[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
chrome 真係好大食

但除咗chrome我諗唔到仲有咩browser好用

你係咪搞笑

你係咪搞笑

願聞其詳

工作上冇需要用laptop,平時淨係上網睇片打LOL,有冇人阻止我

同spec
點會阻正你,直情支持你啦

用返safari
我想問2015 Macbook pro 嘅WIFI 速度係幾多? 用緊500Mb 上網 + r7000 router 但部macbook pro speedtest download 得2xx Mb, upload 得5x Mb

推推佢........想知係唔係個Wi-Fi出事

我BB1000,MBP 2015 15"開5GHz放R7000旁邊test

有冇特別野要set?

我R7000擺廳,開5GHz同2.4GHz分開兩個SSID,MBP嗰度響Airport連時特登揀5G;其實無咩野要特別set只係你要實驗/鳩撞幾次搵啱setting (當然唔排除你嗰度有野干擾,試吓轉channel或者download iStumbler嗰類WiFi app scan吓周圍有咩少人用既frequency)

你係咪搞笑

願聞其詳

你係咪搞笑

願聞其詳

利申:冇裝到chrome 就咁用番Safari
Mac點樣disable cache?
啲cache成日都寫入個ssd,上一陣網,個application caches成幾GB ,好傷個SSD
有無方法可以set disable writing caches?

我BB1000,MBP 2015 15"開5GHz放R7000旁邊test

有冇特別野要set?

我R7000擺廳,開5GHz同2.4GHz分開兩個SSID,MBP嗰度響Airport連時特登揀5G;其實無咩野要特別set只係你要實驗/鳩撞幾次搵啱setting (當然唔排除你嗰度有野干擾,試吓轉channel或者download iStumbler嗰類WiFi app scan吓周圍有咩少人用既frequency)

唔該曬坦克巴打
今晚返去試試

有新買新,intel 牙膏廠隻隻 cpu 只有 10% 提昇

但 2016 macbook 13" 輕過晒其他選擇

個 mon 又靚 !

唔信自己去 retail store 試下玩對比

一定係(1)
利申用緊,有嘢想知即管問

如果剪片果啲會唔會唔夠做?
同埋見到新MacBook pro好似好多問題
搞到我都諗左好耐
如果new MacBook pro就會出 no tb

睇你剪咩片,冇乜Effect 嘅問題唔大,好順

一定係(1)
利申用緊,有嘢想知即管問

搞到我都諗左好耐

至於佢地講MBP 個啲問題我自己未經歷過,用得好滿意
宜家2016 13吋機既局勢
係咪無bar會比有bar黎得好用?
MacBook Air 用咩外置harddisk好
有咩牌子出名啲?
SSD係咪最好?
文書用 有時執下相
有冇人成日crash apps

利申: 2016 MBP 13inch 8gb

有bar無bar先?

有bar無bar先?

有bar

有bar無bar先?

有bar

有bar機係好多怪bug
可能os問題多
宜家2016 13吋機既局勢
係咪無bar會比有bar黎得好用?

點睇

有bar

有bar機係好多怪bug
可能os問題多

似係獨顯driver問題,又其460最多花樣

但上面巴打果部係13吋啵

搞到我都諗左好耐

諗諗下可能會上埋16gb 因爲差少少錢
巴打建唔建議?

搞到我都諗左好耐

諗諗下可能會上埋16gb 因爲差少少錢
巴打建唔建議?

梗係打爆16GB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞