[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
岩岩諗住將iphoto搬去external hard disc

結果試左幾次 係hard disc果個iphoto都開唔到 話咩photos has attempted to repair the library

有冇巴絲知道咩事

未試過 幫推
岩岩買左翻新MacBook Pro , 係全黑環境四角帶輕微漏光(發黃),正唔正常?book genis bar會唔會整?

好大? 我部都有正正四個角都漏少少
岩岩買左翻新MacBook Pro , 係全黑環境四角帶輕微漏光(發黃),正唔正常?book genis bar會唔會整?

好大? 我部都有正正四個角都漏少少

漏少少, 開到最光先漏,你又係翻新?

開到最光 黑畫面先明顯
我妹部翻新13漏到七彩
但正常使用又唔覺眼就算數
有冇人UPDATE左10.12.3 Safari睇唔到Facebook live video?

開到最光 黑畫面先明顯
我妹部翻新13漏到七彩

其實應該有得整

用落唔影響就算 ips死症黎

開到最光 黑畫面先明顯
我妹部翻新13漏到七彩

其實應該有得整

ips 死症 我部係新機2016pro 部iphone都有

開到最光 黑畫面先明顯
我妹部翻新13漏到七彩

其實應該有得整

ips 死症 我部係新機2016pro 部iphone都有

唔好太在意
實際用落都唔算太覺眼
我無光死點就收貨
教育優惠門事有無得用?
教育優惠門事有無得用?

有,帶學生証
2014-2015既核顯版
唔知可以再戰幾耐呢 iris pro 5200
有巴打知點樣轉部mac 嘅名?

係system preference > sharing 個名同find my mac 一樣,不過係icloud devices 度睇又係另外一個名

上網search過都搵唔好solution

iCloud 未update咋下話
有冇人UPDATE左10.12.3 Safari睇唔到Facebook live video?

我睇唔到
Both Mac Pro and MacBook Pro
13吋機
2015 翻新 i7/16gb/512 $13488
2016 無bar i5/16gb/512 $146xx
呢兩款邊款值得買?

有無巴打建議一下小弟 就想落單
利申:用緊2014 15" 基本版16ram/256gb/iris pro

基本上覺得256唔多夠用 想買新又無不直
退而其次買13"
定係繼續用住2014版15吋好
求指導

你2014無病無痛唔好換住
無論2016定2015既底配13"都唔會勁過你嗰部,甚至廢過
而且你用慣左15" mon要退落13"就會好似揸開鬼妹波要轉去揸港女咁
除非你突然唔想用15" form factor,想要盡輕薄咁就可以考慮2016 no touch bar
不過要諗budget同可以等既前題下我會等2017年尾個update,應該會有kaby lake,新電,同減價

你舊嗰部有N個方法解決256GB唔夠既問題
最經濟係買個短既SD>micro SD adapter,再插隻大mSD

年底有update?
幾時先有新imac 呀
部mbp 2010 好慢啦

Btw, 我部mbp2010 依家行緊mavericks, 如果time machine back up, 第時買左新imac, 可唔可以用個time machine 直接新imac 用?

懶得mbp2010 upgrade 上sierra
想問下最新部2016mbp 有tb同冇tb版差左係邊到?
因為條tb 感覺對我又冇咩用咁諗緊換邊部好

無touch bar同touch ID vs 有
得兩個USB-C vs 四個
粒U唔同級,行15w vs 28w
內顯iris 540 vs 550
個SSD可以抆vs焊死
電量55wh vs 49wh

簡單黎講,nTB係相對較低效能不過高續航力

無touch bar同touch ID vs 有
得兩個USB-C vs 四個
粒U唔同級,行15w vs 28w
內顯iris 540 vs 550
個SSD可以抆vs焊死
電量55wh vs 49wh

簡單黎講,nTB係相對較低效能不過高續航力

咁我一般文書加p相排版多 好間唔中先剪片
買冇tb會唔會差太多?想入冇tb升16fb ram
求救
點樣先可以remove「音樂創作」
明明已經delete咗GarageBand
佢食咗我成2.61 GB
部Air就快冇晒位啦
想問下之前買左pc版ms office用唔用得mac去下載?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞