[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
另外想問下 兇宅、百老地方買16MacBook 會唔會有伏? 因為窮學生想分期買 問左apple話無

冇伏,不過冇現貨就要等
apple 自己打上去卡centre 分期

姐係可以去apple買 之後自己可以打上去卡centre要求分期?
學生哥唔知原來可以咁
唔該曬

買之前最好打上去間一問先
之前東亞卡有優惠 免息分期又有回贈,宜家好似冇咗
嚟緊係咪會出新版macbook air
mb 同mba比係咪mba嘅表現會好啲?
如果純粹寫做下文書處理同揼code唔洗photoshop係咪mba適合啲
求救mac新手
求救
點樣先可以remove「音樂創作」
明明已經delete咗GarageBand
佢食咗我成2.61 GB
部Air就快冇晒位啦

你試下開系統資訊> command+u,入面有得del

唔怕煩可以係 terminal

or , 用daisydisk

appstore 有得download的軟件

Macintosh HD/Applications/GarageBand.app
Macintosh HD/Library/Application Support/GarageBand
Macintosh HD/Library/Application Support/Logic
Macintosh HD/Library/Audio/Apple Loops

之前俾佢食咗十幾GB
而家用symlink射去隻external度,反正用唔著

symlink呢招對細drive好緊要,我以前2011 MBP得128GB SSD,有一部iPhone兩部iPad,如果唔set symlink去external drive夾埋個itunes backup有50GB
嚟緊係咪會出新版macbook air
mb 同mba比係咪mba嘅表現會好啲?
如果純粹寫做下文書處理同揼code唔洗photoshop係咪mba適合啲
求救mac新手

MBA條line好明顯等摺

13"已被13" MBP nTB取代
11"已被12" MacBook取代

性能上其實13" MBA係好過12"MB的,不過今年上半年應該會有MB update
2012 第一代Macbook retina 用家 部機依加仲好撚快 好似新既一樣
係display card 呢幾年進步得太快 打唔倒機
新手想問下 如果平時拎黎上網做下文書野同photoshop+剪片,MacBook air邊隻岩我

利申:學生 想分期
新手想問下 如果平時拎黎上網做下文書野同photoshop+剪片,MacBook air邊隻岩我

剪片用air?

剪片用air?

我唔係好top果d黎 用下iMovie剪下咁

唔怕煩可以係 terminal

or , 用daisydisk

appstore 有得download的軟件

Macintosh HD/Applications/GarageBand.app
Macintosh HD/Library/Application Support/GarageBand
Macintosh HD/Library/Application Support/Logic
Macintosh HD/Library/Audio/Apple Loops

之前俾佢食咗十幾GB
而家用symlink射去隻external度,反正用唔著

symlink呢招對細drive好緊要,我以前2011 MBP得128GB SSD,有一部iPhone兩部iPad,如果唔set symlink去external drive夾埋個itunes backup有50GB

我用symlink backup iphone次次都error
覺得個caps lock掣反應好似好差
有陣時禁左都冇反應,要禁中某一個位先得
係咪正常 ?

p.s. 13' macbook pro w/ tb
nmb 2016版 8000 屌唔屌得過?全新最低配置
有冇人用chrome 個陣個mon周不時會閃下閃下?
係咪正常 ?

x2 14年 mbpr 買左冇耐已經發覺有呢個問題存在,番去apple store 試過又話正常!
係咪正常 ?

我之前用mba已經覺 但係係升左sierra 之後先係咁 依家部mbp又係咁
幾時有新imac
係咪正常 ?

x2 14年 mbpr 買左冇耐已經發覺有呢個問題存在,番去apple store 試過又話正常!

咁即係冇得搞
平均禁10次有1次唔中…
nmb 2016版 8000 屌唔屌得過?全新最低配置

intel 問題,m core 真係唔對路

普通睇 youtube 1080p 都降頻( CPU過熱)

其實係咪MBA 粒U勁啲
想問下如果想訂日文keyboard 既MacBook pro 2016係咪只可以係日本訂?
因小弟最近學緊日文
係咪正常 ?

其實有可能唔關硬件事
因為caps lock包含左轉輸入法
輕按轉輸入法
長按就會著燈 大細草
想問下如果想訂日文keyboard 既MacBook pro 2016係咪只可以係日本訂?
因小弟最近學緊日文

買塊keyboard 套好過
有無人知 跌凹咗殻 同刮花機底
有買applecare 可唔可以拎去genius bar整?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞