[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
www.hkpcmall.com
好多都冇左

「由於年度開倉反應熱烈,APPLE 產品只剩下列型號
• IPAD MINI 2 WIFI + CELLUAR• IPAD MINI 3 WIFI + CELLUAR• MACBOOK PRO WITH RETINA 15"」
睇黎有人成lot咁買晒,淨番d豬頭骨
仲諗住放工上去執雞,衣家可以慳番了
想問下有部imac 2010,壞左hdd,想拎去俾人換新,一般要幾錢?

Hdd 我自己有

上ifixit睇HDD guide,自己決定夠唔夠力DIY先出去問價 (一般人工幾百,唔知上門點計)
想問下有部imac 2010,壞左hdd,想拎去俾人換新,一般要幾錢?

Hdd 我自己有

上ifixit睇HDD guide,自己決定夠唔夠力DIY先出去問價 (一般人工幾百,唔知上門點計)

無工具啊,大陸就新年,可能趕唔切出貨到香港
有冇巴打有興趣收左部5740 printer
想問下如果拎部macbook 去整,收到個工作授權換logicboard, 8gb ram, 但我印象我部機好似16gb ram,我冇單冇盛可以點check 返我本身幾多gb ram?
想問下如果拎部macbook 去整,收到個工作授權換logicboard, 8gb ram, 但我印象我部機好似16gb ram,我冇單冇盛可以點check 返我本身幾多gb ram?

有冇留盒單, 自己check返

同AM vs FM收音機個問題差唔多
5GHz雖然理論速度係快,不過對連線質素要求高好多,香港地方細又多石屎鋼根牆,好多時5GHz隔一間房就已經收唔到,而2.4GHz仲頂到吓;完全收唔撚到的話幾快都無用

除非住村屋/有錢人住復式單位
一般香港人間屋點會要穿石屎牆!
間房用個種「間隔牆」多數用磚牆,加層英泥
正路房門無理由用實木,話5G wifi穿唔到的人
9成用左80MHz,我阿爸村屋,2層,5g Wi-Fi,用20MHz
最差都有 60dBm

係密集地方更加要用5G Wi-Fi
成班人用 2.4 開40mhz

channel width細分20/40/80/160MHz只係將2.4 vs 5GHz既問題縮細
村屋個情況可能係根本唔多AP/device爭band,所以你一個5GHz source用20MHz咁啱可以cover上下兩層
響密集爭band既地方可能咁樣set既range會短好多,因為noise to signal ratio
anyway我唔係專家所以唔肯定,不過衣家AC router應該出廠default係用20MHz standard width
同我諗衣家係過渡期,幾年後2.4GHz既舊device淘汰得7788咁個distribution應該會平等番少少
不過呢一分鐘個實戰情況就係,5GHz networking要fine tune得好好先可以有2.4GHz既reach/coverage

紅字我同意啊 我之前用5GHz network 只係得23x mb download speed , upload 直情得5x (用緊500mb plan)
Tune 佢就好多少少,雖然都唔好,但廢事再搞

Hdd 我自己有

岩埋ssd 啦
好易搞
最麻煩係個怕個MON入塵

公司抽中獎 本身用緊macbook
所以用唔著
有無巴打有興趣

歡迎telegram pm 我 id:beansucker

所以用唔著
有無巴打有興趣

咁撚正抽中

有冇留盒單, 自己check返

就係乜都掉哂,都過左保幾年

Hdd 我自己有

岩埋ssd 啦
好易搞
最麻煩係個怕個MON入塵

2010 iMac 加ssd要閹cd drive, 唔係個個接受到
Btw 巴打想換HDD可以搵我 利申: 自己部2011 iMac 自己整左HDD+SSD, 唔洗閹cd drive
新年買有鳩猴送?
新年買有鳩猴送?

你坐咗幾耐呀
Beats solo3 wireless 咪就係鳩猴囉

所以用唔著
有無巴打有興趣

抽中咁開心
想問問Apple pencil 係咪淨係用係iPad pro 同新iPad air ? 舊iPhone 用唔用到?
想問問Apple pencil 係咪淨係用係iPad pro 同新iPad air ? 舊iPhone 用唔用到?

iPad air唔得,剩係iPad pro

只可用喺iPad Pro

所以用唔著
有無巴打有興趣

可議
https://9to5mac.com/2017/01/03/airbar-macbook-air-touchscreen-conversion/

為MacBook air加上 touch 功能。。。

airbar。。。

點整到變touch mon
有部09年既 MACBOOK PRO 13吋..
想洗機賣鬼左佢..但係跟唔到下面D步驟做..
https://support.apple.com/zh-tw/HT204904

第一步已經開唔到 "macOS 回復"
Command(⌘)-R

Option-Command-R
已經試左好多次都冇反應

有冇巴打知點解
THANKS
有部09年既 MACBOOK PRO 13吋..
想洗機賣鬼左佢..但係跟唔到下面D步驟做..
https://support.apple.com/zh-tw/HT204904

第一步已經開唔到 "macOS 回復"
Command(⌘)-R

Option-Command-R
已經試左好多次都冇反應

有冇巴打知點解
THANKS

你試下一開機㩒實option, 揀recovery hd做同樣既野
或者整隻bootable usb, 一樣開機㩒option開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞