[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
上網買係咪唔送澳門? 我想睇下片 up下旅行相 主要係屋企用買邊款macbook好? 冇位擺枱機

咁做咩唔係銀河買

懶得去 不過冇得送咪唯有去 都係MacBook air算
有無人有 lightroom開心版

唔知有冇人介紹過
我前幾日買左呢粒野貼左係mba度,頭先keep住播波airplay上電視睇+用safari上網
19蚊黎講效果唔錯,部機明顯冇之前咁熱
追完post
立刻幫部mbp 2016 tb 買apple care
其實岩岩買返黎果陣,keyborad 都有少少問題,但禁禁下又無事
For 文書,聽下歌,睇下YouTube
買mbp 2015定mbp w tb好?邊部耐用啲

耐用一定 2015
2016太多設計缺陷!

但2016外觀靚好多!moon 靚好多!
speaker又大聲!
keyboard雖然多問題,但用慣後幾好打

巴打知唔知,2016 tb舊電用到幾耐,上網睇好似話好快就要差

我15",開住safari同ae嚟用兩三個鐘左右,得返廿零三十%

巴打有冇up到最新os? 又好似話fix 左

有up,唔覺用電量有分別

13吋tb去到9-10個鐘

13吋 tb 除左電量,ssd / ram 焊死,同keyboard 好似話少少壞仲有冇咩問題?

耐用一定 2015
2016太多設計缺陷!

speaker又大聲!

巴打知唔知,2016 tb舊電用到幾耐,上網睇好似話好快就要差

我15",開住safari同ae嚟用兩三個鐘左右,得返廿零三十%

剩文書上網?
2017 PHOTOSHOP開心版有無人搞左

2017 版有咩特別?

耐用一定 2015
2016太多設計缺陷!

speaker又大聲!

係咪我整錯野

耐用一定 2015
2016太多設計缺陷!

speaker又大聲!

係咪我整錯野

係咪新機開機用就咁?
因為新機佢自己會狂load 嘢,要等佢自己tune 好晒先見真章
我自己用緊15" 用起碼9 個鐘,又係新機初初用嗰陣啲電去得好快
原本用緊asus ux305 粒u 係m5y10

想轉會換macbook 揀邊部好?

上二手網睇到呢部

大家覺得有冇伏

上二手網睇到呢部

大家覺得有冇伏

4GB RAM

仲有dvd rom 陳年舊物

The new macbook m3/m5

Mac air i5 U

巴打係咪講呢部

巴打係咪講呢部

This is macbook pro重啲 但你有錢梗係買啦
學生哥無咩錢睇中mac mini,偶爾攞黎做下功課,有機會要剪片(功課需要),閒時上下網,2.6嗰隻夠唔夠做?

上二手網睇到呢部

大家覺得有冇伏

見到第一句就知佢釣水魚
肯定當寶咁賣到成萬蚊都似
呢部係mid 2012機
無retina,又重又厚
4000左右就考慮下
有無人部mbp會hang機?

MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2012)
2.5 GHz Intel Core i5
8 GB 1600 MHz DDR3
Intel HD Graphics 4000 1536 MB

一開始淨係係睇youtube睇得耐會有機會自動重新開機
慢慢開始多左其他問題例如上上下連登畫面會freeze左一定要reboot
雖然未去到一個鐘hang幾次,但好似愈黎愈頻密
用左4年,唔知係新OS問題定係部機已經唔掂了

而加出新的mbp都仲係好多問題果批次?
有冇巴打有用開thunderbolt dock?事關我想部iMac 2011可以有個USB 3.0可以用下
btw lm
學生哥無咩錢睇中mac mini,偶爾攞黎做下功課,有機會要剪片(功課需要),閒時上下網,2.6嗰隻夠唔夠做?

最少都要用fusion drive嗰隻
如果唔係LOAD到末日都未掂

最少都要用fusion drive嗰隻
如果唔係LOAD到末日都未掂

我見佢2.8就已經裝左fusion drive嘅
2.6就可以自己改
即係話如果我買2.6改fusion都可以load得順?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞