[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
話時話有無巴打識用iphone同mac之間啲字copy and paste 個功能
請問係apple 買咗macbook(2015) 可唔可以upgrade 去大d ssd, 256gb 唔係好夠用

Macbook pro 13"

換SSD好似唔同換RAM咁簡單
有無巴打換左ssd有舊既唔要
128/256都得
誠收
有冇咩app可以清下部mac

你係因為冇位要清定lag 機先?

冇位要清呀

App Store: DaisyDisk + google
睇到晒成個 file system , 慢慢自己手動delete
唔會出錯

熟手就係terminal 打個指令
defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles YES
killall Finder

但小心delete錯system file !

絕不推薦用「優化軟件」!

唔該晒巴打
請問係apple 買咗macbook(2015) 可唔可以upgrade 去大d ssd, 256gb 唔係好夠用

Macbook pro 13"

換SSD好似唔同換RAM咁簡單

mbpr 2015 ssd 好易換
但 512 一D都唔平。。。
因為Apple專屬

可以去淘寶買轉插,用m.2 ssd
但有人表示會出現不穩定性。。。

有sd-card slot,求奇買張256卡
把photo video 換晒去就算啦

舊版機,可以直接買jetdrive transcend
但我覺得唔值

https://www.taobao.com/product/蘋果ssd轉接卡.htm

巴打 想知邊隻岩用
想問下2016 tb 13" 電池點 如果淨係上網用word同埋寫下code果d用唔用到一日

我上堂用黎上網,fb, pdf expert, powerpoint, word. 用到6鐘,仲剩20-30%

其實只要唔好插住外置hard disk 同用唔係原裝個個video player d電就好好用,用一日都ok,只不過一做以上兩樣野d電就會倒水咁

利伸 2016 13" wo tb
話時話有無巴打識用iphone同mac之間啲字copy and paste 個功能

呢個功能好bug,唔係次次得
剪片想買多部MacBook pro
邊個年期model好
特別係想知
1. I5 i7 對剪片影響大唔大
2. 買多個eGPU 駁GTX 970好唔好

利申: 已有iMac 想整多部可以係office/ 出job都用到

一定要買15" 版

上網search macbook cpu model 只要係xxxxu就係差好多 一定要xxxxHQ

i7 hq再打爆ram

打爆15"用內顯以輕薄laptop黎講係ok performance,不過唔可以同gaming laptop比較因為人地衣家已經1050緊
粒U如果唔去盡i7會響rend片/export時間上有幾大分別
插eGPU如果打算俾埋iMac用係可以考慮,理論上係好不過實用上係好煩,成日要拎多舊野+火牛,又嘈又熱
至於揀咩卡睇你用FCPX定Premier,因為FCP夾AMD,而Adobe就行CUDA用N卡會好d

衣家出面要做location既人多數會用PC gaming laptop一部過,用Adobe
如果一定要用FCPX先打爆MBP15",好少會搞eGPU

認真mode... apple MacBook 只係家用剪片,做下youtuber。。。
買部 MacBook Pro 15" 2016 with AMD460 夠晒
專業層面越來越多公司轉晒用win adobe

Apple Mac慢慢變成consumer produce...唔係話錯,因為一定會更好賣
但專業人士拋棄Apple始終唔係好事

衣家係Apple自動棄權唔玩creative professionals個market
連全球最大mac痴打飛機網macrumors都可以全版post狂屌Apple,我日日都響個Mac Pro subforum參戰
iPhone / iOS實在幫Gay Cook班撚樣搵太多錢,作為上市公司為股東某福祉=幫員工分花紅,係天經地義既
不過Mac機個品牌根本係會生金蛋既雞,殺雞取卵出埋2016MBP呢d垃圾或者直程摺柒Mac Pro / display / Airport真係短視到含撚

2016個問題其實係硬件真係太差
11 air 2013年用到宜家咩事都冇
其實而加買macbook pro會唔會好戇 定等下一次update先
其實而加買macbook pro會唔會好戇 定等下一次update先

我會照買 趕住用 其實唔差既 嫌慢咪裝外置GPU
最近部mbpr 13 2015 early 有問題

會無啦啦熄左機, 之後開唔到, 或者開到有開機聲之後又熄, 或者係讀bar到 熄, 或者直情禁開機無反應

但係又唔係經常會發生, 每兩個星期有一次, 對上一次開唔到機既時候make 左appointment去檢查, 放左部機係度幾日, 臨去之前又無啦啦開得番機 去到check 機話乜事都無 所有野健康正常

有無爸打知道大概咩事

要開handoff (好似係)
我都係用過幾次

唔該晒巴打先
之前自己都有google 過 都搵到有轉插呢個solution 亦都平 但係部macbook唔可以 sleep 或者有無巴打用過好d 嘅轉插比2015 嘅macbook pro
定係third party 嘅ssd 好呢? 見有owc 同 "MCE"
唔該晒

據聞第三方廠嘅ssd去唔到全速
嘥咗你部mbpr
有咩可以check到個咩軟件用緊個harddisk

成日想退出都話用緊,強制又驚整壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞