[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
剛入手就發現問題:
用鴨寮街轉插 接駁 普通USB 頭既Hdd -> 上唔到網
但係
用Vxxxxxx Usb hub 接駁 普通USb 頭既hdd -> 冇問題

有冇巴打解答到?

另外,
小弟係會用LR 執相,所有raw 檔都置放

屌 手快快禁左

另外,
小弟係會用LR 執相,所有raw 檔都置放於外置hdd.

之前用mba 時覺得load 相慢,接受到,
但而家換左mbpr 都慢,有d 唔gur.
係咪因為我將所有野擺哂外置hdd 度?

利申:
mbpr with tb, 15' 256 gb
hdd = LaCie 1Tb (2011 version)
剛入手就發現問題:
用鴨寮街轉插 接駁 普通USB 頭既Hdd -> 上唔到網
但係
用Vxxxxxx Usb hub 接駁 普通USb 頭既hdd -> 冇問題

有冇巴打解答到?

另外,
小弟係會用LR 執相,所有raw 檔都置放於外置hdd.

之前用mba 時覺得load 相慢,接受到,
但而家換左mbpr 都慢,有d 唔gur.
係咪因為我將所有野擺哂外置hdd 度?

利申:
mbpr with tb, 15' 256 gb
hdd = LaCie 1Tb (2011 version)

USB-C天生有干擾問題,撞手神work就work,唔work就係咁

load RAW係LR performance最大樽頸,如果你無gen定preview就做野,每次access一幅相佢都要響你隻外置HDD load一次成張相,拖慢晒。你隻LaCie係行Thunderbolt 1? 不過都唔緊要,仲係HDD唔係SSD的話最多得幾十MB/s。兩個解決方法:
1) import相時叫定LR即刻gen standard preview甚至1:1 preview,咁樣入相後會一次過load,到你之後坐響度做野時就唔洗等,呢個做法缺點係catalogue preview database會好大(響Pictures/Lightroom入面可能幾十GB)
2) 相永久放HDD,不過active project暫時放響MBP內置SSD度用,做完野先放番去HDD。MBP2016最大賣點係隻SSD有成千幾二千MB/s,load preview會極速。咁做既問題係煩,相要成日掉黎掉去,不過你可以拎到最高performance
hkpcmall開倉有無邊部抵買各位ching

2014 pro 15 打爆先7500, 幾抵
但仲有冇保
用咩清潔個mon 好

12 蚊店有支抹moon 水幾好的
巴打如果買macbk,通常會唔會加三年保養架你地? 加多成2千蚊有d貴

同埋打算買翻新機既2015好d定係學生價既2016version好d 唔該哂

翻新機用住先 用到type-c/touchbar成熟再換就差唔多
利申:翻新機sales

巴打買機有無折

有business account, 買MacBook 同AppleCare 有九折(我都係咁買)
用咩清潔個mon 好

死快D !

願意花錢保養,買3M的布

用到抹唔到油,就換另一塊

提提你, MacBook Pro 2016 with touch,mon表面個塊野,已經唔係玻璃

係合成機脂

係呢,見唔見我keyboard 個spacebar 右邊有啲指紋咁嘅印,有無咩辦法可以整走佢

但仲有冇保

可以點check有冇保?
對12"有興趣
hkpcmall開倉有無邊部抵買各位ching[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/01/20/104036_7558deabcac27b3740f32378bfcf498d.jpg[img]

但仲有冇保

對12"有興趣

上官網check, 我諗都係無保
今晚收工去買唔知會唔會冇晒
有樣月經問題 純好奇
13吋 15吋 macbook
係咪揀用15吋用戶會比13吋用戶 多?
鬼佬網通常見15吋最多 一係就無bar
hkpcmall開倉有無邊部抵買各位ching[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/01/20/104036_7558deabcac27b3740f32378bfcf498d.jpg[img]

但仲有冇保

對12"有興趣

佢有d仲平過二手價,就算無保如果係全新而你又用得著既其實抵屌
usb-c 影響 2.4MHZ
要怪,就怪 intel。。。
轉用5G Wi-Fi就可以解決問題
話時話,點解好多手機,macbook/notebook 明明有5g wifi , 怎至ac
班人總係留戀2.4 wifi ... 烏龜速度。。。

同AM vs FM收音機個問題差唔多
5GHz雖然理論速度係快,不過對連線質素要求高好多,香港地方細又多石屎鋼根牆,好多時5GHz隔一間房就已經收唔到,而2.4GHz仲頂到吓;完全收唔撚到的話幾快都無用

死快D !

提提你, MacBook Pro 2016 with touch,mon表面個塊野,已經唔係玻璃

係合成機脂

係呢,見唔見我keyboard 個spacebar 右邊有啲指紋咁嘅印,有無咩辦法可以整走佢

油漬? 搵眼鏡布抺唔走咩?

死快D !

係合成機脂

btw巴打點解要裝三個browser

死快D !

係合成機脂

btw巴打點解要裝三個browser

用就用開safari 嘅
但如果上 lihkg.com 一回覆就好易crash
依家試吓用唔同browser 睇吓有無分別

但仲有冇保

我都想知有無
有無貨都成問題

對12"有興趣

佢有d仲平過二手價,就算無保如果係全新而你又用得著既其實抵屌

係咪7499果部最好ching
usb-c 影響 2.4MHZ
要怪,就怪 intel。。。
轉用5G Wi-Fi就可以解決問題
話時話,點解好多手機,macbook/notebook 明明有5g wifi , 怎至ac
班人總係留戀2.4 wifi ... 烏龜速度。。。

同AM vs FM收音機個問題差唔多
5GHz雖然理論速度係快,不過對連線質素要求高好多,香港地方細又多石屎鋼根牆,好多時5GHz隔一間房就已經收唔到,而2.4GHz仲頂到吓;完全收唔撚到的話幾快都無用

除非住村屋/有錢人住復式單位
一般香港人間屋點會要穿石屎牆!
間房用個種「間隔牆」多數用磚牆,加層英泥
正路房門無理由用實木,話5G wifi穿唔到的人
9成用左80MHz,我阿爸村屋,2層,5g Wi-Fi,用20MHz
最差都有 60dBm

係密集地方更加要用5G Wi-Fi
成班人用 2.4 開40mhz

channel width細分20/40/80/160MHz只係將2.4 vs 5GHz既問題縮細
村屋個情況可能係根本唔多AP/device爭band,所以你一個5GHz source用20MHz咁啱可以cover上下兩層
響密集爭band既地方可能咁樣set既range會短好多,因為noise to signal ratio
anyway我唔係專家所以唔肯定,不過衣家AC router應該出廠default係用20MHz standard width
同我諗衣家係過渡期,幾年後2.4GHz既舊device淘汰得7788咁個distribution應該會平等番少少
不過呢一分鐘個實戰情況就係,5GHz networking要fine tune得好好先可以有2.4GHz既reach/coverage
有樣月經問題 純好奇
13吋 15吋 macbook
係咪揀用15吋用戶會比13吋用戶 多?
鬼佬網通常見15吋最多 一係就無bar

巴打你地揀幾吋既機款
www.hkpcmall.com
好多都冇左
想問下有部imac 2010,壞左hdd,想拎去俾人換新,一般要幾錢?

Hdd 我自己有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞