[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
Usb-C 插到越黎越鬆

又話前衛 唔襟用既

又話前衛 唔襟用既

你地識條鐵,鬆到咁上下就可以有番MagSafe既效果

又話前衛 唔襟用既

抄抄吓file斷,之後炒卡

又話前衛 唔襟用既

所以話買2015 用住等第二代好d

離題話:apple watch sport 銀同黑 巴打會揀邊隻?

又話前衛 唔襟用既

離題話:apple watch sport 銀同黑 巴打會揀邊隻?

你個名好正

咁L大鑊
有無人有用開browser (safari/chrome..) automation 嘅app?
即係set左個workflow 就識自己autofill in , webpage select 果d
終於有心情時間升部mbp 2010 上sierra
升完係唔係要load 一陣finder? 搞到部機lag 到仆街
我部Macbook air 有晚訓訓下覺無神神嘟嘟嘟咁響 之後就再開唔到機
一開機就係黑畫面同重覆響"嘟嘟嘟"
想問係咪壞ram? 係咪要成塊底板換? 但我harddisk 入面d野係咪會冇哂?
部機2011年買, 換底板係咪好貴唔值得換?
想問下最新部2016mbp 有tb同冇tb版差左係邊到?
因為條tb 感覺對我又冇咩用咁諗緊換邊部好

無touch bar同touch ID vs 有
得兩個USB-C vs 四個
粒U唔同級,行15w vs 28w
內顯iris 540 vs 550
個SSD可以抆vs焊死
電量55wh vs 49wh

簡單黎講,nTB係相對較低效能不過高續航力

更簡單來講,

MacBook Pro without touchbar= MacBook Air Retina display 升級版

唔該巴打 本身想入air不過見就快停而家準備入no tb pro
想問下知唔知MacBook pro 2016平時有咩地方用數據
屌乜鳩auto update都off哂十分鐘用咗200mb...手機share有限額架
想問下知唔知MacBook pro 2016平時有咩地方用數據
屌乜鳩auto update都off哂十分鐘用咗200mb...手機share有限額架

啱啱睇咗有舊野叫nsurlsessiond係咁用data
有冇巴打知咩嚟同點off咗佢

啱啱睇咗有舊野叫nsurlsessiond係咁用data
有冇巴打知咩嚟同點off咗佢

公司急用,用左十年嘅G5 今日終於死死吓
做普通ai, indesign, photoshop 嘢,用黎做排版做稿
買4k iMac 定 5k 好?
今晚去買機 考慮緊買macbook air定macbook pro 13''Macbook air 有兩個價錢係咪就係容量嘅分別?差成千幾蚊 我買個hard disk係咪就解決左?
主要都係用黎玩下結他(guitar pro, bias fx) 文書 上網多,有冇推介?
好想搵番部i7 mac mini 2012 server 呀
今晚去買機 考慮緊買macbook air定macbook pro 13''Macbook air 有兩個價錢係咪就係容量嘅分別?差成千幾蚊 我買個hard disk係咪就解決左?
主要都係用黎玩下結他(guitar pro, bias fx) 文書 上網多,有冇推介?

MacBook Air 除非價錢係最大考慮 /唔夠錢買 MacBook Pro without touch bar

否則絕原建意你買

MacBook. air 個 moon , 係 2017 來講,簡直係垃圾!

我都係打算分期 冇touch bar係咪11588$果部?
公司急用,用左十年嘅G5 今日終於死死吓
做普通ai, indesign, photoshop 嘢,用黎做排版做稿
買4k iMac 定 5k 好?

如果急到要買現貨就5k
4k既stock款好雞,唔BTO真係狗屌級

可以等的話,建議5k BTO i7 同 爆GPU,RAM自己買兩條16GB加原本8GB = 40GB
好想搵番部i7 mac mini 2012 server 呀

我有兩部響手
二手好難搵,有都係i5或者單drive版要買線
我部Macbook air 有晚訓訓下覺無神神嘟嘟嘟咁響 之後就再開唔到機
一開機就係黑畫面同重覆響"嘟嘟嘟"
想問係咪壞ram? 係咪要成塊底板換? 但我harddisk 入面d野係咪會冇哂?
部機2011年買, 換底板係咪好貴唔值得換?

2009?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞