mbp w/o tb (i5+16gb ram+512ssd)好
有冇巴打知豐澤買mbp用卡分期有冇折?

我會選擇翻新,價錢平d但效能差唔多,重少少但多返好多port位,雖然話就話翻新但我睇好多翻新機開箱文除左個盒柒d之外,個機身同新既根本無分別仲要有一年保同可以買apple care

2015翻新: 性價比,多port,top spec仲算好好打
2016nTB: 輕d薄d,DCI-P3 mon,底spec真係好雞,得兩撚個port仲要係USB-C

自己揀
仲未諗掂買13488既翻新2015 mbp (i7+16gb ram+512ssd)定2016 mbp w/o tb (i5+16gb ram+512ssd)好

我會選擇翻新,價錢平d但效能差唔多,重少少但多返好多port位,雖然話就話翻新但我睇好多翻新機開箱文除左個盒柒d之外,個機身同新既根本無分別仲要有一年保同可以買apple care

2015翻新: 性價比,多port,top spec仲算好好打
2016nTB: 輕d薄d,DCI-P3 mon,底spec真係好雞,得兩撚個port仲要係USB-C

自己揀

個新mon食電到仆街
係咪walk in 買唔到要訂?

自己揀

如果2部都冇折(13488 vs 13825), 我會揀2015版
但如果豐澤可以有折再免息分期我會揀2016
有無巴打放mba or mbp 呀, 主要做文書同睇下youtube

想放Early 2015 MBPR 13" 256GB i5

有意留telegram / email

thx
有無巴打放mba or mbp 呀, 主要做文書同睇下youtube

想放Early 2015 MBPR 13" 256GB i5

有意留telegram / email

thx

有意呀,telegram 傾
https://t.me/Kuanchek
你地係咪咁?

睇番上個post 有講到
早幾日清潔個mon既時候整花左個moon 依加有條痕係個moon度 雖然條痕得0.5cm 又唔係太顯眼 但係好心痛 如果有AppleCare 是咪可以拎去整?
利申: mbpr 13 with TB

請清楚啲好喎...5mm 闊就好明顯喎

好痛
想問microsoft powerpoint、word嗰啲支唔支援到touch bar?

我試過自己部機唔見有特別icon
但係我又上網搵過話有

我試過自己部機唔見有特別icon
但係我又上網搵過話有

https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/forum/msoffice_word-mso_mac/touch-bar-support-for-macbook-pro/e97064b2-f012-48e0-8f4e-c9e47a5421a9?page=2
the Microsoft team mentioned that they are still working on it
that means the touch function is not ready yet
想買MBP
但純粹上網打下機會唔會好浪費部機
有興趣用下MAC OS 講到識用就好好用咁
想買MBP

想買MBP

如果預mbp 既錢,買iMac 應該抵啲
想買MBP

純粹想試Mac OS可以hackintosh先既
btw打機同mac兩個詞唔應該擺埋一齊
你地係咪咁?

呢個post第二頁講了
你地係咪咁?

呢個post第二頁講了

唔該曬 有需要置頂

純粹想試Mac OS可以hackintosh先既
btw打機同mac兩個詞唔應該擺埋一齊

傳聞mbpr 13"2015個i/o係咪有缺陷?
點read and write 到NTFS d 手指 之前跟住人改手指名再改etc 檔都係 write 唔到

唔用又唔可以傳大過4G
點read and write 到NTFS d 手指 之前跟住人改手指名再改etc 檔都係 write 唔到

唔用又唔可以傳大過4G

Mac OS by default唔support NTFS write
要自己裝Paragon / MacFUSE嗰類野

自己揀

如果2部都冇折(13488 vs 13825), 我會揀2015版
但如果豐澤可以有折再免息分期我會揀2016

我都轉軚入2015 13" $13488款算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞