[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
想問下Mac Keyboard間唔中會中斷連線
電力係夠既
Mac 2011, Keyboard係入電芯版

有無得FIX
http://www.nmplus.hk/gadgets/%e9%9b%bb%e8%85%a6%e9%96%8b%e5%80%89/5/

Mac Pro 13" 2016 $4600 點睇

佢好似唔係retina 黎
睇返官網冇講係

咁樣其他機值唔值得買?小伏?
http://www.nmplus.hk/gadgets/%e9%9b%bb%e8%85%a6%e9%96%8b%e5%80%89/5/

睇返官網冇講係

係平不過d款好雞肋吓
用少少時間應該可以響街外搵到差唔多budget既二手機不過spec會好唔少
我部2016 tb macbook pro一個月內整咗兩次
不過壞keyboard成個case換其實都唔錯
啲崩位無哂
我部2016 tb macbook pro一個月內整咗兩次
不過壞keyboard成個case換其實都唔錯
啲崩位無哂

MacBook keyboard 問題
全部搬晒去 MacBook Pro 2016
今次真係要勸人買 Applecare...
個keyboard 好大伏

最pk 係要換時,佢係成個C面換
無Applecare一定勁貴

我貼佐keyboard 貼
希望我個部生生性性
我唔想起返出黎
普通上網 MacBook 12 m3 夠唔夠用
利申 主機
2016 with touch bar 真係咁多問題?定係d人吹大咗?
普通上網 MacBook 12 m3 夠唔夠用
利申 主機

睇youtube 1080p 都可以煎雞蛋!

咁撚閪架咩 咁等下代好d

無用,同 iPhone 7 電流聲一樣,似係死症 !
外國大把人投訴換左幾部機,都有問題

想check 自己部機有無事,去terminal行一次: CPU stress test (yes > /dev/null)
10~ 15 分鐘內都會知

我去過 retail store 玩,部部機都總有 2~3 個鍵有事

暫時試正常
我部機係有一個usb-c port 比件淘寶usb-c線插到鬆哂
個條線係緊,但係其他線插返去就鬆好多
2016 with touch bar 真係咁多問題?定係d人吹大咗?

自己去 9to5mac, macrumour
支那網,weiphone

一大堆人話個keyboard有事

無吹大
GPU有bug出爛畫面
keyboard唔出字/打兩次/直程禁完唔彈
熱時keyboard會出聲
有touch bar版電量時多時少(OS update幫左d)
Thunderbolt撞出面配件唔用得
USB-C同2.4GHz WiFi互干擾
bootcamp去windows個speaker會爆,永久傷殘
trackpad三手指gesture唔work (OS update fix左好似係)

再加原本design已經特登整既on9位:
無USB-A,無magsafe,keyboard太淺,無晒esc同fn keys,仲要貴

2016MBP,垃撚圾

無吹大
GPU有bug出爛畫面
有touch bar版電量時多時少(OS update幫左d)
bootcamp去windows個speaker會爆,永久傷殘
trackpad三手指gesture唔work (OS update fix左好似係)

無USB-A,無magsafe,keyboard太淺,無晒esc同fn keys,仲要貴

2016MBP,垃撚圾

除咗keyboard同wifi問題
其他基本上都fix得7788
而條tb真係無乜用
唯一要讚係得iris 550算幾勁
bootcamp打到overwatch

睇返官網冇講係

係平不過d款好雞肋吓
用少少時間應該可以響街外搵到差唔多budget既二手機不過spec會好唔少

翻新機?
買左2016 MBP w/o tb
有無咩新手包/必download/注意野
想問下大家mon睇白色野先螢幕邊緣好似會暗左,正唔正常?係咪痴mon膠水印?

我imac mon邊有啲類似污跡嘅印,但又抹極都抹唔甩
不過好淺,唔細心睇都唔覺
有applecare都唔知整唔整好

而家apple d quality 咁差,出新imac 仲買唔買好
買左2016 MBP w/o tb
有無咩新手包/必download/注意野

頭個幾版咪有

無吹大
GPU有bug出爛畫面

2016MBP,垃撚圾

而條tb真係無乜用

我用2015版打

做野機 表示tb方便 仲有crack左之後, 擺咩落去都得 雖然官方遲早都建禁 就好似external gpu咁 過熱就從來唔覺部機熱 未有wifi衝突過 keyboard好打過舊版機 唯一問題係硬件唔夠勁 不過做3D好差 黎緊入external gpu 順便全開打埋BF1 睇多兩個月等舊野同GPU個價落返再買

無吹大
GPU有bug出爛畫面

2016MBP,垃撚圾

而條tb真係無乜用

我用2015版打

做野機 表示tb方便 仲有crack左之後, 擺咩落去都得 雖然官方遲早都建禁 就好似external gpu咁 過熱就從來唔覺部機熱 未有wifi衝突過 keyboard好打過舊版機 唯一問題係硬件唔夠勁 不過做3D好差 黎緊入external gpu 順便全開打埋BF1 睇多兩個月等舊野同GPU個價落返再買

P.S 最大擔憂係keyboard 個個都話出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞