[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

翻新機13吋買唔買得過?
打算再跟一個2tb hard disc夠唔夠做?

定係都係12吋好?

利申:普通上網睇片聽歌多,打機都係sims之類

普通上網夠有穾啦 買多隻27吋mon 當埋desktop 都得

唔該巴打
15吋都可能唔夠位放,desktop唔駛諗

問多句,只係得128gb sdd,實際上os會佔左幾多到?
巴打有無買過apple store果d hard disc?好無用?

翻新機13吋買唔買得過?
打算再跟一個2tb hard disc夠唔夠做?

定係都係12吋好?

利申:普通上網睇片聽歌多,打機都係sims之類

普通上網夠有穾啦 買多隻27吋mon 當埋desktop 都得

唔該巴打

巴打有無買過apple store果d hard disc?好無用?

Hard disk 唔洗Apple store 買啦 除非錢太多
13吋機
2015 翻新 i7/16gb/512 $13488
2016 無bar i5/16gb/512 $146xx
呢兩款邊款值得買?

有無巴打建議一下小弟 就想落單
利申:用緊2014 15" 基本版16ram/256gb/iris pro

基本上覺得256唔多夠用 想買新又無不直
退而其次買13"
定係繼續用住2014版15吋好
求指導

你2014無病無痛唔好換住
無論2016定2015既底配13"都唔會勁過你嗰部,甚至廢過
而且你用慣左15" mon要退落13"就會好似揸開鬼妹波要轉去揸港女咁
除非你突然唔想用15" form factor,想要盡輕薄咁就可以考慮2016 no touch bar
不過要諗budget同可以等既前題下我會等2017年尾個update,應該會有kaby lake,新電,同減價

你舊嗰部有N個方法解決256GB唔夠既問題
最經濟係買個短既SD>micro SD adapter,再插隻大mSD
屌我部MacBook pro 好似漏電
啱啱一路充電,插個hdmi落MacBook ,個hdmi 金屬頭掂到部macbook個外殼,竟然有啲火花出現
唔怪得我之前隻手hi到個外殼,好似有啲觸電嘅感覺,仲以為係我壓隻手壓到太大力攪到痛

係咁架

有人話加番個power adapter extension cable 就解決到哩個靜電問題
不過唔知係唔係真

個adapter 係冇水線

下post開始應該要永久置頂
普通插得兩條線,無ground
延長線條坑有金屬接觸,有ground
全部apple產品既火牛都係咁設計
粒金屬「的」其實係第三條線個接觸

想買部macbook for番工用 會計撚
唔打機 13咐128MacBook air夠唔夠用?
會唔會慢 因為見到有新macbook去到2.9ghz 但又太貴
會唔會慢 因為見到有新macbook去到2.9ghz 但又太貴

唔洗比excel人?
上便問下其實宜家mac excel save 左用windows excel開會唔會走位?

唔該巴打

Hard disk 唔洗Apple store 買啦 除非錢太多

明白 咁加多個adapter就得啦

買翻新機仲有無咩要留意
13吋機
2015 翻新 i7/16gb/512 $13488
2016 無bar i5/16gb/512 $146xx
呢兩款邊款值得買?

有無巴打建議一下小弟 就想落單
利申:用緊2014 15" 基本版16ram/256gb/iris pro

基本上覺得256唔多夠用 想買新又無不直
退而其次買13"
定係繼續用住2014版15吋好
求指導

你2014無病無痛唔好換住
無論2016定2015既底配13"都唔會勁過你嗰部,甚至廢過
而且你用慣左15" mon要退落13"就會好似揸開鬼妹波要轉去揸港女咁
除非你突然唔想用15" form factor,想要盡輕薄咁就可以考慮2016 no touch bar
不過要諗budget同可以等既前題下我會等2017年尾個update,應該會有kaby lake,新電,同減價

你舊嗰部有N個方法解決256GB唔夠既問題
最經濟係買個短既SD>micro SD adapter,再插隻大mSD

坦克巴真係言之有理 講中point既
搬左地方細左 無咩位放15吋
所以想換13吋機
無bar版值唔值得升16gm ram?
話哂都係air既pro版

題外話 連登巴打 13吋同15吋 既選擇比例係點樣?
13吋用家應該會比較多?

今時今日,除非 $$$ 因素

否則一定選擇 2016 macbook pro 13" no touch bar

對比 mba , 2016 mbpr 13" no touch 又輕,mon又靚 !

但係洗唔洗打爆佢?

今時今日,除非 $$$ 因素

否則一定選擇 2016 macbook pro 13" no touch bar

對比 mba , 2016 mbpr 13" no touch 又輕,mon又靚 !

但係洗唔洗打爆佢?

普通文書就無必要啦
用咗2016 mbp no tb 一星期 開心使用中
之後加個外置芒
用咗2016 mbp no tb 一星期 開心使用中
之後加個外置芒

咩spec? 用電量方面點?
MacBook Pro 13" with Touchbar早個禮拜Update咗10.12.2之後一用倉頡喺Safari綱址欄打完字㩒return一定會unexpectedly quit

其實我部機買返嚟無幾耐就成日會彩波轉轉轉⋯⋯
轉用Mac無幾耐對蘋果無哂信心

有無人都有呢個問題

safari 係咪有flash player?

試下開developer mode: disable plugin, disable extension

之前裝過
已del一排
都係咁
macbook果塊黑布點洗
唔知點解moon邊既Coating損左 想問下會唔會有得整? 買左超過一年
唔知點解moon邊既Coating損左 想問下會唔會有得整? 買左超過一年

過左保未?
甩coating 好似有得整返
之前有個型號有免費換MOON

有人話加番個power adapter extension cable 就解決到哩個靜電問題
不過唔知係唔係真

個adapter 係冇水線

下post開始應該要永久置頂
普通插得兩條線,無ground
延長線條坑有金屬接觸,有ground
全部apple產品既火牛都係咁設計
粒金屬「的」其實係第三條線個接觸

有冇得淨係換個插 加條延長線好麻煩
新imac 幾時先出呀 等緊27吋5k 呀
Btw. 依家用緊mbp 2010 15吋行mavericks
到時用time machine 轉機駛唔駛算左el capitan 先?

過左保未?
甩coating 好似有得整返
之前有個型號有免費換MOON

15年之前出有得換,舊年已經開始講,冇保其實都有得換
4個鐘有得攞,

利申:已換
如果要backup 埋部iphone, 512GB ssd 係唔係走唔甩?
如果要backup 埋部iphone, 512GB ssd 係唔係走唔甩?

同埋8GB 同16GB RAM 係唔係差唔遠?
有無巴打用過Logitech Mx master mouse ?

超好用, 唔會後悔買
上amazon買, 行貨食水深

It was on Best buy $20USD list 1 week ago
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞