[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
2016 with touch bar 真係咁多問題?定係d人吹大咗?

自己去 9to5mac, macrumour
支那網,weiphone

一大堆人話個keyboard有事

無吹大
GPU有bug出爛畫面
keyboard唔出字/打兩次/直程禁完唔彈
熱時keyboard會出聲
有touch bar版電量時多時少(OS update幫左d)
Thunderbolt撞出面配件唔用得
USB-C同2.4GHz WiFi互干擾
bootcamp去windows個speaker會爆,永久傷殘
trackpad三手指gesture唔work (OS update fix左好似係)

再加原本design已經特登整既on9位:
無USB-A,無magsafe,keyboard太淺,無晒esc同fn keys,仲要貴

2016MBP,垃撚圾

除咗keyboard同wifi問題
其他基本上都fix得7788
而條tb真係無乜用
唯一要讚係得iris 550算幾勁
bootcamp打到overwatch

我用2015版打

做野機 表示tb方便 仲有crack左之後, 擺咩落去都得 雖然官方遲早都建禁 就好似external gpu咁 過熱就從來唔覺部機熱 未有wifi衝突過 keyboard好打過舊版機 唯一問題係硬件唔夠勁 不過做3D好差 黎緊入external gpu 順便全開打埋BF1 睇多兩個月等舊野同GPU個價落返再買

Razer core 己經有人整到用到
https://www.reddit.com/r/apple/comments/5l3y0a/egpu_my_experience_with_the_15_tmbp_2016_and_a_15/?
我等Mac mini 出埋TB3 再睇下幾時買razor core / bizonbox3
Macbook得256GB好似唔係幾夠用
有咩可以check到個咩軟件用緊個harddisk

成日想退出都話用緊,強制退出又驚整壞

係冇定冇人明我講咩
有咩可以check到個咩軟件用緊個harddisk

成日想退出都話用緊,強制退出又驚整壞

係冇定冇人明我講咩

因為你未熄哂啲軟件

Logo下有一點=用緊 要退出先熄機
2016 with touch bar 真係咁多問題?定係d人吹大咗?

自己去 9to5mac, macrumour
支那網,weiphone

一大堆人話個keyboard有事

無吹大
GPU有bug出爛畫面
keyboard唔出字/打兩次/直程禁完唔彈
熱時keyboard會出聲
有touch bar版電量時多時少(OS update幫左d)
Thunderbolt撞出面配件唔用得
USB-C同2.4GHz WiFi互干擾
bootcamp去windows個speaker會爆,永久傷殘
trackpad三手指gesture唔work (OS update fix左好似係)

再加原本design已經特登整既on9位:
無USB-A,無magsafe,keyboard太淺,無晒esc同fn keys,仲要貴

2016MBP,垃撚圾

除咗keyboard同wifi問題
其他基本上都fix得7788
而條tb真係無乜用
唯一要讚係得iris 550算幾勁
bootcamp打到overwatch

我用2015版打

做野機 表示tb方便 仲有crack左之後, 擺咩落去都得 雖然官方遲早都建禁 就好似external gpu咁 過熱就從來唔覺部機熱 未有wifi衝突過 keyboard好打過舊版機 唯一問題係硬件唔夠勁 不過做3D好差 黎緊入external gpu 順便全開打埋BF1 睇多兩個月等舊野同GPU個價落返再買

Razer core 己經有人整到用到
https://www.reddit.com/r/apple/comments/5l3y0a/egpu_my_experience_with_the_15_tmbp_2016_and_a_15/?
我等Mac mini 出埋TB3 再睇下幾時買razor core / bizonbox3

買razer core就不如砌部desktop啦

Mba 128gb
⬇️
ASUS 240gb

岩岩訂左mbp 13" w/o tb 512
有128就會想256就會想512

我諗緊要唔要買個128GB嘅外置硬碟

Mba 128gb
⬇️
ASUS 240gb

岩岩訂左mbp 13" w/o tb 512
有128就會想256就會想512

我諗緊要唔要買個128GB嘅外置硬碟

電腦256 開始好D,依家D野太大
或者買張SD卡,都係好平
我的照片串流,可唔可以由MAC 直接拉去iPhone?

我Mac拉入去唔比拉啊
想買部輕既, 我覺得mb靚仔d
有冇人用過mb?有咩意見?
平時要用MS world, pdf, excel,同睇下片咁
平時要用MS world, pdf, excel,同睇下片咁

用office多用番window
依家半後悔中
我的照片串流,可唔可以由MAC 直接拉去iPhone?

我Mac拉入去唔比拉啊

串流正常電話同電腦都會有喎
一係用 airdrop

用office多用番window
依家半後悔中

其實mac office 個2016 都ok

不過我用keynote , pages , numbers 多
I7+ 16GB RAM好似對我冇乜用

但個retina mon真係好正

望返air個mon 笑而不語
窮撚10k筆直可以買咩機?學生上堂睇notes用
剪片想買多部MacBook pro
邊個年期model好
特別係想知
1. I5 i7 對剪片影響大唔大
2. 買多個eGPU 駁GTX 970好唔好

利申: 已有iMac 想整多部可以係office/ 出job都用到

一定要買15" 版

上網search macbook cpu model 只要係xxxxu就係差好多 一定要xxxxHQ

i7 hq再打爆ram

打爆15"用內顯以輕薄laptop黎講係ok performance,不過唔可以同gaming laptop比較因為人地衣家已經1050緊
粒U如果唔去盡i7會響rend片/export時間上有幾大分別
插eGPU如果打算俾埋iMac用係可以考慮,理論上係好不過實用上係好煩,成日要拎多舊野+火牛,又嘈又熱
至於揀咩卡睇你用FCPX定Premier,因為FCP夾AMD,而Adobe就行CUDA用N卡會好d

衣家出面要做location既人多數會用PC gaming laptop一部過,用Adobe
如果一定要用FCPX先打爆MBP15",好少會搞eGPU

唔該哂
因為用mac用到好順手
亦都唔中意Windows問題多多
但追post提及Apple 封左eGPU? 同2016問題多多?
係咪應該上網收部2015?
換咗keyboard之後出現key repeat issue
隔一陣又無事
喊出黎
I7+ 16GB RAM好似對我冇乜用

但個retina mon真係好正

望返air個mon 笑而不語

用緊mbp2015 i7+16gb ram, 開心使用中
窮撚10k筆直可以買咩機?學生上堂睇notes用

全新只有一個選擇 MBA 13"

MBP 2016 13' 256gb
broadway 5% off + 8% refund
Just purchased
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞