[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
Type-c to lightning 插新MacBook 到幫iPhone 充電會唔會快啲?而家用hub一抽野有啲煩
求救
點樣先可以remove「音樂創作」
明明已經delete咗GarageBand
佢食咗我成2.61 GB
部Air就快冇晒位啦

你試下開系統資訊> command+u,入面有得del
依家mac mini 2012 i5 仲抵唔抵用
屌 尋晚hand機 我restart 之後幫我del晒d指摸
岩岩換個ssd落個舊macbook
又重生了 可以玩多2-3年了
外置HDD
用3.5桌面型定係用2.5便攜型好 ?
想問下最新部2016mbp 有tb同冇tb版差左係邊到?
因為條tb 感覺對我又冇咩用咁諗緊換邊部好

無touch bar同touch ID vs 有
得兩個USB-C vs 四個
粒U唔同級,行15w vs 28w
內顯iris 540 vs 550
個SSD可以抆vs焊死
電量55wh vs 49wh

簡單黎講,nTB係相對較低效能不過高續航力

更簡單來講,

MacBook Pro without touchbar= MacBook Air Retina display 升級版

apple個如意算盤就係想你咁諗,不過如果用唔著thunderbolt3既話,根本等於俾多幾千買個retina screen
如果掉番轉只係將MBA13" update去retina, 唔少人會更想要嗰款因爲有番d舊port
依家mac mini 2012 i5 仲抵唔抵用

抵係抵不過難搵
作為一部可以自己換RAM換SSD既平mac係一流
求救
部Air就快冇晒位啦

唔怕煩可以係 terminal

or , 用daisydisk

appstore 有得download的軟件

Macintosh HD/Applications/GarageBand.app
Macintosh HD/Library/Application Support/GarageBand
Macintosh HD/Library/Application Support/Logic
Macintosh HD/Library/Audio/Apple Loops

之前俾佢食咗十幾GB
而家用symlink射去隻external度,反正用唔著
求救
部Air就快冇晒位啦

我就係喺到見到音樂創作但又del唔走
送貨delay 左,快d 黎啦
屌 尋晚hand機 我restart 之後幫我del晒d指摸

唔撚係呀麻
你部咩機咩型號

唔撚係呀麻
你部咩機咩型號

15" 512gb
15-inch MacBook Pro 有touch bar 教育價萬四? 呢個係咪16新MacBook pro? 我今日問apple都要萬7....

唔撚係呀麻
你部咩機咩型號

15" 512gb

全線有touch bar MBP都有機會中呢個bug
都話左2016鑊氣無極限
另外想問下 兇宅、百老地方買16MacBook 會唔會有伏? 因為窮學生想分期買 問左apple話無
另外想問下 兇宅、百老地方買16MacBook 會唔會有伏? 因為窮學生想分期買 問左apple話無

冇伏,不過冇現貨就要等
apple 自己打上去卡centre 分期

冇伏,不過冇現貨就要等
apple 自己打上去卡centre 分期

姐係可以去apple買 之後自己可以打上去卡centre要求分期?
學生哥唔知原來可以咁
唔該曬

唔撚係呀麻
你部咩機咩型號

15" 512gb

其實幫我del晒d指摸都無咩所謂 但可唔可以唔好成日hand機 次次喺finder用四指推上開mission control 就hand機 想問下有無巴打都有依個問題

點解?

除非你買top spec
如果唔係嘅不如加多啲錢買imac / macbook
$3788 同 $5288 嗰隻用耐左好慢

不過得3千幾 budget 想買d 細細部desktop 好似冇咩選擇?

https://unwire.hk/2015/01/06/hp-stream-mini/ces2015/

我之前買咗部 stream mini 屋企用,

一般文書,上網用,ard $1500

係邊度買

15" 512gb

其實幫我del晒d指摸都無咩所謂 但可唔可以唔好成日hand機 次次喺finder用四指推上開mission control 就hand機 想問下有無巴打都有依個問題

又唔係次次嘅 不過尋晚已經發生左三四次

唔撚係呀麻
你部咩機咩型號

15" 512gb

我又真係無呢個問題喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞