[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
問多次
有冇人用chrome時會周不時閃下閃下 出咗咩事?重裝完都係咁

有冇試過熄咗個chrome hardware acceleration
問多次
有冇人用chrome時會周不時閃下閃下 出咗咩事?重裝完都係咁

有冇試過熄咗個chrome hardware acceleration

熄咗都係咁
如果用indesign做書籍排版
photoshop同illustrator做書的封面

有時候要帶出街

買邊部macbook比較好?

有無高手畀意見?
問多次

熄咗都係咁

https://www.youtube.com/watch?v=l5XD3tHTNww
好似片中咁
岩岩部mba突然花畫面之後freeze左,之後開機keep住3聲beep
應該係ram問題??

巴打們有冇信得過既mac維修鋪頭
Mac機個大專生優惠要透過學校買定可以就咁去門市同佢講?

可以喺 AOS 同 門市 用,到時同佢哋講用大專優惠就得,可能需要 check 學生證

去門市買iPad用過 要學生證
但大學優惠送多d野

幫朋友問。HKU太空受唔受?佢仲要唔係全日課程
岩岩部mba突然花畫面之後freeze左,之後開機keep住3聲beep
應該係ram問題??

巴打們有冇信得過既mac維修鋪頭

2011既mba

求巴打們推薦價錢公道同信得過既鋪頭

可以喺 AOS 同 門市 用,到時同佢哋講用大專優惠就得,可能需要 check 學生證

但大學優惠送多d野

幫朋友問。HKU太空受唔受?佢仲要唔係全日課程

受!我係大空人都用到大專優惠買mbpr w/tb

但大學優惠送多d野

但係大學d ownership programme 大概幾時先會拎到機?

有時候要帶出街

有無高手畀意見?

兩個software都係廿年歷史,CC用最低requirement既腦都run得順的
考慮邊部macbook會睇你其他要求
例如唔插mon或者耐唔中會打機剪片就15"MBP+獨顯
會好多時間拎出街就12"MB / air
兩者中間就13"MBP

唔洗剪片,多數用google doc做野,間唔時要拎出街用 呢部抵唔抵玩

但大學優惠送多d野

但係大學d ownership programme 大概幾時先會拎到機?

有無人知

有時候要帶出街

有無高手畀意見?

兩個software都係廿年歷史,CC用最低requirement既腦都run得順的
兩者中間就13"MBP

thx
我唔插mon唔打機
剪片就間唔中啦

多數文書、執相、排版
有時候要帶出街

有無高手畀意見?

兩者中間就13"MBP

thx
我唔插mon唔打機
剪片就間唔中啦
多數文書、執相、排版

咁一定要15",我用indesign/illsutrator開晒左右放palette中間一張打直A4紙度,用1920x1200先有100%+ fit window
如果輕量剪片建議2015翻新機無顯版,256GB好似先萬三
Type c 有咩擴充器好用
主要係用usb多
啱啱入手左部mac air 但search唔到屋企wifi訊號
街外嘅就搵到同連到
點解會咁架
15xx買5套軟件,抵屌嘛?
有冇人知用員工價買新mac+翻新mac, 個翻新mac 有冇折?
想問要用autocad 文書上網為主 買邊部macbook好? mbp/imac都ok
budget預最多12k
[舊文轉貼]轉用Mac機 冇難度[15]:膠登(2/2015)
http://hkgalden.com/view/237234
+++ Live Streaming (睇波):
sopcast for mac (http://www.sopcast.com/download/mac.html)
acestream (https://hkgalden.com/view/69697)
streamtorrent (http://download.pcmac.com.cn/mac12321.html)

+++ Media:
adobe CS6
免費取代成套cs6 opensource (http://www.makeuseof.com/tag/say-goodbye-to-adobe-creative-suite/)
新出超強 photoshop alternative: Affinity Photo
iLife(尤其是 iphoto,真係最好用;重有photo stream配合 iphone)

+++ Office:
M$ office for mac
iwork(尤其是 keynote present 冇得輸) ,依家重有 keynote@icloud (已公開所有人使用)
libreOffice (http://www.libreoffice.org/download)

+++ Instant Messenger:
adium(ALL in ONE: line, qq, yahoo, google, facebook ... etc)
skype, QQ, 阿里旺旺 都有 Mac 版

+++ Browser:
Safari, Chrome, Firefox, Opera (世界公認開放性標準,需要大家幫手踢走 IE)

+++ Video:
MplayerX, VLC, SplayerX(自動搵字幕)

+++ CLI: (ssh)
Terminal, iTerm

+++ Music:
itunes (最簡單方便;但對download/sd card抄/互send翻版歌人士 最麻煩) , garage band, logic

+++ Backup:
Mac 有 time machine 自動 versioning backup (ext. HDD 細過都得)
就算 sleep mode 都會 sync email/cal/contact 同 backup

+++ Input method:
yahoo keykey = windows 速成倉頡
http://www.macuknow.com/files/download/YahooKeyKey-OSX-Leopard-1.1.2535.dmg
+++ BT:
utorrent for Mac

+++ Gaming
EA Origin for Mac
steam mac (http://store.steampowered.com/browse/mac/);
LOL on Mac

+++ Warrenty:
連Apple care 共3年 包零件任換保養 (舊代冇貨換,可能換新版)

Mac 既 user experience 係好好, 例:
CMD+ 順手好多 (手指公做中心)
Mission control 快過 windows 慢慢 tab
Space 極速 preview 任何 file content
... etc

Mac 唔同 PC,硬件性能唔高都已經好順好爽(唔似windows越用越慢慢同需要重裝)
Mac OSX 既整合性,係 windows 冇得比
大家換電腦時,不妨考慮下

link入面點解係for windows 版

唔洗剪片,多數用google doc做野,間唔時要拎出街用 呢部抵唔抵玩

算係咁,如果SSD有得打爆512 會仲好使

但大學優惠送多d野

有無人知

間間唔同 同埋ownership prog好似一年一次?每年9/10月
急就上Apple Education Store或者直接門市用學生證買
價錢ownership prog同Apple Edu通常一樣
但ownership會送下電腦袋 mon貼 現金卷
之前仲可以printer/keyboard mouse set二揀一
話時話,MBP with TB 條touch bar 可唔可以自己改咩software 用乜嘢界面?
好似用WhatsApp 嗰陣可唔可以加多個emoji 嘅shortcut

openvanilla sup 唔support TB?

雲呢拿呢排係咁update

link入面點解係for windows 版

audacity同soundbooth其實無得比 sb勁大多
今年有無機會出 MACMINI

好想換左部WINDOWS機 IMAC21 又薯左啲 27又大得濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞