[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
有冇辦法可以令個dock 係其他app 嗰陣就hide 咗 但一返到desktop 或係finder 就show 返出嚟
有冇人知點樣係個folder 加密碼?我唔係hide 淨入想唔俾人入到,上網果d 好複雜
有冇人知點樣係個folder 加密碼?我唔係hide 淨入想唔俾人入到,上網果d 好複雜

同問
Apple 原裝type-c hubs 果個usb係咪2.0 only? 見官網無指明

呢個我都想知

我有買,係屋企
今晚拎usb giga lan卡試試

apple type-c hubs 係唔係指呢隻?
我記得apple 冇出type-c hubs

個usb 唔係2.0

apple usb-c to hdmi and usb

apple usb-c to usb
剪片想買多部MacBook pro
邊個年期model好
特別係想知
1. I5 i7 對剪片影響大唔大
2. 買多個eGPU 駁GTX 970好唔好

利申: 已有iMac 想整多部可以係office/ 出job都用到
邊個年期model好
特別係想知

利申: 已有iMac 想整多部可以係office/ 出job都用到

一定要買15" 版

上網search macbook cpu model 只要係xxxxu就係差好多 一定要xxxxHQ

i7 hq再打爆ram
macos原裝果個速成是咪冇得用spacebar轉揀字果頁?
見大家講yahoo同openvanilla都麻麻地唔想裝住
macos原裝果個速成是咪冇得用spacebar轉揀字果頁?

無呀,我就係因為咁轉咗打倉頡
依家打字仲快咗

yahoo keykey同舊速成一樣,裝啦
openvanilla係選智慧字有bug,fix返應該會好用
有冇咩app可以清下部mac

你係因為冇位要清定lag 機先?

冇位要清呀
想問下2016 tb 13" 電池點 如果淨係上網用word同埋寫下code果d用唔用到一日

想問下2016 tb 13" 電池點 如果淨係上網用word同埋寫下code果d用唔用到一日

我上堂用黎上網,fb, pdf expert, powerpoint, word. 用到6鐘,仲剩20-30%
邊個年期model好
特別係想知

一定要買15" 版

上網search macbook cpu model 只要係xxxxu就係差好多 一定要xxxxHQ

i7 hq再打爆ram

打爆15"用內顯以輕薄laptop黎講係ok performance,不過唔可以同gaming laptop比較因為人地衣家已經1050緊
粒U如果唔去盡i7會響rend片/export時間上有幾大分別
插eGPU如果打算俾埋iMac用係可以考慮,理論上係好不過實用上係好煩,成日要拎多舊野+火牛,又嘈又熱
至於揀咩卡睇你用FCPX定Premier,因為FCP夾AMD,而Adobe就行CUDA用N卡會好d

衣家出面要做location既人多數會用PC gaming laptop一部過,用Adobe
如果一定要用FCPX先打爆MBP15",好少會搞eGPU
邊個年期model好
特別係想知

一定要買15" 版

i7 hq再打爆ram

打爆15"用內顯以輕薄laptop黎講係ok performance,不過唔可以同gaming laptop比較因為人地衣家已經1050緊
粒U如果唔去盡i7會響rend片/export時間上有幾大分別
插eGPU如果打算俾埋iMac用係可以考慮,理論上係好不過實用上係好煩,成日要拎多舊野+火牛,又嘈又熱
至於揀咩卡睇你用FCPX定Premier,因為FCP夾AMD,而Adobe就行CUDA用N卡會好d

衣家出面要做location既人多數會用PC gaming laptop一部過,用Adobe
如果一定要用FCPX先打爆MBP15",好少會搞eGPU

認真mode... apple MacBook 只係家用剪片,做下youtuber。。。
買部 MacBook Pro 15" 2016 with AMD460 夠晒
專業層面越來越多公司轉晒用win adobe

Apple Mac慢慢變成consumer produce...唔係話錯,因為一定會更好賣
但專業人士拋棄Apple始終唔係好事

衣家係Apple自動棄權唔玩creative professionals個market
連全球最大mac痴打飛機網macrumors都可以全版post狂屌Apple,我日日都響個Mac Pro subforum參戰
iPhone / iOS實在幫Gay Cook班撚樣搵太多錢,作為上市公司為股東某福祉=幫員工分花紅,係天經地義既
不過Mac機個品牌根本係會生金蛋既雞,殺雞取卵出埋2016MBP呢d垃圾或者直程摺柒Mac Pro / display / Airport真係短視到含撚
今日捱到收工

基本文書
13" mbp 2016 touch bar
想外置CD-Drive帶咩推介

原廠

原廠

結果剩係要dvd就原廠都ok,個design應該最好
要bd我就用緊pioneer
Apple 原裝type-c hubs 果個usb係咪2.0 only? 見官網無指明

呢個我都想知

我有買,係屋企
今晚拎usb giga lan卡試試

apple type-c hubs 係唔係指呢隻?
我記得apple 冇出type-c hubs

個usb 唔係2.0

apple usb-c to hdmi and usb

apple usb-c to usb

Thanks man
今日捱到收工

基本文書

咩軟件嚟
今日捱到收工

基本文書

咩軟件嚟

istat menus囉
OS X必裝神app黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞