[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
想問下爸打們, 到底新macbook pro (13吋) 最低spec 同埋舊版, 邊部抵用D, 事關我見佢新個部成萬蚊, 舊個部就一萬樓下,唔知佢up grade d 硬件係咪真係勁左好多, 我主要拎黎返學用,做下文書野, 睇下片咁

如果你舊版128gb夠用先一萬樓下
新版起錶係256gb, 如果你舊版都加到256gb, 兩部差40蚊
$10918 13'
剪 go pro 片 執下相 頂唔頂到
主要用office 360 同 上網

買mbp 13' i5 版 點睇?

定係用返windows機算
Apple 原裝type-c hubs 果個usb係咪2.0 only? 見官網無指明

macos for shure
煩少好多野
$10918 13'

頂到,但一次過做太多野可能少少lag,話哂雙核

macos for shure
煩少好多野

8GB ram應該夠用啦掛
$10918 13'

頂到,但一次過做太多野可能少少lag,話哂雙核

收到 應該唔會同時做好多野
學習階段
Apple 原裝type-c hubs 果個usb係咪2.0 only? 見官網無指明

呢個我都想知
有無巴打macbook 嘅keyboard 有手指印?
想清都清唔到,抹極都唔甩

有,個Track Pad都好多油
用水濕少少紙巾一抹就得

我已經抹唔甩

個spacebar 最明顯,打得多中文,成日用右手手指公打spacebar

14 年個部好明顯
16年個部反而冇事

呢個我都想知

我有買,係屋企
今晚拎usb giga lan卡試試

呢個我都想知

我有買,係屋企

apple type-c hubs 係唔係指呢隻?
我記得apple 冇出type-c hubs

有冇咩app可以清下部mac

Mackeeper
想問下2016 tb 13" 電池點 如果淨係上網用word同埋寫下code果d用唔用到一日

Mackeeper

咪撚伏人

Mackeeper

咪撚伏人

其實咩黎架?成日上睇劇網係咁彈出黎,好撚煩呀,想問MBP有冇好似IPHONE有得效阻止彈出新視窗功能? 用左MBP幾個月好多野都未識
買舊mbp定mbp2016好呢

呢個我都想知

我有買,係屋企

apple type-c hubs 係唔係指呢隻?
我記得apple 冇出type-c hubs

係依隻

好難揀啊

一個有多啲socket 一個就新啲

你係因為冇位要清定lag 機先?

好難揀啊

2016 加adapter
其實用落唔覺有幾大分別
依家有好多嘢都係擺晒上cloud
淨文書+睇片,有冇推薦?
mac mini / 2015 MBPR / MBA / NMB
全部都係最平版本,要輸出兩個moon

好難揀啊

2016 加adapter
其實用落唔覺有幾大分別
依家有好多嘢都係擺晒上cloud

你哋覺得i5-6360u同i5-5257u用落有冇分別?

(Old)2.7GHz同(new)2.0GHz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞