[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
屋企部destop 壞左
冇咩budget
宜家買mac mini 是咪不智?

仲用緊mac mini 2011
換咗ssd, 8gb ram完全冇慢嘅感覺,
開機20秒內攪掂
如果買就買5288果部
3788粒U太雞唔好諗
同埋諗下升唔升RAM,
2014條ram係焊死喺底板
本身用緊舊macbook pro 15,
而家啲新macbook pro全部轉晒type c真係唔敢換住,全屋無一樣野係用呢隻頭
想問下用緊新macbook既巴打你地用落其實覺得點?
而家啲新macbook pro全部轉晒type c真係唔敢換住,全屋無一樣野係用呢隻頭

有一體式hub 唔係太大問題

我換左舊usb 3.0 hub個條線 同以前冇乜分別

我換左舊usb 3.0 hub個條線 同以前冇乜分別

Mbp個hdd壞左 諗住直接換ssd
想問下換下之後點裝番個macOS

我同啲fd都係用http://www.jisutiyu.com/
低清但係都叫做順

use this link instead
it works to me and watching right now

http://download.sopcast.com/download/SopCastOSX-1.6.4.zip

https://www.reddit.com/r/ACEstream/comments/3jxw6f/acestream_30_osx_guide/

successful example

Thx 巴打 今晚返去試試佢
btw sopcast 係唔係有毒?

裝SSD後㩒實alt boot,揀recovery之後會上網down macOS image黎裝
裝完之後如果你有舊system既Time Machine Backup就可以即刻回復
如果無,就要當新機開新user,之後人手copy file

裝SSD後㩒實alt boot,揀recovery之後會上網down macOS image黎裝
裝完之後如果你有舊system既Time Machine Backup就可以即刻回復

感謝巴打
即係我直接用ssd換左個hdd 然後跟以上步驟開機就得?

感謝巴打

係,不過仲要睇你OS X幾舊
因為可以換HDD既MBP應該係2012前,咁如果無記錯係10.7開始先有recovery partition同上網re-download重裝呢個function
10.6.8或以前要用碟/USB disk image之類搞

感謝巴打

係,不過仲要睇你OS X幾舊
因為可以換HDD既MBP應該係2012前,咁如果無記錯係10.7開始先有recovery partition同上網re-download重裝呢個function
10.6.8或以前要用碟/USB disk image之類搞

原來咁方便
我果架係osx10.10 等我今日就去買料換先 唔該巴打
頭先差d買左2016mbp w/o tb
到俾錢果刻先知冇貨

其實唔會點插其他嘢
好多我都用cloud 做storage
感覺好正,但條touchbar 我反而好少用
Thunderbolt 3 個driver 今次10.12.3 有update

之前淘佐隻Dell WD15 TB3 docking
但MacBook Pro 2016 淨係用到PD 叉電

今日update完試用到Lan 同USB,不過HDMI 畫面會閃
Thunderbolt 3 個driver 今次10.12.3 有update

之前淘佐隻Dell WD15 TB3 docking
但MacBook Pro 2016 淨係用到PD 叉電

今日update完試用到Lan 同USB,不過HDMI 畫面會閃

hdmi輸出
條MagSafe線壓到斷左
有無人知邊度有得整/焊接

買過啦 電源嘢怕怕

買過啦 電源嘢怕怕

有你都唔鳩好搏啦,分分鐘燒出人命大佬 買過個火牛啦屌

買過啦 電源嘢怕怕

幾舊水搞出人命就麻煩
想買張sd card用下 有冇巴打介紹 邊隻最抵玩同無咁易死

買過啦 電源嘢怕怕

幾舊水搞出人命就麻煩

唔小心坐斷左咁就收皮
MagSafe1黎 淘寶買算 都廢事再投資落部老爺機度

幾舊水搞出人命就麻煩

唔小心坐斷左咁就收皮

apple都好似3舊左右
岩岩諗住將iphoto搬去external hard disc

結果試左幾次 係hard disc果個iphoto都開唔到 話咩photos has attempted to repair the library

有冇巴絲知道咩事

幾舊水搞出人命就麻煩

唔小心坐斷左咁就收皮

apple都好似3舊左右

電呢家嘢真係唔好咁求奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞